6 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialFunar incearca sa interzica aliantele preelectorale

Funar incearca sa interzica aliantele preelectorale

Secretarul general al PRM, senatorul clujean Gheorghe Funar, a anuntat ca va depune un proiect de modificare a legii electorale prin care la alegeri ar urma sa fie admisi doar candidatii independenti sau cei desemnati de partidele politice. Proiectul depus de fostul primar al municipiului Cluj-Napoca interzice participarea aliantelor la alegeri.
Demersul lui Funar vine la un an si jumatate dupa ce el a fost infrant in alegerile locale de doi candidati sustinuti de coalitii de partide, respectiv de Emil Boc, sprijinit de Alianta „D.A.”, si de Ioan Rus, sustinut de catre PSD si de UDMR.
Parlamentarul PRM sustine ca partidele ar avea libertatea sa formeze aliante dupa alegeri. De asemenea, Funar, care este si liderul grupului parlamentar al partidului lui Vadim Tudor, vrea sa schimbe si prevederile legale legate de desemnarea deputatilor care reprezinta minoritatile nationale.
Concret, senatorul ar dori ca mandatele acestora sa fie validate doar daca obtin in alegeri un numar de voturi egal cu cel necesar pentru desemnarea unui deputat din partea partidelor politice romanesti. In prezent, legea prevede ca mandatele deputatilor care reprezinta minoritatile nationale sunt validate daca acestia obtin cinci la suta din voturile necesare pentru desemnarea unui deputat in mod obisnuit.
O alta propunere formulata de Funar se refera la eliminarea prevederilor legale care dau dreptul organizatiilor minoritatilor sa depuna aceeasi lista de candidati in mai multe judete.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă