21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGarry Kasparov, arestat cu o saptamana Inainte de alegerile legislative din Rusia

Garry Kasparov, arestat cu o saptamana Inainte de alegerile legislative din Rusia

Fostul campion mondial de sah Garry Kasparov, adversar al lui Vladimir Putin, a fost arestat sambata, la Moscova, in timpul unei demonstratii a opozitiei. Ieri, un alt candidat la prezidentiale, Boris Nemtov, a fost arestat la Sankt Petersburg.
atat kasparov, cat si Nemtov au fost arestati pentru participarea la un miting neautorizat, singurul gen de mitinguri "disponibil" pentru reprezentantii opozitiei ruse. Politistii au reprimat violent demonstratiile anti-Putin de la Moscova si Sankt Petersburg, sute de persoane fiind arestate. Kasparov, liderul formatiunii O alta Rusie, a fost condamnat la cinci zile de inchisoare, in vreme ce Nemtov, seful partidului de dreapta SPS, a fost eliberat dupa numai cateva ore.
Pentru observatorii vietii politice ruse, aceste demonstratii de forta ale politiei reprezinta un semnal ca Vladimir Putin a inceput vanatoarea de opozanti cu o saptamana inaintea alegerilor legislative.
Miercurea trecuta, la un miting, autorizat desigur, al formatiunii sale Rusia Unita, Putin i-a acuzat pe liderii opozitiei ca sunt agenti ai Occidentului. "Din pacate, spunea Putin, exista unii in aceasta tara care dau tarcoale ambasadelor occidentale ca sacalii si se bazeaza pe sprijinul financiar al guvernelor straine in loc sa bazeze pe sprijinul propriului popor. Acum au de gand sa coboare in strada", a declarat Putin.
Potrivit analistului Boris Kagarlitki, citat de AFP, vanatoarea de "sacali" si dusmani este maniera in care Putin incearca sa coloreze o campanie ce pana acum a fost cenusie.
Atacurile impotriva liderilor opozitiei s-au inmultit in ultimele zile. Oleg Orlov, presedinte al unui ONG, a fost rapit impreuna cu trei jurnalisti in Ingusetia. A fost eliberat dupa ce a fost batut timp de cateva ore. La randul sau, seful partidul de opozitie Iabloko din Daghestan, Farid Babaiev, a fost impuscat miercuri si a murit sambata din cauza ranilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă