19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGazprom vrea toata conducta Burgas-Alexandroupolis

Gazprom vrea toata conducta Burgas-Alexandroupolis

Rusia face presiuni asupra Bulgariei si Greciei pentru a prelua controlul asupra conductei de petrol Burgas-Alexandroupolis.


Negocieri dure la Aten
a pe tema oleoductului Burgas-Alexandroupolis: Rusia aduce in joc noi clauze pentru a determina Bulgaria si Grecia sa-si vanda participatiile de 24,5% fiecare, scrie site-ul Novinite. Consortiul rus format din cele trei companii de stat Transneft, Rosneft si Gazprom Neft a solicitat conditionarea dreptului de vot de cantitatile de petrol puse la dispozitie de fiecare partener. Asta dupa ce in luna mai Putin a semnat un acord cu presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, pentru 17 milioane tone de petrol kazah pentru aceasta conducta. "Kazahstanul va participa la proiect si suntem recunoscatori Rusiei pentru sprijin. Kazahstanul este complet dedicat exportarii hidrocarburilor prin Rusia, daca nu in totalitate, atunci in mare majoritate", spunea atunci presedintele kazah. In cazul in care partenerii bulgari si greci nu reusesc sa aduca destul petrol,  ar urma sa suporte penalitati financiare. Consortiul rus a oferit sa asigure 51% din petrol, iar Grecia si Bulgaria sa-si vanda participatiile altor companii petroliere. Sofia News Agency estimeaza ca Bulgaria ar trebui sa asigure 8,5 milioane de tone de petrol pe an, nefiind deloc clar de unde ar putea face rost de asemenea cantitati. "Bulgaria nu avea nici o intentie sa-si vanda participatia la acest proiect", a declarat marti Ministerul bulgar al Dezvoltarii Regionale. Constructia la conducta urmeaza sa inceapa la inceputul anului viitor. Petrolul din Rusia si Kazahstan va fi incarcat in portul rusesc Novorosiisk si trimis pe Marea Neagra la Burgas, unde Bulgaria va construi un depozit de 50 de milioane de tone. De acolo, conducta de 285 km va ajunge la Alexandroupolis, pe coasta greaca a Marii Egee.
"Rusia intentioneaza sa faca din conducta Burgas-Alexandroupolis o extensie a conductei caspice (CPC) deja existente ce leaga campurile de petrol din vestul Kazahstanului de terminalul de petrol de la Novorosiisk, ce opereaza in prezent 90% din exporturile de petrol rusesti", scrie expertul M.K. Bhadrakumar in Asia Times Online.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă