13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGazprom nu va mai căuta investitori din SUA și Europa

Gazprom nu va mai căuta investitori din SUA și Europa

Gazprom, cea mai mare companie din Rusia, va renunţa la campaniile de promovare în rândul investitorilor din Statele Unite şi Europa, ca urmare a crizei din Crimeea, relatează Mediafax, citând Bloomberg.

Directorii producătorului rus de gaze, cu o capitalizare de 90 de miliarde de dolari şi obligaţiuni scadente în valoare de 37 miliarde de dolari, au cerut angajaţilor departamentului de relaţii cu investitorii să caute mai mulţi eventuali acţionari în Asia şi pe alte pieţe emergente, au declarat două surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg.

La începutul lunii martie, Gazprom a organizat întâlniri cu investitorii la New York şi Londra.

Schimbarea de direcţie arată cum criza dintre Rusia şi Occident afectează relaţiile economice şi financiare. China nu a votat în Consiliul de Securitate al ONU împotriva acţiunii Rusiei de a anexa Crimeea, iar preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită la Beijing în luna mai, în timpul căreia vrea să semneze un contract pentru aprovizionarea Chinei cu gaze naturale pentru o perioadă de 30 de ani.

Investitorii americani deţin circa 10% din acţiunile Gazprom prin certificate de depozit, fiind astfel cel mai important grup de acţionari după statul rus, care are o participaţie de 50%. Fonduri de investiţii din Marea Britanie au aproximativ 5% din titluri, potrivit site-ului Gazprom, care nu prezintă date despre eventuali acţionari din Asia.

Chiar dacă echipa de relaţii cu investitorii a Gazprom va putea călători în continuare în SUA şi Europa, nu vor putea derula campanii de promovare pe aceste pieţe şi vor petrece mai mult timp lucrând în Orientul Mijlociu şi Asia, au spus sursele.

Biroul de presă al Gazprom a refuzat să comenteze.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă