Locuitorii din Beijing, aflat sub cod roşu de poluare, poartă măşti pe străzi şi în metrou, ca să se protejeze de particulele dăunătoare PM2,5, cu diametrul mai mic de 2,5 microni, aflate în suspensie în atmosferă.
Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini surprinse în Beijing, aflat sub cod roşu de poluare.
Aceste particule suspendate în aer sunt suficient de fine pentru a pătrunde adânc în plămâni şi pot duce la crize cardiace, accidente vasculare cerebrale, cancer la plămâni şi astm.
Locuitorii capitalei chineze au fost îndemnaţi să rămână în interior cât mai mult posibil începând de marţi, de la ora locală 7.00 (1.00, ora României), până joi la prânz (6.00, ora României), într-un anunţat postat online de Biroul pentru Protecţia Mediului din Beijing.
În urmă cu o săptămână, nivelul din aer al particulelor PM2,5 a atins valoarea de 650 micrograme pe metru cub. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nivelul maxim dincolo de care aceste particule ajung să pună în pericol sănătatea este de 25 micrograme pe metru cub de aer.
Beijingul a fost afectat de smog, în trecut, şi pentru perioade mai lungi de trei zile, dar autorităţile nu au emis vreo alertă în acest sens.
Între măsurile de urgenţă impuse de acest cod se află restricţionarea traficului rutier, cu excepţia vehiculelor electrice, şi folosirea unui sistem de circulaţie în funcţie de numărul maşinii – par sau impar -, introdus în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, în 2008.
Unor uzine şi şantiere de construcţii li s-a impus să-şi suspende operaţiunile. Focurile de artificii şi grătarele în aer liber sunt, de asemenea, interzise pe perioada codului.
Totodată, autorităţile în domeniul educaţiei de la Beijing au dispus ca grădiniţele, şcolile primare şi liceele să-şi suspende orele, începând de marți.