21.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialGalati, orasul in care gastile de cartier fac legea

Galati, orasul in care gastile de cartier fac legea

» Doi galateni, tata si fiu, au fost au fost atacati cu cutite, bate si un pistol cu gaze de 7 membri ai unei gasti din cartierul Micro 18.

» Principala lor vina este ca s-au aflat in locul nepotrivit la momentul nepotrivit.

» Gastile de cartier, formate dupa structura organizatiilor paramilitare, nu pot fi destramate de politisti.

Cei doi au cazut in ambuscada pentru ca sunt vecini, in blocul G9, cu un tanar care era tinta unei actiuni de razbunare a gastii. Atacul a avut loc la lumina zilei, sambata dupa-amiaza, in jurul orei 17.00, cand zona era intens circulata. Traian Stresina, de 45 de ani, lacatus mecanic la ArcelorMittal, si fiul sau, Catalin, de 20 de ani, student in anul 2 la Facultatea de Studii Economice, incercau sa schimbe roata de rezerva a masinii familiei. Din cauza ploii,
s-au retras in scara blocului, iar acolo au fost atacati. Purtatoarea de cuvant a IJP Galati, subcomisar Cristina Tatulici, a relatat cum s-au intamplat lucrurile: "In noaptea de 24/25.04.2009, in jurul orei 1.00, D. Cristian de 19 ani, din Galati, fara ocupatie, in timp ce se afla intr-un bar din Micro 18, a fost sunat de o prietena a sa, in varsta de 13 ani, care i-a spus ca i-a fost furat laptopul. D. Cristian s-a deplasat la domiciliul fetei, unde a gasit un grup de 6 baieti, toti minori, care se jucau la un calculator.

 

I. Alex Robert, de 17 ani, unul dintre cei 6, a fost deranjat de faptul ca D. Cristian i-a intrebat daca stiu ceva de laptop, l-a amenintat pe acesta si i-a spus ca o sa-l contacteze pe «Mita», un individ din cartier, si o sa-l «aranjeze» ei. A doua zi, in jurul orei 17.00, R. Mihaita, de 19 ani, zis «Mita», impreuna cu I. Alex Robert, P. Marcel, de 21 ani, si alte 3-4 persoane, avand asupra lor bate, cutite si un pistol cu gaze, pe care il purta P. Marcel, l-au urmarit pe D. Cristian. Acesta, pentru a se apara, a intrat in scara blocului in care locuieste. Acolo se aflau si cele doua victime care se adaposteau de ploaie. Indivizii au intrat in bloc si, crezand ca cei doi sunt cunoscuti ai lui D. Cristian, i-au lovit cu batele si cu cutitele pe care le aveau asupra lor". Cei doi au reusit sa iasa afara, dar nu au scapat de furia urmaritorilor. Tatal a fost prins langa un gard de beton si unul dintre atacatori l-a injunghiat in zona genunchiului, atingandu-i o vena principala.

 

"Mita" a tras patru focuri asupra fiului, iar altul l-a lovit in cap cu o bata. Dupa ce si-au rapus victimele, atacatorii s-au urcat in masini si au plecat. Barbatului i-a fost acordat primul-ajutor de catre vecinii de bloc, care i-au pus un garou si l-au transportat la Spitalul de Urgenta "Sf. Apostol Andrei". Omul a avut noroc ca era de garda chirurgul specializat in astfel de operatii, iar interventia chirurgicala prompta i-a salvat viata. "Au scos cutitul si apoi au tras cu pistolul. M-au lovit pe mine in piept si la fata", spune tanarul. Ieri viata celor doi era in afara oricarui pericol. Sambata dupa-amiaza, politistii de la Investigatii Criminale l-au audiat pe cel fugarit de membrii gastii si astfel i-au identificat pe atacatori. Cel care a tras cu pistolul, R. Mihaita, zis "Mita", a fost retinut pentru 24 de ore. El mai era dat in urmarire generala pentru tentativa de omor. Ieri au mai fost retinuti si alti trei atacatori, iar ceilalti erau cautati de politisti.

Grupari de tip paramilitar
Cartierul Dunarea, compus din Microraioanele 18, 19, 20 si 21, este, ca si cartierul Aviatiei, o zona in care sunt active gastile de cartier. Aproape ca nu exista blocuri din aceste cartiere in fata carora sa nu fie vazute grupurile de tineri de la 15 la 25 de ani, costumati in geaca cu gluga si ascultand hip-hop. O mare parte din aceste aparent inofensivele "gasti de bloc" sunt grupari bine oganizate. In unele cazuri, au organizare de tip paramilitar. Politistii de la Investigatii Criminale organizeaza sistematic razii si actiuni de anihilare a gastilor de cartier, dar descurajarea gastilor este afectata de trei impedimente. In primul rand, pentru ca, de cele mai multe ori, la presiunile agresorilor, victimele isi retrag plangerile.

 

Apoi, pentru ca instantele nu dispun intotdeauna arestarea preventiva si  pentru ca multi dintre infractori sunt minori si se aleg cu pedepse usoare. Asa ca se intorc la activitatea infractionala cu ceva mai multa experienta. Atunci cand a fost declansata Operatiunea "Razboinicii", seful Serviciului Investigatii Criminale din cadrul IJP Galati, comisar-sef stefan Capatan, a relatat si modul de functionare a unor astfel de gasti: "Daca vad un individ despre care stiu sigur ca locuieste in cartierul lor, il ameninta: «Daca nu treci la gruparea noastra, te-am nenorocit». Ii iau numarul de telefon si in momentul in care ei trebuie sa bata pe un altul, prin telefoanele mobile apeleaza pe toti cei care au fost racolati in acest mod. Daca cel apelat nu se duce la bataia respectiva, il cauta si le cade el victima". Multi dintre membrii gastilor de cartier locuiesc grupat, pentru ca in momentul declansarii unei actiuni sa poata actiona cat mai rapid.

Cele mai citite

România urcă pe locul 12 în clasamentul celor mai îmbătrânite națiuni, conform datelor ONU

România a devenit a 12-a cea mai îmbătrânită țară din lume în 2024, urcând o poziție față de 2019, când se afla pe locul...

Cum aduci poveștile preferate ale copiilor la viață prin joacă

Poveștile au o magie aparte pentru cei mici. Ele îi duc în lumi fantastice, pline de aventuri și personaje fermecătoare, care rămân cu ei...

Revolut schimbă regulile jocului: IBAN local pentru conturile românilor

România este a doua cea mai mare piaţă a Revolut, la nivel global Revolut operaționalizează conturi IBAN locale, un avantaj pentru milioane de utilizatori români,...
Ultima oră
Pe aceeași temă