30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial„Gaură" de 12 miliarde de lei vechi la Spitalul din Galaţi.

„Gaură” de 12 miliarde de lei vechi la Spitalul din Galaţi.

O decizie a fostului director Nicolae Bacalbaşa a produs o pagubă de 12 miliarde de lei vechi în bugetul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf Apostol Andrei” din Galaţi. S-a ajuns chiar ca un executor să încerce sechestrarea bunurilor spitalului.

În 2002, directorul de atunci al spitalului, chirurgul Cornel Mihalache, a instalat sistemul informatic „Hospital Manager”. Informatizarea spitalului era obligatorie, în baza unui ordin ministerial. Un astfel de pachet informatic acoperă toate domeniile activităţii unui spital, de la informaţiile referitoare la pacienţi, (documente de internare, analize, tratamente, transferuri pe secţii, bilete de externare, costuri pacient, etc.) la administrarea spitalului, situaţia financiar-contabilă, salarizare şi raportările statistice la DSP, CJAS şi Direcţia de Statistică. Fişa informatică a pacientului poate fi accesată şi de medicul de familie.

Licitaţia a fost câştigată de firma Info World SRL Bucureşti, care realizase pachetul informatic la Institutul „Matei Balş” şi multe alte spitale din ţară. Contractul se referea la achiziţia programului şi mentenanţa echipamentelor care fuseseră puse la dispoziţie gratuit de firmă pentru 5 ani, perioadă în care s-ar fi amortizat.

În 2004, la conducerea spitalului a ajuns anestezistul Nicolae Bacalbaşa, cunoscut de la apariţiile la ştirile TV, în calitatea sa de purtător de cuvânt al spitalului. Noul director nu a văzut cu ochi buni sistemul „Hospital Manager”, l-a scos din funcţiune şi fără a evalua consecinţele a reziliat unilateral contractul cu Info World. „Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, reprezentat prin conf dr Bacalbaşa Nicolae, director general, vă pune în vedere faptul că înţelegem să procedăm la denunţarea unilaterală a contractului”, se spunea în adresa din 01.11.2004, semnată de Bacalbaşa.

Gherilă intre medici

Atunci a ieşit la iveală şi un episod din gherila între medici care are loc la spitalul gălăţean. Surse din cadrul spitalului ne-au declarat că dr Bacalbaşa ar fi depus o plângere la Parchet împotriva fostului director Cornel Mihalache, pe care îl acuza de luare de mită. Fostul director a dat declaraţii la parchet timp de un an de zile, după care lucrurile s-au lămurit: nu a luat mită.

Pentru oportunitatea deciziei directorului Mihalache, de informatizare a spitalului, aducem un argument: zilele trecute, Ministerul Comunicaţiilor a anunţat că va aloca 15 milioane de euro pentru informatizarea a 40 de spitale din România. Nu credem că ar exista dubii nici în calitatea pachetului informatic, pentru că sistemul firmei Info World a ajuns in finala E-Health Awards 2004, organizat la Cork, în Irlanda, sub patronajul Comisiei Europene.

Daune de 12 miliarde

Firma Info World a dat spitalul în judecată şi au urmat 6 ani de procese. Instanţele au stabilit, de la bun început, că rezilierea unilaterală a contractului de către conducerea spitalului a fost ilegală, dar directorii care s-au perindat în aceşti ani pe la conducerea spitalului au încercat să salveze cumva situaţia şi au tot făcut recursuri împotriva sentinţelor care obligau spitalul să plătească pagubele produse de decizia intempestivă a ex-directorului Bacalbaşa.

Conducerea spitalului a făcut două recursuri şi la Curtea de Apel Braşov. În dosarele 256/44/2007 şi 1184/64/2008, magistraţii braşoveni au stabilit că spitalul trebuie să plătească Info World daune în valoare de 803.520 lei, plus dobânzi. În 2007, dobânzile erau de 211.916 lei, dar între timp s-au dublat. S-a ajuns la suma de peste 12 miliarde lei vechi.

Spitalul, ameninţat cu executorul

Firma bucureşteană a încercat de mai multe ori să recupereze sumele hotărâte de instanţe. S-a ajuns în situaţia de a fi pus sechestru pe bunurile spitalului, cu ajutorul executorului Dumitru Viţelaru. În disperare de cauză, directoarea Călina Lazarovici, a făcut un recurs şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

În dosarul 1044/1/2011, instanţa de la ÎCCJ s-a pronunţat pe 22.06.2011, respingând recursul spitalului din Galaţi. În aceste condiţii, fără nici o altă cale de atac, Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi trebuie să plătească firmei Info World SRL cele peste 12 miliarde lei vechi.

Cine plăteşte?

Chiar dacă e vară şi e perioada concediilor, în fiecare clipă, este posibil ca la poarta spitalului să apară executorul judecătoresc, sau ca spitalului să îi fie blocate conturile. Evident, spitalul nu are de unde să plătească aceşti bani şi trebuie să ceară cele 12 miliarde Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi. CJ va aloca probabil banii, pentru ca spitalul să nu se trezească cu vreo sală de operaţie şi ecografele sub sechestru. După aceea, spitalul şi CJ ar trebui să recupereze banii de la autorul deciziei păgubitoare, Nicolae Bacalbaşa.

Aici apare o situaţie interesantă. Deşi nenominalizat încă, dar confirmat de liderii locali, dr. Bacalbaşa (PSD) este candidatul USL pentru preşedinţia CJ Galaţi. Dacă va câştiga preşedinţia CJ, dr. Bacalbaşa ar fi în procesul civil de ambele părţi ale baricadei: „reclamant” – ca preşedinte CJ, dar şi „intimat” – ca fostul director ce a păgubit spitalul de sub tutela CJ.

Cele mai citite

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă