16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGalaţi: Comisia MS a constatat că pacienţii de la "Sf. Andrei" au...

Galaţi: Comisia MS a constatat că pacienţii de la „Sf. Andrei” au fost infectaţi cu acinetobacter

Comisia de control a MS a finalizat controlul la Spitalul „Sfântul Andrei” din Galaţi, unde trei pacienţi au fost infectaţi cu acinetobacter şi a confirmat prezenţa acestui virus, constatând deficienţe în managementul unităţii şi în respectarea legislaţiei, informează Mediafax.

Comisia de control a Ministerului Sănătăţii (MS) a prezentat miercuri ministrului Sănătăţii concluziile privind verificările făcute la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, potrivit unui comunicat de miercuri al MS.

Conform raportului de control, au fost depistate mai multe deficienţe în ceea ce priveşte managementul unităţii sanitare, dar şi a respectării prevederilor legislative privind prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale.

În ceea ce priveşte mangementul unităţii sanitare, reprezentanţii comisiei de control au constatat că nu a fost elaborat şi implementat Programul de dezvoltare a sistemului de control managerial, lipsa acestuia conducând la deficienţe în organizarea şi desfăşurarea activităţilor la nivelul spitalului.

De asemenea, s-a constatat că nu au fost respectate prevederile Ordinului MSP 916/2006 privind Prevenirea şi Controlul Infecţiilor Nosocomiale.

Unitatea sanitară a organizat defectuos Serviciul de Prevenire şi Control a Infecţiilor Nosocomiale (încadrarea personalului, completarea fişelor de post), nu a respectat prevederile privind depistarea, înregistrarea şi raportarea corectă a infecţiilor nosocomiale şi nu a fost efectuat controlul stării de purtător pentru personalul medical şi de îngrijire în anul 2011.

În ceea ce priveşte managementul cazurilor, Comisia de control a Ministerului Sănătăţii consideră că cele trei cazuri asistate în secţiile de neurochirurgie şi ATI din Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi pot fi încadrate ca infecţii nosocomiale cu Acinetobacter spp.(Baumanii).

Ministrul Sănătăţii, Rittli Ladislau, a aprobat măsurile propuse de Comisia de control, respectiv încadrarea, până la sfârşitul acestei luni, a unui medic epidemiolog la serviciul SPCIN, conform prevederilor în vigoare, sau nominalizarea pe termen limitat a unui medic de altă specialitate, şef serviciu SPCIN.

Tot până la sfârşitul lunii septembrie este obligatoriu să se reorganizeze separat salonul de arşi şi secţia ATI şi să se găsească alternative pentru limitarea circulaţiei persoanelor în spital pentru consultaţiile pe specialitaţi. De asemenea, trebuie asigurat un sistem de ventilaţie corespunzator în blocul operator, trebuie elaborată şi implementată o politică de utilizare a antibioticelor şi monitorizată rezistenţa la antibiotice, până la finalul lunii octombrie, raţionalizat diagnosticul etiologic de laborator şi aprovizionarea cu reactivi care să permită un diagnostic standardizat, potrivit MS.

Ministrul Sănătăţii a mai aprobat sancţionarea conducerii DSP Galaţi pentru lipsa de vigilenţă şi implicarea scăzută în profilaxia infecţiilor nosocomiale, măsura urmând să fie luată de MS până la sfârşitul lunii septembrie

Comisia Ministerului Sănătăţii a recomandat mai multe măsuri de limitare a infecţilor nosocomiale, printre care supravegherea clinico-epidemiologică a cazurilor spitalizate, supravegherea de către personalul SPCIN a acţiunilor de curăţenie, dezinfecţie curentă şi terminală, a respectării protocoalelor de tratament şi îngrijire a pacienţilor, limitarea intervenţiilor neurochirurgicale la cazurile cronice şi asigurarea intervenţiilor pentru cazurile urgente, limitarea accesului vizitatorilor într-un anumit interval de timp, reinstruirea personalului privind regulile de asepsie şi antisepsie.

Raportul de control va fi transmis către Consiliul Judeţean Galaţi şi Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Galaţi pentru efectuarea de controale periodice la Spitalul „Sf. Apostol Andrei” Galaţi şi sancţionarea celor răspunzători de încălcarea legislaţiei. Raportul va fi trimis şi către Colegiul Medicilor din judeţul Galaţi pentru analizarea cazurilor pacienţilor, pentru a se stabilii, dacă au existat deficienţe de management de caz.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a anunţat, în 5 septembrie, că rezultatele anchetei epidemiologice făcute de instituţie la Spitalul Judeţean Galaţi, unde trei pacienţi au fost infectaţi cu acinetobacter, doi dintrei ei murind, nu au confirmat prezenţa acestei bacterii în secţiile spitalului.

„Rezultatele probelor prelevate din spital nu au confirmat prezenţa acestui germen (acinetobacter – n.r.). S-a constatat, în schimb, prezenţa unor stafilococi şi streptococi în Unitatatea de Primire a Urgenţelor şi la secţia ATI. S-a dispus efectuarea unor ingienizări în aceste secţii”, declara directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă