17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialGarda de Mediu, bataia de joc a patronilor

Garda de Mediu, bataia de joc a patronilor

Majoritatea institutiilor de control din judetul Constanta se confrunta cu o situatie neplacuta. Returnarea corespondentei ingreuneaza munca inspectorilor, care nu au la indemana decat aceasta metoda de a-i instiinta pe anumiti agenti economici despre anumite amenzi sau avertismente.

Comisarul Garzii Nationale de Mediu, Comisariatul Judetean Constanta, Eugenia Balan, declara ca o componenta importanta a institutiei o reprezinta comunicarea prin posta cu persoane fizice si juridice, transmiterea informatiilor si a diverselor acte emise de institutie. Astfel, emiterea si transmiterea de raspunsuri in termen legal la sesizarile primite pe adresa Garzii Nationale de Mediu, Comisariatul Judetean Constanta, comunicarea proceselor-verbale de constatare si sanctionare atunci cand contravenientul nu este de fata sau nu semneaza procesul de constatare si sanctionare, somatii, atentionari sunt activitati obligatorii ale angajatilor institutiei. Balan spune ca exista situatii cand se intampina dificultati in transmiterea corespondentei pe cale postala, unele plicuri fiind returnate din diverse motive. Fie firma si-a schimbat sediul, fie respectiva adresa nu apartine unui anumit oficiu postal, fie pe drum aceste plicuri se fac pierdute. Doar in cursul lunii iulie 2006 au fost returnate 18 plicuri adresate atat persoanelor juridice din judetul Constanta, cat si din alte judete ale tarii. Aceste plicuri contineau atentionari privind interzicerea utilizarii instalatiilor de sonorizare a muzicii in diversele locatii detinute in statiunea Mamaia, fara asigurarea de masuri si dotari speciale pentru izolarea si protectia fonica a surselor generatoare de zgomot. Alte doua plicuri cu raspunsuri la sesizari si doua cu amenzi contraventionale fiecare in valoare de 50.000 lei (RON) au ajuns inapoi la Garda. Cele doua amenzi au fost aplicate societatilor Amy Center Grup si Sport Art Entertainment, pentru nerespectarea regimului de sonorizare impus de legislatie, in locatiile Tan-Tan si Kristal Summer Club din statiunea Mamaia.

Intelegere cu factorul postal?

Chiar daca nu exista o dovada clara ca intre anumiti agenti economici si factorii postali ar exista o colaborare tacita, sefii institutiilor de control iau in calcul si aceasta varianta. In multe situatii, din cauza ca reprezentantii societatilor nu au semnat procesele-verbale de constatare si sanctionare, acestea au fost transmise prin posta la sediile societatilor mentionate in certificatele de inregistrare. Plicurile au fost returnate cu mentiunea „destinatar mutat de la adresa”, respectiv „firma necunoscuta la adresa indicata”. Comisarul Balan sustine ca ulterior, dupa ce comisarii GNM – CJ Constanta au afisat, conform procedurilor, procesele verbale de sanctionare la punctele de lucru ale societatilor din statiunea Mamaia, cele doua societati au contestat amenzile: „Surpriza neplacuta a fost ca in adresele de contestare a amenzilor sediile firmelor figurau exact la adresele celor doua societati, unde au fost trimise initial amenzile pe cale postala si de unde au fost returnate cu specificatiile mentionate anterior.”

Mimeaza consternarea

Nu putini agenti economici care apeleaza la aceste tertipuri pentru a nu intra in posesia proceselor-verbale cu amenzi mimeaza uimirea cand se solicita executarea. Sefii institutiilor de control din Constanta inclina sa creada ca unii dintre agentii economici amendati au o intelegere tacita cu factorii postali pentru ca toata corespondenta sa se intoarca la Inspectoratul Teritorial in Munca sau Garda de Mediu cu mentiunea „mutat de la adresa” sau „expirat termenul de pastrare”. Eugen Bola, inspectorul sef al ITM Constanta, a declarat ca institutia pe care o reprezinta are o corespondenta impresionanta. Doar in luna aprilie, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta a expediat 18.000 de plicuri. Bola a spus ca in cazul acelor plicuri returnate inspectorii ITM merg pe teren si constata ca de fapt respectivul agent economic are activitatea tot la acel sediu, lucru care nu face decat sa ingreuneze activitatea institutiei. La randul lui, agentul economic e obligat sa semneze de primire cand ii soseste o astfel de corespondenta.

Sute de notificari, in septembrie

Bola afirma ca Inspectoratul Teritorial de Munca cheltuieste sume mari doar cu timbrele, in aprilie costurile la acest capitol ridicandu-se la 150 milioane de lei. „Poate parea deplasat, dar asa este. Sunt cheltuieli mari, pentru ca noi avem o serie de instiintari de trimis, reclamatii, posta speciala si corespondenta cu Politia, Parchetul etc.”, declara inspectorul sef al ITM, Eugen Bola. Nici luna septembrie nu va fi una usoara pentru personalul insuficient al Inspectoratului. Conducerea institutiei preconizeaza ca pe luna in curs vor fi trimise cateva sute de notificari catre debitori. Traseul este unul mai complicat din cauza ca in cazul in care toate plicurile de la anumite adrese sunt returnate ITM, institutia are obligatia de a anunta Directia Finantelor Publice pentru a trece la executare. Surpriza apare in momentul in care intervine si Directia Finantelor pe fir si se constata ca de fapt agentul economic are sediul in continuare la adresa cunoscuta de ITM. In toate cazurile, patronul este cel mai uimit de faptul ca nu i-a sosit corespondenta cu amenzile.

Cele mai citite

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: vreme plăcută, dar cu ploi răspândite în aproape toată țara

În următoarele două săptămâni, România va experimenta o vreme predominant plăcută, conform prognozei publicate luni de ANM. Totuși, ploile vor fi frecvente în majoritatea...

George Pușcaș a dat cărțile pe față în urma scandalului de națională! „Vreau să clarific totul!”

În ultimele zile, au circulat speculații despre o posibilă plecare a lui George Pușcaș din cadrul echipei naționale a României. Atacantul a ieșit în...

Dani Olmo s-a accidentat! Cât va lipsi mijlocașul Barcelonei

Barcelona a primit o lovitură neașteptată, după ce Dani Olmo, unul dintre cei mai scumpi jucători transferați în această vară, s-a accidentat și va...
Ultima oră
Pe aceeași temă