18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialGalaţi: Cutremure mai puţine şi tot mai mici

Galaţi: Cutremure mai puţine şi tot mai mici

Prefectul de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a declarat, miercuri, că numărul şi intensitatea cutremurelor produse în satul Izvoarele au scăzut constant în ultimele zile, iar gradul de degradare a locuinţelor nu este atât de mare încât să pericliteze siguranţa oamenilor.

“Nicio clipă nu s-a pus în discuţie aplicarea planului de evacuare a populaţiei întrucât situaţia actuală din teren este departe de a impune acest lucru. Numărul cutremurelor şi intensitatea acestora au scăzut constant în ultimele zile, iar gradul de degradare a locuinţelor nu este atât de mare încât să pericliteze siguranţa oamenilor”, a spus prefectul Emanoil Bocăneanu.

Citeşte şi: Două zile fără cutremure mari, la Galaţi

El a mai afirmat că a dispus formarea unei comisii de evaluare a pagubelor produse de cutremurele care au avut loc în ultima perioadă în satul Izvoarele, al cărei scop este de a semnala apariţia riscului de prăbuşire a locuinţelor din zona respectivă, transmite Mediafax.

“Zona Izvoarele este monitorizată cu toată atenţia de către autorităţile de la nivel local, judeţean şi central, care se află într-o comunicare permanentă cu cei mai buni specialişti în seismologie şi domenii conexe”, a precizat prefectul.

Monitorizările specialiştilor de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) continuă în localitatea gălăţeană, unde au fost instalate mai multe aparate de monitorizare.

Citeşte şi: Cauze naturale pentru cutremurele din Galati. Explicatia seismologilor : placile tectonice se imping unele in altele. Fenomenul nu poate fi stopat

Reprezentanţii INFP au cerut efectuarea unor prospecţiuni electrometrice care să indice distribuţia straturilor în adâncime şi au solicitat şi realizarea unui foraj geotehnic pentru ca fenomenul să poată fi interpretat cât mai precis.

Din 23 septembrie, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela au avut loc peste 200 de cutremure, cel mai afectat fiind satul Izvoarele.

Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), peste 30 de cutremure au avut magnitudinea peste 2,5 grade pe scara Richter, iar cel mai puternic seism a avut 3,9 grade şi s-a produs în 29 septembrie.

Ultimul cutremur de peste 2,5 grade în Galaţi s-a produs duminică, la ora 5.35 şi a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter.

Citeşte şi: Judeţul Galaţi, zguduit, din nou, de trei cutremure

INFP a instalat în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc cutremurele, precum şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi.

Totodată, în această perioadă au fost prezenţi în zonă reprezentanţi ai INFP.

Aproximativ 30 de localnici din satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, au ieşit în stradă, săptămâna trecută, cerând autorităţilor explicaţii privind cauza cutremurelor. Oamenii au încheiat protestul după ce autorităţile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la INFP, care va rămâne acolo pentru o perioadă şi care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicaţii.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 – 14 septembrie în judeţul Galaţi.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, hotărât: “Vreau să fim în continuare un partener foarte serios în coaliţia guvernamentală”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, subliniază seriozitatea și responsabilitatea în cadrul coaliției guvernamentale și reafirmă necesitatea unei abordări similare în privința alianței electorale. Prezent la Tulcea,...

Nicolae Ciucă, hotărât: “Vreau să fim în continuare un partener foarte serios în coaliţia guvernamentală”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, subliniază seriozitatea și responsabilitatea în cadrul coaliției guvernamentale și reafirmă necesitatea unei abordări similare în privința alianței electorale. Prezent la Tulcea,...

SUA atacă Chină pentru sprijinul militar dat Rusiei în războiul din Ucraina

China sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, ajutând Moscova în cea mai mare consolidare militară de după epoca sovietică, furnizând tehnologie pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă