6.1 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialG20: Creşterea economică mondială, ameninţată în continuare

G20: Creşterea economică mondială, ameninţată în continuare

Recentele măsuri luate de principalele bănci centrale permit guvernelor să încerce o relansare a creşterii economice, dar criza datoriei în Europa ameninţă încă economia mondială, potrivit responsabililor G20, citaţi de AFP, informează Agerpres.

Viceminiştrii finanţelor şi reprezentanţii băncilor centrale din grupul ţărilor dezvoltate şi emergente au discutat despre riscurile la care se expune economia mondială, criza zonei euro şi volatilitatea preţurilor în domeniul alimentar în cadrul unei reuniuni duminică şi luni în capitala Mexicului.

Criza datoriei în Europa, bugetul restrâns al SUA şi o creştere încetinită sunt ‘riscurile cele mai serioase pentru economia mondială’, a declarat viceguvernatorul Băncii Centrale a Mexicului, Manuel Ramos Francia, în cursul unei conferinţe de presă după încheierea reuniunii.

Programul de răscumpărare a obligaţiunilor statelor aflate în dificultate de către Banca Centrală Europeană (BCE), planurile de relansare ale Rezervei federale americane şi Băncii Japoniei ‘au redus riscurile, cel puţin temporar’, a estimat Ramos. ‘Asta ne ajută să câştigăm timp, dar riscurile persistă’, a adăugat el.

În cazul Europei, acţiunea BCE ‘evită temporar materializarea unui risc extrem care ar putea avea consecinţe sistemice’, a spus Ramos.

Responsabilii G20 au mai discutat despre volatilitatea preţurilor alimentelor şi ale materiilor prime.

‘Facilitarea comerţului internaţional al materiilor prime este un element care va contribui la ameliorarea preţurilor şi la reducerea volatilităţii’, a spus Gerardo Rodriguez Regordosa, viceministru mexican al finanţelor.

Reuniunea G20 la Mexico a pregătit-o pe cea a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale care va avea loc în noiembrie, ultima organizată de Mexic înainte de transmiterea preşedinţiei turnante a G20 Rusiei.

Cele mai citite

Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau...

”Au început lucrările cu două utilaje”

Lucrările pe lotul 3 al autostrăzii A7, care leagă localitatea Pietroasele de municipiul Buzău, au început pe 1 martie, dar se pare că...

Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă