11.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialGabriela Firea vrea să redea bucureștenilor parcurile dintre blocuri: Voi constitui un...

Gabriela Firea vrea să redea bucureștenilor parcurile dintre blocuri: Voi constitui un grup de lucru pentru recuperarea locurilor de joacă retrocedate în ultimii 16 ani

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că va înființa un grup de lucru care să identifice soluțiile legale prin care se vor putea recupera parcurile, spațiile verzi sau terenurile pe care au fost amenajate locuri de joacă și care au fost retrocedate în ultimii 16 ani, potrivit unui comunicat de presă.

La solicitarea edilului general, direcțiile de specialitate din Primăria Capitalei au centralizat datele privind terenurile cu destinația de spațiu verde sau amenajate ca locuri de joacă care au fost retrocedate fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanțelor de judecată.

"Din datele pe care le deținem până în prezent, în perioada 2001 — 2013, vechile administrații ale Bucureștiului au retrocedat, fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanței, nu mai puțin de 36 ha de teren în parcuri. Nu contest că vechii proprietari au avut dreptul legal să-și recupereze bunurile confiscate în perioada comunistă, însă îmi doresc să găsim o formulă legală, fără a leza dreptul proprietarilor, de a recupera în folosul bucureștenilor aceste suprafețe de teren. Alte 23,5 ha reprezentând spații verzi și terenuri pe care sunt amenajate locuri de joacă au fost restituite conform legilor proprietăților, în perioada 2001 — 2017", a declarat Firea.

Ea a precizat că le va solicita primarilor celor șase sectoare o situație centralizată privind spațiile verzi și terenurile pe care au fost amenajate locuri de joacă și care, ulterior amenajării, au devenit proprietate privată prin retrocedare.

Zeci de părinți și copii au protestat în Sectorul 3 din Capitală, la începutul lunii martie, după demolarea unor locuri de joacă. Copiii au purtat pancarte pe care era scris mesajul „Vrem parc, nu beton”. La fața locului a venit și primarul Robert Negoiță, care a avut discuții aprinse cu locuitorii din sector, pe tema retrocedării a două parcuri, pe care erau amenajate locurile de joacă.

În situația în care, pentru amplasamentele respective, la data investiției s-au făcut cercetări privind situația juridică — notificări Legea 18/1991, Legea 10/2001 — acestea trebuie transmise Primăriei Capitalei, pentru realizarea unei analize la nivelul întregii unității administrativ-teritoriale privind clarificarea situației juridice și stabilirea unei strategii cu privire la menținerea acestor folosințe.

Solicitarea vine după ce mai multe terenuri unde s-au amenajat spații verzi sau locuri de joacă pentru copii au fost restituite, iar noii proprietari nu mai doresc păstrarea acestor amenajări.

Potrivit comunicatului citat, obiectivul municipalității este acela de a menține spațiile verzi și locurile de joacă, în beneficiul cetățenilor.

"Îi asigur pe locuitorii Bucureștiului că, în calitate de primar general, împreună cu primarii celor șase sectoare, vom ține întotdeauna cont de interesele celor pe care îi reprezentăm și de aceea vom susține cu tărie ca parcurile și locurile de joacă amenajate să aparțină cetățenilor. Îmi doresc ca această procedură de recuperare să înceapă anul acesta și să fie finalizată în acest mandat", a menționat edilul general.

"Suprafața totală restituită în natură, care reprezenta spațiu verde din parcuri în Municipiul București, conform evidențelor deținute până în prezent este de aproximativ 361.109 mp", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, suprafața totală estimativă restituită în natură conform Legii 10/2001 care reprezintă spații verzi/locuri joacă este de aproximativ 235.224,89 mp.

Aceste terenuri au fost amenajate cu precădere după anul 2000, fără a trimite aceste situații și Primăriei Capitalei, motiv pentru care unele zone restituite apar în evidențele municipalității ca terenuri libere, se explică în comunicat.

Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Polițiști români și britanici vor coopera împotriva traficului de droguri. Ministrul român de Interne anunță și “reformarea” Academiei de Poliție

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Criminalității Organizate – National Crime Agency (NCA) din Marea Britanie,...

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă