La Galați, ziua de luni a fost una de coșmar, cu arbori doborâți de viscol peste mașini, cu sute de călători captivi în trenurile oprite în câmp, drumuri închise, zeci de localități rămase în beznă și probleme în asigurarea apei potabile. La închiderea ediției, orașul era izolat de orașul vecin, Brăila și Capitală, fiind deschise circulației doar drumurile naționale către nord, spre Tecuci, Bârlad și Iași.
Viscolul care a început în zori a paralizat întregul oraș și cu toate că s-a intervenit cu 100 de utilaje pentru deszăpezire timp de câteva ore operațiunile au rămas fără niciun efect, pentru că imediat după trecerea utilajelor zăpada era pusă la loc de viscol. Abia după ce la ora 15.00 s-au oprit ninsoarea și viscolul, a putut fi începută deszăpezirea arterelor principale. Viscolul foarte puternic a pus la pământ mai mulți arbori.
Cazul cel mai grav a fost în cartierul Mazepa 2, pe strada Ovidiu, în apropierea Bisericii „Trei Ierarhi”, unde un copac foarte înalt s-a prăbușit în stradă, avariind trei maşini parcate în zonă. Un gălățean de 57 de ani a murit în timp ce se afla la volanul mașinii sale, cauza decesului fiind un infarct survenit după ce bărbatul făcuse efort pentru a-și deszăpezi mașina. Un alt șofer a văzut că mașina s-a oprit și când s-a dus să vadă de ce conducătorul auto nu mai demarează, l-a găsit pe bărbat în stare de inconștiență. A sunat imediat la 112 și chiar dacă un echipaj de la Ambulanță a ajuns repede și a încercat resuscitarea viața bărbatului nu a mai putut fi salvată. Echipajele de la Ambulanță au mai intervenit și la două cazuri de hipotermii, doi bărbați, oameni ai străzii, în vârstă de 56, respectiv 64 de ani.
Galațiul și Brăila, izolate de Capitală și de sudul țării
Încă de la primele ore ale dimineții a fost închis drumul național DN24D, care străbate județul Galați de la nord la sud, dar și șapte drumuri județene. Gălățenilor și brăilenilor care trebuiau să ajungă la Aeroportul Henry Coandă sau la București le-a fost imposibil să o facă. În încercarea de a merge spre Capitală se putea ajunge până la autostrada A2, parcurgând drumurile din județele Brăila și Ialomița cu viteza de 10-15 km/h, dar autostrada fusese închisă de la ora 8.30. Apoi, din jurul orei 11.00 Galațiul a fost izolat de sudul țării, fiind închise ambele variante ale DN22, care leagă Galațiul de Brăila, dar și drumurile către Buzău și Vrancea, închise déjà de la primele ore ale dimineții.
Sute de călători, captivi în trenurile blocate în zăpezi
Galațiul și Brăila au fost izolate de sudul țării și pe calea ferată. Sute de gălățeni și brăileni care au urcat în trenurile Interregio 1732 Galați-Brasov, cu plecare din Gara Galați la ora 6.08 și Interregio 7002 Galati-București, cu plecarea din Galați la ora 6.15 au rămas captivi timp de câteva ore în trenurile blocate în zona localității brăilene Urleasca. Au stat în câmp până la prânz, când au fost aduse de la Buzău un plug pentru deszăpezirea căii ferate și încă două locomotive care să tracteze trenurile. CFR Călători a anunțat că au fost anulate de 23 de trenuri pe raza regionalelor Galaţi, Constanţa şi Bucureşti, dar nici în comunicatul CFR, nici în mersul trenurilor, nu era vreo listă a trenurilor anulate, CFR-ul recomandându-le eventualilor călători să se intereseze telefonic în gările de plecare despre situația trenurilor.
Probleme cu furnizarea energiei și apei potabile
La Galați au fost probleme și în distribuirea energiei electrice și a apei potabile. Două linii de înaltă tensiune au rămas nealimentate şi trei alimentate parţial, fiind lăsate fără energie electrică cinci localităţi: Schela, Şerbeşti, Iveşti, Umbrăreşti şi Satul Costi. Electrica a trimis în teren zece echipe pentru remedierea defecțiunilor. Din cauza întreruperii furnizării energiei electrice a Stației de captare a apei de adâncime de la Șerbești nu a mai putut fi asigurat necesarul de apă potabilăa orașului și în zece cartiere din zona „Aviației” a fost restricționată furnizarea apei potabile pentru a se permite regiei Apă-Canal să facă manevre de trecere a alimentării acestei părți a orașului pe furnizarea apei potabile de la Uzina nr 2, alimentată cu apă din Dunăre, prin „Priza Dunării”.
La Brăila, 87 de localități fără energie electrică, 57 fără apă
La închiderea ediției, în judeţul Brăila erau 87 de localităţi fără curent electric şi 57 de localităţi fără alimentare cu apă potabilă. Mai multe autoturisme erau blocate pe drumurile din judeţ, primăriile intervenind pentru a salva șoferii și pasagerii dintre zăpezi pentru a le asigura un adăpost. Mai multe utilaje de deszăpezire acţiona între comuna brăileană Bărăganu şi comuna Iazu, din Ialomiţa, unde erau blocate în zăpezi opt autoturisme. Un detaşament de militari din Garnizoana Brăila interveaneau pentru deszăpezirea drumului dintre Brăila și Făurei.
O veste bună pentru datornicii la întreținere: vine gerul!
Avertizarea meteorologilor că după viscol va urma o perioadă cu temperature foarte scăzute a determinat Primăria Galați să reia încălzirea în asistem centralizat pentru 15 asociații de proprietari care fuseseră debranșate din cauza datoriilor către regia locală de termoficare, Apaterm SA: „Având în vedere că după acest episod de vreme severă, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat scăderea semnificativă a temperaturilor atât pe timp de zi, cât mai ales pe timpul nopții, primarul municipiului Galați, Marius Stan, a solicitat Apaterm să reia furnizarea agentului termic necesar încălzirii locuințelor către asociațiile de proprietari restricționate din cauza debitelor mari. Măsura realimentării cu agent termic a asociațiilor cu debite mari rămâne în vigoare până după Anul Nou. În cazul în care asociațiile respective nu fac plăți, se va trece din nou la blindarea lor”, se spune în comunicatul primăriei.