16.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Gabriel Oprea, convocat la Comisia de anchetă asupra alegerilor din 2009,...

VIDEO. Gabriel Oprea, convocat la Comisia de anchetă asupra alegerilor din 2009, i-a anunțat pe parlamentari că nu vine la audiere. Reacția lui Mihai Fifor. Deputatul Robert Turcescu s-a retras din Comisie, acuzând ”o mascaradă”. Membrii Comisiei au discutat, timp de o oră, despre sufrageria fostului vicepremier

UPDATE 18.15: Membrii Comisiei care anchetează alegerile prezidențiale din 2009 au discutat, timp de o oră, despre cum este decorată sufrageria fostului șef MAI, Gabriel Oprea, după ce Neculai Onţanu a susţinut în audieri că nu ţine minte detaliile. Membrii Comisiei au cerut detalii despre mobilier, amplasament şi tipul de sufragerie. Discuţia s-a încheiat fără nicio concluzie, susțin jurnaliștii News.ro.

Senatorul USR Mihai Goţiu a încercat să obţină informaţii suplimentare de la Neculai Onţanu solicitându-i să-i "descrie casa domnului Oprea". "Nu-mi amintesc", a susţinut Onţanu.

Goţiu a afirmat că răspunsul politicianului este sfidător la adresa Comisiei: "Consider că martorul sfidează comisia. Nu-şi aduce aminte cum arăta unde a fost".

"Motivul pentru care am pus aceste întrebări (…) este pentru a putea stabili dacă domnul Onţanu ne minte sau nu când spune că nu a văzut pe nimeni la acea întâlnire. Da, sunt case în care dacă intri poţi să intri direct în sufragerie sau în altă cameră sau sunt case care sunt deschise (…) Consider că ceea ce se întâmplă acum este, pentru a treia oară pe ziua de azi, sfidare", a afirmat Goţiu.

Neculai Onţanu l-a ironizat pe senator, aducând în discuţie o deja celebră poză, care l-ar înfăţişa pe Goţiu dormind pe plajă. "Dacă un senator al României, întrebarea principala este aceea pe unde aţi intrat în locuinţa cuiva este relevantă atunci, iertaţi-mă, că am serioase semne de întrebare (…) Nu eram sub influenţa alcoolului, cum sunt unii, căzuţi pe jos", a spus el, stârnind reacţii din sală.

"Nu înţeleg ce vreţi să spuneţi", a comentat Mihai Fifor (PSD).

"Am văzut într-o publicaţie. (…) Am tot respectul, dar… (…) Aş dori să mi se pună întrebări fireşti, normale, nu pe unde am intrat eu în casa domnului Oprea. Sigur că pe uşă am intrat (…) Dacă răspunsul meu că am intrat pe uşă este nelalocul lui atunci ce să spun, că am intrat pe acopriş?", a continuat Onţanu.

 

UPDATE ora 13.10: Neculai Onțanu este audiat, la ora transmiterii acestei știri, în Comisia de anchetă. Fostul primar al Sectorului 2 a recunoscut că a fost invitat în casa lui Gabriel Oprea, în seara alegerilor din 2009, dar că acolo nu i-a văzut pe Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi sau George Maior.

”Nu am avut întâlniri cu domnul Coldea, nici pe 6 decembrie, nici ulterior. Nu m-am văzut niciodată cu domnul Coldea, cu domnul Maior, cu doamna Kovesi la sediul UNPR. Nu am văzut niciodată ca aceste persoane să fi fost la vreo întâlnire de partid. Nu au fost la întâlniri de partid nici înainte de 2009 sau 2010. Nu cred că ar fi fost posibil.  Eu nu l-am văzut personal nici pe domnul Coldea, nici pe doamna Kovesi, nici pe domnul Maior. Eu nu i-am văzut în acea seară”, a declarat Neculai Onțanu, citat de stiripesurse.ro. 


Angel Iordănescu a declarat că, din punctul său de vedere, nu s-a întâmplat nimic ilegal acasă la Gabriel Oprea, după ce a ieșit de la audiere. 

”Am fost invitat cu o zi sau chiar în ziua respectivă. Știți deja că este o ancheta penală la Parchetul General. Din punctul meu de vedere, eu având o calitate de martor, este clar că nu pot facem mai multe comentarii sau nu pot spune ce am declarat la Parchetul General. Din lege, reiese că cel puțin pe moment nu pot obstrucționa ancheta penală și nu pot face mai multe declarații decât cele pe care le-am facut la Parchetul General.  Au fost mai multe persoane, persoane publice, eu, personal, nu consider că nu s-a întâmplat nimic ilegal în acea seară la Gabriel Oprea”, a spus Iordănescu.


12.45: Deputatul PMP Robert Turcescu a părăsit lucrările Comisiei de anchetă a alegerilor, acuzând că această comisie a devenit ”o mascaradă”. 

Reacția lui Turcescu vine după ce și Anghel Iordănescu a refuzat să facă declarații, invocând ancheta Parchetului General. 

12.20: Anghel Iordănescu, fostul antrenor al echipei naționale de fotbal, este audiat în Comisia de anchetă. El refuză să dea declarații, prezentându-le parlamentarilor un singur document, relatează postul TV Digi 24.


12.05: Teodor Baconschi a ieșit de la audiere, reiterând că sunt minciuni legate de votul în diaspora și că nu a influențat în nici un fel rezultatul alegerilor. 

"Și mă bazez și pe domniile voastre și pe Parchetul General, pentru ca, împreună cu justiția, care mi-a dat deja dreptate într-un proces de defăimare pe această temă, să rezulte — și mă interesează doar chestiunea Paris — că acolo nu s-a petrecut nicio ilegalitate. Îmi doresc foarte mult să contribuiți la restaurarea adevărului din această privință și voi urmări și ancheta paralelă făcută de Parchetul General, pentru că trebuie să ieșim odată din toate aceste legende, exagerări mediatice și montaje care distrug fără drept imaginea unui diplomat și intelectual român care crede că și-a făcut cum se cuvinte datoria față de statul român", a declarat Baconschi, care a fost audiat de senatorii și deputații din comisia de anchetă.


Fostul vicepremier Gabriel Oprea i-a anunțat, miercuri, printr-o scrisoare, pe parlamentarii din Comisia de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009 că nu se va prezenta miercuri la audieri, așa cum era prevăzut, informează Agerpres. Audierile continuă, la ora transmiterii acestei știri fiind audiat fostul ambsador la Paris, Teodor Baconschi.


Citește și: Teodor Baconschi: Cum s-a votat în realitate la Paris în 2009

Întrucât comisia parlamentară pentru anchetarea alegerilor prezidențiale din 2009 și-a început lucrările, dl Hrebenciuc susține înaintea ei că au fost mari probleme în Dispora (săraca, mereu ea e de vină, în linii mari, pentru votul ei constant ”necorespunzător”).

Dau iarăși, inclusiv pentru uzul presei, cifrele legate de Ambasada de la Paris, pe care cu cinste am servit-o ca șef de misiune (căci nu degeaba m-or fi făcut francezii comandor al Legiunii de Onoare), dar care mi-a mâncat ulterior nervii, din cauza calomniei politico-mediatice pe care am suportat-o, deși am câștigat în justiție un proces contra acestei defăimări și am un al doilea proces pe rol. 

Miercuri dimineață, Gabriel Oprea l-a sunat pe șeful Comisiei care anchetează alegerile, Mihai Fifor, și i-a comunicat că nu va veni la audieri, dar și că i-a trimis o scrisoare. 

"În această dimineață domnul Oprea m-a sunat, mi-a spus că nu vine la comisie și că ne-a transmis o scrisoare, ceea ce a și făcut. Lucrurile eu zic că sunt cât se poate de clare. De la debutul activității comisiei noastre am precizat că pe Regulament și pe Hotărârea Parlamentului României obiectivele sunt cât se poate de clare în activitatea comisiei, că nu se suprapunem în niciun fel pe obiectul anchetei Parchetului General. Prin urmare, noi considerăm că invitarea domnului Gabriel Oprea la comisie a fost una îndreptățită și cât se poate de legală. În cursul dimineții vom transmite o scrisoare procurorului general al României prin care arătăm din nou obiectivele Comisiei de anchetă și, totodată, o să trimitem o nouă invitație domnului Gabriel Oprea pentru a veni în fața Comisiei, pentru că mi se pare că acesta este mersul firesc al lucrurilor", a spus Fifor, la Palatul Parlamentului.

 

Mihai Fifor a mai declarat că îi va trimite o nouă invitație lui Gabriel Oprea și, în cazul în care va refuza să vină, va sesiza autoritățile: "Bineînțeles că da. Nu ne jucăm de-a comisia, nu facem lucrul acesta".

Redăm scrisoarea lui Gabriel Oprea, în care a informat Comisia că nu va participa la audieri:

"Referitor la solicitarea dumneavoastră de a mă prezenta în fața comisiei parlamentare, vă aduc la cunoștință că în luna aprilie 2017 am fost audiat, în calitate de martor, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la același subiect într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem. Față de împrejurarea că sunt subiect procesual într-o cauză penală, în sensul art. 34 Cod procedură penală și dat fiind caracterul nepublic al procedurii judiciare, impuse de art. 285, alin 2, din același cod, pentru a preveni eventuala încălcare a caracterului nepublic al procedurii de urmărire penală în care am fost solicitat să dau declarație în calitate de martor, vă supun atenției necesitatea solicitării de către dumneavoastră a acordului prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii mele", se arată în scrisoarea trimisă parlamentarilor de Gabriel Oprea.

Știre în curs de actualizare 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă