Ofiţeri de rang înalt ai Armatei Române sunt acuzaţi de corupţie pentru „aranjarea” unor examene de admitere la şcoli de ofiţeri. Printre ei, şi doi generali: şeful direcţiei Doctrină şi Instrucţie din Statul Major şi locţiitorul Direcţiei Resurse Umane.
Procurorii militari din DNA au cerut ieri Curţii Supreme arestarea generalilor Ion Marian, locţiitorul Direcţiei Management şi Resurse Umane, şi Mihai Chiriţă, şeful Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din Statul Major General, pentru mai multe fapte de corupţie. Alături de cei doi au mai fost prezentaţi magistraţilor colonelul Vasile Belciug, şeful Garnizoanei Piteşti, locotenent-colonelul Dan Costel Crăciuneanu şi maiorul Ionuţ Crinu Onel. Anchetatorii au stabilit că toţi aceştia pretindeau sume de bani cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro de fiecare, de la mai multe persoane care doreau să devină studenţi la diferite şcoli militare din ţară. Una din aceste unităţi de învăţământ militare este şcoala de maiştri militari Basarab I, din Piteşti. Surse apropiate anchetei susţin că Dan Crăciuneanu ar fi primit între 5.000 şi 7.000 euro de la mai multi aspiranţi la locuri în şcolile militare. Potrivit unor surse judiciare, pe lângă acuzaţiile de corupţie, procurorul de caz, colonelul Vasile Doană, îi mai acuză pe toţi cei prezentaţi judecătorilor cu propunere de arestare şi de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.
Cine a colaborat
În cursul anchetei, procurorii militari au interceptat mai multe discuţii purtate de capii Armatei suspectaţi de corupţie. Potrivit surselor RL, înregistrarea convorbirilor face lumină asupra modului în care ofiţerii superiori puneau la cale fiecare faptă. „Numai în cazul maiorului Onel vorbim de un trafic de influenţă de aproape 14.000 de euro, bani care au fost traficaţi către persoane cu funcţii mai înalte. El a primit aceşti bani în mai multe tranşe de la diferiţi candidaţi la şcolile militare. Preţul era cerut direct prin telefon”, au explicat sursele RL.
Toţi cei implicaţi ar fi recunoscut parţial faptele de care sunt acuzaţi: „Aproape toţi au recunoscut, dar au dat altă interpretare faptelor. Maiorul Onel este unul dintre cei care au dat cele mai complete declaraţii, explicând pe larg mecanismul şi mai ales rolul jucat de el însuşi. Acesta a spus însă că nu a beneficiat de nici un ban, ci doar a pus în executare dispoziţiile primite de la superiori. Mai este o persoană care a fost reţinută iniţial pentru 24 de ore. Ulterior, nu s-a mai făcut propunere de arestare preventivă şi pentru aceasta, întrucât a dat declaraţii complete, şi-a recunoscut fapta şi a dat detalii despre implicarea celor-lalţi”, spun sursele consultate de RL.
Mai sunt şi alte reţele? Toate persoanele prezentate judecătorilor au fost reţinute de procurorii DNA ieri seară pentru 24 de ore. Însă înainte cu câteva zile de intervenţia operativă a DNA, şeful Garnizoanei Piteşti, colonelul Vasile Belciug, a fost schimbat din funcţie. Colonelul Belciug, care era şi comandantul Şcolii de Aplicaţie „Mihai Viteazul”, a fost înlocuit în urma unui raport intern al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (serviciul secret al Armatei), în care se arăta că ar fi primit bani pentru a facilita angajarea unor persoane în cadrul unităţii pe care o conducea. Sumele pretinse de Vasile Belciug erau cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro, precizează sursele RL. Acestea mai susţin că persoanele anchetate de procurorii anticorupţie pretindeau şpagă şi pentru alte servicii pe care urmau să le facă, cum ar fi diverse angajări prin instituţiile militare. „Ce avem aici este doar una dintre filierele care încasau bani de pe urma admiterilor la şcolile militare. În vizor se mai află şi alte reţele militare bine organizate la vârf”.