5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Cine este procurorul general interimar Dimitrie Bogdan Licu

UPDATE: Cine este procurorul general interimar Dimitrie Bogdan Licu

UPDATE 21.30: Bogdan Licu a declarat marţi că a aflat de demisia lui Tiberiu Niţu după ce acesta a anunţat-o public şi speră să aibă un interimat cât mai scurt la conducerea Parchetului General, informează Agerpres. Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, va asigura interimatul la conducerea Ministerului Public, după demisia lui Tiberiu Niţu din funcţia de procuror general. 

„Odată cu publicarea decretului privind eliberarea din funcţie în Monitorul Oficial, voi prelua, conform regulamentului de ordine interioară, ca interimar, funcţia de procuror general. Treaba mea este să asigur un interimat, până la numirea unui procuror general. Eu sper ca interimatul meu să fie cât mai scurt şi să avem cât mai curând un procuror general. Eu îmi voi face treaba, cum mi-am făcut-o şi până acum. Nu văd să fie ceva mai dificil decât a fost până acum”, a declarat Bogdan Licu. 

El a precizat că nu este tentat de funcţia de procuror general şi că a aflat de decizia lui Tiberiu Niţu după ce acesta şi-a dat demisia. 

Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Niţu din funcţia de procuror general. 

Dimitrie Bogdan Licu s-a născut la 24 noiembrie 1969. A absolvit cursuri în securitate naţională la Universitatea Naţională de Apărare (2003), în domeniul combaterii contrafacerilor (Washington D.C., 2004) şi în domeniul siguranţei naţionale în cadrul Serviciului Român de Informaţii prin Academia Naţională de Informaţii – Colegiul Superior de Siguranţă Naţională (2004). 

A obţinut diploma de master în drept penal la Facultatea de Drept ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti (2003-2004), diploma de masterat privind relaţiile internaţionale şi integrare europeană în cadrul Şcolii Superioare de Studii Politice şi Administrative (2004 – 2006) şi diploma de doctorat în ştiinţe militare şi informaţii, cu tema ”Corupţia, risc major la adresa securităţii naţionale”, în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (2011), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

A urmat un cursuri de perfecţionare în Lupta împotriva fraudelor din domeniul fondurilor comunitare şi Infracţiuni care aduc atingere intereselor Uniunii Europene, privind corupţia, spălarea banilor, contrabanda şi contrafacerile, în cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă (2005). 

Procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti (1 dec. 1996-15 iun.1999); procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (15 iun. 1999-1 febr. 2000); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (1 febr. 2000-15 apr. 2001); delegat în funcţia de procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale (15 apr. 2001-15 iul. 2003); procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale (15 iul. 2003-15 iun. 2005); detaşat la Departamentul pentru Lupta Antifraudă, cancelaria primului-ministru, în cadrul Guvernului României (15 iun. 2005 – 29 sept. 2005); procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (29 sept. 2005 – 20 febr. 2006); membru ales, cu activitate permanentă, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi coordonator al Comisiei resurse umane din cadrul CSM şi reprezentant al Consiliului la grupul de lucru ”Încredere reciprocă” din cadrul Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare (20 febr. 2006 – 11 ian. 2009). 

În 2009, a fost ales în unanimitate în funcţia de vicepreşedinte al CSM (12 ian.2009-12 ian.2010). A fost ales membru al CSM în perioada ian.2010-febr.2012. Procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, detaşat la Consiliul Superior al Magistraturii (20 febr. 2012- 3 ian 2013); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, detaşat la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi membru al Plenului Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (3 ian.2013-16 mai 2013). 

La 3 aprilie 2013, premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a transmis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, propunerea de numire a lui Dimitrie Bogdan Licu pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De la 16 mai 2013, Bogdan Licu a devenit prim-adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

I-a fost decernată diploma ”Meritul Judiciar” clasa a V-a, acordată prin Decretul nr. 289 din 28 iunie 2002 de către Preşedintele României. Este membru al Asociaţiei Magistraţilor din România. 

Între lucrările publicate se numără: „Libertatea de de exprimare. Transparenţa. Cenzura prealabilă, cenzura ulterioară şi publicitatea excesivă” (Revista DREPTUL, 2004), „Dreptul la tăcere şi mărturisirea extrajudiciară” (Revista PRO LEGE, 2003), „Aspecte din jurisprudenţa Secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor” (Revista Justiţia în actualitate 2007), „Principiile şi standardele generale care stau la baza procesului de evaluare a performanţelor magistraţilor în România. Limitele actualului cadru legislativ” (Revista Justiţia în actualitate, 2007), „Ghid legislativ pentru implementarea măsurilor din Planul Naţional de Măsuri Anticorupţie” – ”Dezvoltarea şi Consolidarea Centrului Naţional pentru Integritate” – Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional ”Dezvoltarea Capacităţii Administrative”.

 

Cele mai citite

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Plantă extraterestră descoperită de cercetători

O fosilă rară descoperită în apropierea unui fost oraș fantomă din Utah, numită Othniophyton elongatum sau plantă extraterestră, continuă să uimească oamenii de știință,...

Inflația, monedele slabe și deficitele bugetare frânează relaxarea monetară din Europa de Est

Băncile centrale din Europa de Est evită să reducă dobânzile, spre deosebire de tendința globală de ieftinire a creditului, pe fondul inflației persistente și...
Ultima oră
Pe aceeași temă