10.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSportCum sacrifică premierul justiţia în războiul cu preşedintele

Cum sacrifică premierul justiţia în războiul cu preşedintele

Adrian Năstase a fost condamnat nu pentru şantaj şi luare de mită, ci pentru că a fost „cel mai puternic adversar“ al preşedintelui Traian Băsescu. Aprecierea aparţine premierului Victor Ponta, care nu s-a sfiit să se declare nemulţumit şi de faptul că DNA nu a soluţionat plângerile penale depuse împotriva unor foşti demnitari PDL.

Adrian Năstase este „un condamnat politic“, „o victimă a regimului Băsescu“, iar cazul său este „perfect comparabil“ cu cel al Iuliei Timoşenko, a apreciat premierul Victor Ponta, într-o emisiune la România TV, la câteva ore după ce fostul prim-ministru a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită. „Adrian Năstase care ne-a băgat în Uniunea Europeană şi NATO se duce în închisoare, iar Traian Băsescu care de 10 ani ne fură şi ne scoate din Europa e încă la Cotroceni. Evident că e injust“, a declarat Ponta, arătând că „unul dintre obiectivele strict personale“ ale lui Traian Băsescu din 2005 încoace ar fi să-şi „doboare“ principalii adversari „prin alte metode decât cele politice“.

Cât despre DNA, Ponta s-a declarat nemulţumit că procurorii nu s-au ocupat de plângerile penale care-i privesc pe Sorin Blejnar, Lucian Duţă sau Adriean Videanu. „Dacă mergem în ritmul ăsta, probabil DNA se va ocupa de cei care au furat până în 2012 în următorii 200 de ani“, a concluzionat premierul.

Avertisment prezidenţial

În urma declaraţiilor făcute la postul tv condus de deputatul PSD Sebastian Ghiţă, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut „imperativ“ premierului Victor Ponta să „înceteze de îndată orice atac la adresa justiţiei şi să reintre în atribuţiile constituţionale ale funcţiei de prim-ministru“. Totodată, şeful statului a arătat că afirmaţiile prim-ministrului aduc grave prejudicii României în calitate de membru al UE şi NATO.

Răspunsul premierului Ponta a venit la începutul şedinţei de guvern: „Am văzut că nu a înţeles domnul preşedinte, că m-aş bate cu justiţia. Eu nu mă bat cu justiţia, mă bat cu el şi cu cozile lui de topor“. Nu este, de altfel, prima dată când Ponta vorbeşte în şedinţele de guvern de „bătălia cu regimul Băsescu“, în loc de programe prin care să fie create locuri de muncă şi să crească nivelul de trai.

Reacţia politicienilor

Reprezentanţii PSD au încercat să acrediteze ideea că declaraţiile lui Victor Ponta la adresa justiţiei nu ar fi fost făcute din postura de premier. „Este o declaraţie pe care Victor Ponta a făcut-o în calitate de om politic, de deputat“, a explicat, pentru „România liberă“, deputatul PSD Florin Iordache. Acesta a precizat, totuşi, că „hotărârile justiţiei se respectă, indiferent că ne plac sau nu“ şi a admis că o comparaţie între cazul Năstase şi cel al Iuliei Timoşenko nu este „cea mai fericită declaraţie“. În schimb, liberalii s-au abţinut să facă aprecieri despre afirmaţiile premierului. „Nu am la ora aceasta nici un comentariu referitor la acest subiect“, ne-a precizat Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL.

Din partea opoziţiei, gestul prim-ministrului a fost sancţionat de prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, potrivit căruia afirmaţiile făcute de Victor Ponta în cazul Adrian Năstase demonstrează „incapacitatea“ acestuia de adaptare la o ţară membru al UE. „Nu este prima dată când face declaraţii menite a ştirbi prestigiul şi încrederea în justiţie. Nu este demnă de un înalt demnitar al statului român o astfel de conduită, indiferent câte presiuni ar avea din partea colegilor de partid. Declaraţiile premierului şi ale unor membri ai USL denotă o mentalitate potrivit căreia politicul este deasupra justiţiei“, a apreciat Predoiu.

Reacţia întârziată a CSM

Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentată de proaspăt-aleşii preşedintele-judecător Adrian Bordea şi vicepreşedintele-procuror Gheorghe Muscalu, a reacţionat greu, abia după ce Preşedinţia a condamnat atacurile premierului Victor Ponta la adresa Justiţiei.

CSM a dat doar un comunicat abia după întrunirea secţiilor de judecători şi procurori, anunţând ieri că a fost sesizată Inspecţia Judiciară.

După ce Inspecţia analizează declaraţiile premierului, face o notă de constatare, pe care o trimite plenului CSM. Abia după aceea se decide dacă a fost afectată independenţa Justiţiei. Până atunci, magistraţii din ţară nu primesc de la CSM, prin vocea preşedintelui, nici un mesaj ferm de apărare a independenţei lor, rămânând astfel la cheremul baronilor locali.

„Preşedintele sau vicepreşedintele CSM ar fi trebuit să-şi asume public sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru apărarea independenţei Justiţiei imediat după ce premierul Ponta a declarat că Adrian Năstase a fost condamnat politic şi că este o victimă, nu să aştepte şedinţele de secţii şi comunicatul Preşedinţiei“, a susţinut, pentru „România liberă“, un specialist CSM.

Reamintim că în ultimii trei ani, ori de câte ori Justiţia a fost atacată de politicieni, între care s-au aflat Băsescu, Ponta sau Antonescu, preşedinţii CSM din acei ani, respectiv Horaţius Dumbravă, Alina Ghica sau Oana Schmidt-Hăineală, au ieşit cu declaraţii publice dure pentru apărarea independenţei Justiţiei. Acum, preşedintele Adrian Bordea tace. Contactat telefonic, vicepreşedintele CSM Gheorghe Muscalu a spus că numai preşedintele instituţiei trebuie să iasă cu declaraţii în legătură cu sesizarea Inspecţiei pentru apărarea independenţei Justiţiei.

În replică, preşedintele CSM Adrian Bordea a declarat, pentru „România liberă“, că el nu va ieşi public să anunţe sesizarea Inspecţiei Judiciare imediat după ce politicienii atacă sistemul judiciar. „Voi aştepta rezultatele verificărilor şi constatărilor Inspecţiei Judiciare, ce vor fi supuse dezbaterii plenului CSM, singurul for care va decide dacă a fost afectată independenţa Justiţiei. Eu nu ies cu declaraţii, chiar dacă alţi preşedinţi au făcut-o, pentru că m-aş antepronunţa. Faptul că procedura durează nu înseamnă că magistraţii din teritoriu nu se simt apăraţi“, ne-a declarat Adrian Bordea.

Precizăm că principalul rol al CSM este de a garanta independenţa Justiţiei.

 

Cele mai citite
00:01:52

VIDEO. Liderul nord-coreean Kim Jong Un și fiica sa au luat parte la festivitățile de Anul Nou

Un videoclip difuzat de KCTV, televiziunea de stat din Coreea de Nord, îl arată pe liderul nord-coreean Kim Jong Un împreună cu fiica sa,...

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

Horoscop 2 ianuarie 2025. Echilibru și armonie

Horoscop 2 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce în prim-plan ideea de echilibru, subliniind necesitatea de a gestiona cu atenție emoțiile, timpul și resursele...
Ultima oră
Pe aceeași temă