20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGates şi Buffett inaugurează "clubul filantropilor"

Gates şi Buffett inaugurează „clubul filantropilor”

Dând curs unei iniţiative lansate de Bill Gates şi Warren Buffett, 40 de miliardari americani s-au angajat să-şi doneze jumătate din avere organizaţiilor caritabile.

Reuniţi la New York, 40 de miliardari s-au angajat, prin scrisori explicative, să doneze jumătate din avere, ceea ce înseamnă sume astronomice, pentru opere caritabile, printre ei aflându-se primarul oraşului, Michael Bloomberg, fondatorul CNN, Ted Turner, cineastul George Lucas, cofondatorul Oracle, Larry Ellison, T. Boone Pickens, preşedintele grupului petrolier BP. Bill Gates, fondatorul Microsoft şi Warren Buffet, celebrul investitor din fruntea holdingului Berkshire Hathaway, care ocupă, potrivit revistei Forbes, locul doi şi, respectiv, trei în clasamentul celor mai bogate persoane din lume, au anunţat în iunie iniţiativa cunoscută sub numele „The Giving Pledge” (Promisiunea de a dona), ce viza convingerea milionarilor şi a miliardarilor de a da dovadă de generozitate. „Abia am început dar am obţinut deja un răspuns formidabil”, declara entuziasmat Warren Buffett supranumit şi „înţeleptul din Omaha”, subliniind că obiectivul vizat în final este reunirea tuturor celor 403 miliardari americani în clubul filantropilor. Operaţiunea are în vedere rezolvarea celor mai presante probleme ale societăţii şi invită familiile bogate să participe responsabil.

Bill Gates, soţia sa, Melinda, şi Buffett au făcut turul amicilor lor bogaţi, au organizat dineuri şi i-au determinat să semneze „promisiunea de donaţie”, angajament care nu are valoare legală ci doar „morală”, fiecare rămânând liber să decidă suma pe care doreşte să o doneze şi cauza pe care o susţine. Bill şi Melinda Gates, deţină-to-rii unei averi evaluate la 53 miliarde dolari, sunt inspiratorii acestui gest extraordinar, fondatorul Microsoft dorind să dea un sens vieţii sale şi să îşi folosească imensa avere pentru a ajuta persoanele aflate în nevoie pe planetă. De când a creat Fundaţia Bill&Melinda Gates (1994), cuplul a donat peste 28 miliarde dolari din averea lor spre ameliorarea accesului la şcoală şi la sănătate în SUA şi în ţări sărace. Fundaţia este activă în special în domeniul medical în ţările în curs de dezvoltare, cu angajamente de miliarde de dolari în programe de luptă contra malariei sau SIDA.

Miliardarul Warren Buffett, care a făcut avere în asigurări şi societăţi de investiţii, declara că niciodată nu a fost atât de fericit ca atunci când a promis, în 2006, că va ceda 99% din averea sa – estimată la 47 miliarde dolari – Fundaţiei Gates şi altor opere de caritate. În 2009, operele filantropice americane au totalizat peste 300 miliarde din donaţii. Esenţialul acestor bani provin de la nemiliardari care donează 5, 10 sau 50 dolari, gestul înscriindu-se în tradiţia de „filantropie” care provine de la Rockefeller şi de la marii baroni ai capitalismului american de la începutul secolului trecut. Dintre noii donatori generoşi care au intrat în selectul club al donatorilor, majoritatea sunt „self-made men” care au plecat de la nimic, cum este cazul lui Bloomberg, şi doar un mic număr dintre ei provine din familii foarte bogate, ca David Rockefeller.

Miliardarii americani, aflaţi în dizgraţie în rândul opiniei publice de la declanşarea crizei financiare în 2008, au acum prilejul să îşi reonoreze blazonul prin această iniţiativă, Dar, dincolo de aspectul legat de imagine, donaţiile lor se pot traduce prin dirijarea de fonduri colosale pentru organismele caritabile. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă