9.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialGașca lui Oprea este încă foarte puternică dacă Licu primește un nou...

Gașca lui Oprea este încă foarte puternică dacă Licu primește un nou mandat. Mai puternică decât Iohannis? | OPINIE

Este foarte ciudată propunerea de prelungire a mandatului lui Bogdan Licu pe funcția de adjunct  al procurorului-general al României. Trădează influența pe care încă o are gașca de la bazarul de doctorate al lui Gabriel Oprea.

Ministrul Raluca Prună a luat decizia bizară de a propune prelungirea mandatului de procuror-general adjunct al lui Bogdan Licu. Este o bizarerie din pricina situațiilor controversate care îl leagă pe Licu foarte strâns de grupul de interese din jurul inculpatului Gabriel Oprea.

Licu a fost acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Șercan. Licu e suspect de furt intelectual în lucrarea de doctorat prin care acesta a obținut  titlul academic. Emilia Șercan spune că acesta a furat de la judecătorul Cristi Danileț pagini întregi.

Licu a devenit doctor la bazarul de doctorate al lui Gabriel Oprea, dovedit și el plagiator. Ca să înțelegem foarte bine situația lui Licu, coordonatorul doctoratului acestuia a fost însuși Gabriel Oprea.

În fața acuzelor de plagiat Licu nu a ieșit să-și apere lucrarea, așa cum a făcut-o Laura Codruța Kovesi. Șefa DNA a dus jurnaliștilor de la Europa FM un teanc cu ”probe” care răspund punctual pentru fiecare paragraf cu probleme din lucrarea ei de doctorat.Licu a reacționat total diferit. A sărit imediat să spună că ar vrea să renunțe din proprie inițiativă la titlul de doctor.


VIDEO: Cum a răspuns Codruța Kovesi acuzelor de plagiat, la emisiunea ”Avocatul Diavolului” de la Europa FM



Bogdan Licu și-a susținut doctoratul în anul 2011 la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, instituție aflată în subordinea Serviciului Român de Informații (SRI).

Jurnaliștii de la romaniacurata.ro au explicat și alte legaturi dintre Licu și grupul de interese din SRI care l-a propulsat pe Oprea în poziția de conducător de doctorate. România curată arată că la începutul anului, soția lui Bogda Licu, Monica Licu, a candidat alături de soţia lui Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, pentru un post de lector la SNSPA.

Filiera de la bazarul academic în care Oprea făcea bișniță cu doctorate nu este singura legătură între Licu și grupul de interese din jurul fostului vicepremier și lider UNPR Găbiță Oprea.

Întâmplător sau nu, Licu are un apartament într-un complex imobiliar deținut de omul de afaceri Niciolae Dumitru, zis Niro.

Este acolo vecin cu Victor Ponta și socrul acestuia, Ilie Sârbu. Este vorba despre Central Residential Park SA, companie deținută de Nicolae „Niro” Dumitru. Jurnalistul ”România liberă” Cătălin Prisacariu a explicat  într-o anchetă transferurile atipice de proprietate între Ilie Sârbu și fiica sa Daciana Sârbu care deținea și ea un apartament în complexul imobiliar de lux al lui Niro.

Niro, condamnat la 2 ani și 4 luni în dosarul Microsoft, este unul dintre cei mai credincoși soldați ai generalului de catron Oprea și al grupului din SRI care l-a plămâdit pe Oprea, fiind implicat  trup și suflet în activitatea UNPR, de pe vremea când Oprea era vicepremier și se visa prim-ministru sau chiar președinte.

Coincidență sau nu, Bogdan Licu este și el unul dintre fericiții deținători ai unui apartament de lux în acest complex imobiliar. Modul cum a finanțat achiziția este la fel de ciudat. Licu susține că ar fi primit un credit de 300.000 de euro de la un om de afaceri anchetat și el de DNA pentru acte de corupție.

O altă coincidență la fel de interesantă ține de condițiile în care Licu a ajuns pe funcția de prim-adjunct al procurorului general al României. L-a propus vecinul lui din complexul de lux al lui Niro, Victor Ponta.

În 3 aprilie 2013, prim-ministrul de atunci, Victor Ponta, avea și calitatea calitate de ministru interimar al Justiţiei. În această calitate, vecinul lui Licu din complexul lui Niro,  a transmis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, propunerea de numire a acestuia pe funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fie întregul univers a complotat în draci să-l pună pe Licu într-o serie de combinații ce țin de grupul de interese din jurul lui Oprea, fie suntem în fața unor situații care nu țin nici de alinierea planetelor, nici de coincidențe inexplicabile. Țin de legături ascunse, încă nedescoperite, între Licu și toată mafia din din jurul lui Gabiel Oprea.

De aceea este foarte greu de înțeles de ce ar crede ministrul Justiției Raluca Prună, care nu părea a susține în vreun fel acest grup de interese, că este o idee bună ca Licu să mai primească un mandat.

Cazul Licu ridică o întrebare foarte importantă la care ar trebui să răspundă Eduard Hellvig, prim-ministrul Dacian Cioloș și președintele Klaus Iohannis:  De ce mai funcționează taraba cu doctorate de sub patronajul SRI?

Declarațiile peședintelui și al prim-ministrului au fost fără echivoc la deschiderea anului unversitar.

Cazul Oprea, plagiatele descoperite până acum în trei lucrări coordonate de acesta la Academia SRI, dar și alte cazuri demonstrează că la Academia SRI s-au comis hoții academice pe bandă rulantă. Era un talcioc unde, pentru bani și influență politică, erau făcuți doctori toți inculții patriei care aveau relații sau prezentau vreun interes pentru o anumită grupare de la vârful SRI.

Cu toate acestea nu s-a dispus o verificare a tuturor doctoratelor acordate acolo în utimii 5 ani cel puțin. Poate are domnul Hellvig o discuție cu domnul Coldea pe tema asta.

Sau poate că, arătând determinarea anti-fraudă academică pe care am văzut-o la deschiderea anului universitar, impune președintele României Klaus Iohannis un deznodământ prin CSAT.  Este, în ultimă instanță, o situație extrem de jenantă în primul rând pentru România și poziția noastră în fața partenerilor din NATO, într-un context regional foarte complicat.


VIDEO. Ce spune președintele României, Klaus Iohannis despre plagiate: ”Ce vedem este doar vârful aisbergului”



Unde s-a mai auzit ca o academie patronată de un serviciu secret al unui stat NATO să fie tarabă de doctorate pagiate? Chiar suntem republică bananieră? Numai prin Africa și America Latină se fac doctori și generali între ei șmecherii din servicii secrete sau Armată și ajung coordonatori de doctorate idivizi aflați la limita analfabetismului.  

Ar trebui zburați din Academia Mihai Viteazul, din Serviciul Român de Informații și dați pe mâna procurorilor toți șmecherii care l-au făcut pe Oprea conducător de doctorate.

Ar trebui verificate toate titlurile  academice eliberate aici și averile celor care au făcut parte din comisiile care au validat aceste plagiate. Asta ar însemna transpunerea în practică a discursului pe care Klaus Iohannis l-a susținut la Universitatea de Vest din Timișoara.  

Faptul că asta nu se întâmplă deja, ne demonstrează că gașca din spatele lui Oprea are încă multă putere. Suficient de multă cât să-l mai țină și pe Licu un mandat în conducerea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție a României determinând-o pe Raluca Prună să facă această propunere.


Urmărește și activitatea jurnalistului Mălin Bot în rețele sociale:



 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

România sub lupa FMI: bugetul și noi taxe sunt pe masa discuțiilor

O delegație a FMI a ajuns în România să analizeze posibile ajustări fiscale Misiunea Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, a venit în...

Autoritățile turce refuză găzduirea meciului Beșiktaș-Maccabi Tel Aviv! UEFA caută teren neutru

Turcia a interzis desfășurarea meciului de Europa League dintre Beșiktaș Istanbul și Maccabi Tel Aviv pe teritoriul său, invocând posibile riscuri de securitate. Partida dintre...

Impactul alegerilor din SUA asupra afacerilor americane din România: O privire asupra companiilor IT, Consultanță și Imobiliare

Cum rezultatele electorale dintre Trump și Harris pot influența strategiile corporațiilor americane în România și topul firmelor cu acționariat american Analiza datelor de pe platforma...
Ultima oră
Pe aceeași temă