Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati au evitat producerea unei mari tragedii, pentru ca explozia celor 19,5 tone de peroxid de hidrogen, substanta folosita la fabricarea carburantului pentru rachete, si a celor 46 de tone de alcool cu concentratia de 96%, din depozitul aflat la numai 10 metri distanta de „bomba pe roti”, ar fi ras de pe fata pamantului zeci de locuinte si o parte din platforma industriala din estul Galatiului.
O bomba de carburant pentru rachete
„Am fost la un pas de o catastrofa si am impresia ca ne-am nascut a doua oara”, ne-a declarat seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, colonelul Viorel Zaharia, dupa eliminarea iminentei explozii a unui camion cu remorca incarcat cu 19,5 tone peroxid de hidrogen, ce fusese abandonat in Zona Libera Galati. Peroxidul de hidrogen este o substanta deosebit de periculoasa, in concentratie de 50%, fiind folosit in combinatie cu benzina la fabricarea combustibilului pentru rachete. Concentratia peroxidului aflat in bidoanele din camionul-bomba de la Galati avea o concentratie mai mare, de 60%. Substanta trebuie pastrata la o temperatura de pana la 25 de grade Celsius, iar canicula a determinat cresterea temperaturii lichidului exploziv pana in apropierea acestei limite, determinand si fisurarea unora dintre bidoane si scurgerea peroxidului de hidrogen pe podelele din lemn ale camionului si remorcii, care incepusera sa fumege. Numai explozia celor 19,5 tone de peroxid ar fi produs o deflagratie care ar fi ras de pe fata pamantului Zona Libera Galati, un mic cartier de aproximativ 30 de locuinte situat in apropiere, deflagratia afectand probabil si o parte din danele si instalatiile portuare de la Bazinul Nou si capacitati de productie din zona Docului Uscat de la Santierul Naval Damen. Situatia a fost insa mult mai critica, pentru ca langa camionul incarcat cu cele 19,5 tone de peroxid de hidrogen se afla inca o „bomba”: la numai 10 metri de camion, era un depozit cu 46 de tone de alcool etilic, cu concentratia de 96%! Practic, luand in calcul caracteristicile celor doua lichide explozive, se poate spune ca estul Galatiului ar fi fost ras de pe fata pamantului de o bomba compusa din 65,5 de tone de carburant pentru rachete.
„Bomba pe roti” este racita zi si noapte
Interventia pompierilor a fost coordonata de colonelul Viorel Zaharia, care s-a consultat cu directorul SC Oltqino SA Ramnicu Valcea si cu profesorul Ivanovici din Bucuresti, care este specialist in peroxizi. Mai intai a fost inceputa racirea bidoanelor cu mai multe jeturi de apa, concomitent fiind realizata si mutarea remorcii. Pentru anihilarea celor noua bidoane fisurate din care se scurgea peroxid a fost infiintata o incinta cu apa, in care au fost scufundate. Alte bidoane au fost mutate intr-o izoterma obtinuta de colonelul Zaharia de la o fabrica de bere. Apoi s-a trecut la mutarea „bombei” intr-o zona de maxima siguranta. In continuare, zi si noapte, bidoanele au fost racite cu jeturile de apa de la autoutilitarele pompierilor, care au fost intr-un continuu du-te-vino, pentru a asigura sutele de tone de apa necesara racirii „bombei pe roti”. Ieri au sosit la Galati si reprezentantii firmei de transporturi din Republica Moldova, care au luat cu un camion primele 232 de bidoane. In grija pompierilor galateni au mai ramas 58 de bidoane, care erau in continuare racite cu jeturile de apa. Reprezentantilor firmei din Moldova nu le-a convenit factura pentru costurile interventiei pompierilor, pe care acum sunt obligati sa o achite. Daca interventia pompierilor de la ISU Galati nu ar fi fost prompta si eficienta, deflagratia ce s-ar fi produs ar fi fost mai distrugatoare decat cea de la Mihailesti, iar pierderile de vieti omenesti si pagubele materiale nici macar nu ar putea fi evaluate.