10.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialFurtună în justiţie în urma declaraţiilor lui Victor Ponta

Furtună în justiţie în urma declaraţiilor lui Victor Ponta

Consiliul Superior al Magistraturii, prin Inspecţia Judiciară, va verifica Direcţia Naţională Anticorupţie şi Instanţa Supremă, deoarece există suspiciuni de ingerinţe politice. Decizia CSM a survenit după ce premierul Victor Ponta a declarat că fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare de „cozile de topor” din Justiţie, care execută ordine politice. 

Citeşte şi: Cum sacrifică premierul justiţia în războiul cu preşedintele

Hotărârea de verificare a DNA, care a instrumentat dosarul penal al fostului premier PSD, şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-a condamnat la închisoare cu executare, ar aparţine Secţiei de Judecători a CSM, deoarece Secţia de Procurori a decis sesizarea Inspecţiei pentru apărarea independenţei Justiţiei, afectată de declaraţiile denigratoare ale premierului Victor Ponta.

Reamintim că la data de 7 ianuarie, secţiile de judecători şi procurori ale CSM s-au întrunit separat, după ce Ponta a susţinut că Năstase este condamnat politic. În mod normal, ar fi trebuit să se întrunească Plenul CSM, dar nefiind cvorum, s-a apelat la formula întrunirii secţiilor separate.

Citeşte şi: Candidatul Bordea la şefia CSM are un proiect de management care poate subordona Justiţia. Vezi unde sunt capcanele

Pe pagina CSM există doar hotărârea detaliată a Secţiei de Procurori şi un anunţ sec al CSM de sesizare a Inspecţiei Judiciare. 

Potrivit hotărârii Secţiei de Procurori, premierul Victor Ponta „a promovat unele mesaje cu caracter denigrator la adresa procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie şi nu numai, în sensul că instrumetarea unor dosare are la bază presiuni politice”.

De asemenea, Secţia de procurori „apreciază că elemente din mesajul public al premierului Ponta au urmărit decredibilizarea profesională şi instituţională a procurorilor din cadrul DNA şi nu numai, acreditarea ideii unei comenzi politice în legătură cu anumite anchete în derulare ceea ce a condus fie la trimiterea nejustificată în  judecată a anumitor inculpaţi, fie la tergiversarea soluţionării altor dosare în ciuda unor probe evidente”.

Mai mult, Secţia de procuri consideră că: „raportat la elementele mai sus menţionate, considerând că acestea construiesc un scenariu cu potenţial major atât de afectare a independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, cât şi a magistraţilor care intrumentează anumite cauze penale, creînd de asemenea, o presiune care are drept scop INTIMIDAREA ŞI DECREDIBILIZAREA instituţiilor din justiţie şi a corpului magistraţilor români, INACCEPTABILĂ într-un stat de drept”. Decizia Secţiei de procurori a fost luată în unanimitate de Secţia de procurori.

Citeşte şi: Cine va apăra Justiţia în 2014

În schimb, Secţia de judecători, condusă de noul preşedinte CSM, Adrian Bordea, ar fi cerut Inspecţiei  Judiciare şi verificarea aspectelor referitoare la posibile execuţii politice incriminate de premierul Victor Ponta. Preşedintele CSM, judecătorul Bordea, NU A răspuns solicitărilor noastre telefonice, aşa cum a făcut vicepreşedintele CSM, George Muscalu, care este şi presedinte al Secţiei de procurori, pentru a clarifica ce s-a cerut Inspecţiei.

Muscalu a declarat pentru România Liberă: „Secţia de procurori a cerut Inspecţiei doar verificarea măsurii în care mesajul premierului a afectat independenţa şi activitatea sistemului judiciar. Am cerut doar analizarea mesajului premierului”.

Citeşte şi: Băsescu: Declaraţiile lui Ponta despre justiţie aduc prejudicii României. CSM a reacţionat greu, fără declaraţii publice pentru a-i apăra pe magistraţii care l-au condamnat pe Năstase

Hotărârea Secţiei de judecatori nu a putut fi găsită pe pagina de Internet a CSM (asa cum am găsit hotărârea Secţiei de procurori), ci doar comunicatul CSM care anunţa faptul că a fost sesizată Inspecţia „pentru declanşarea verificărilor privind EVENTUALA încălcare a independenţei sistemului judiciar” raportat la acuzaţiile lansate de Ponta pe un post de televiziune, „inclusiv cu privire la celeritatea soluţionării unor sesizări penale. 

Cele mai citite

Riccardo Muti, dirijor italian, mesaj la Concertul de Anul Nou de la Viena

Dirijorul italian Riccardo Muti a fost protagonistul Concertului de Anul Nou 2025 de la Viena, un eveniment grandios ce a transmis un mesaj universal...

Locuitorii din Transnistria, fără apă caldă și căldură, după întreruperea furnizării de gaz rusesc

Locuitorii din regiunea separatistă Transnistria se confruntă cu o situație dificilă, după ce, în prima zi a anului 2025, furnizarea de gaz rusesc prin...

Bitcoin a depășit în 2024 valoarea de 100.000 de dolari: Predicțiile experților pentru 2025

Bitcoin a încheiat anul 2024 în forță, atingând un maxim istoric de peste 100.000 de dolari în luna decembrie. A fost un moment de referință...
Ultima oră
Pe aceeași temă