12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFumatul în maşină - o nouă interdicţie?

Fumatul în maşină – o nouă interdicţie?

BBC News Magazine avertizează că în Ţara Galilor s-ar putea introduce o interdicţie cu privire la fumatul în maşinile în care se află şi copii.

“Dacă o campanie menită să schimbe atitudini nu funcţionează, atunci interzicerea fumatului în maşinile în care circulă şi copii ar putea fi posibilă”, avertizează guvernul galez citat de BBC News Magazine .

Acest lucru se întâmplă deja în unele state din SUA şi în unele părţi ale Canadei şi Australiei. Mai mult, din 2009 fumatul a fost interzis în Marea Britanie în maşinile oferite de către firme angajaţilor, în interes de serviciu. Codul Rutier avertizează, de asemenea, că fumatul în maşină poate distrage atenţia de la condus.

Dar este fumatul pasiv un pericol pentru pasageri?

Un studiu al Universităţii din Aberdeen, publicat în ianuarie 2011, demonstrează cât de dăunător este fumatul în maşină pentru pasageri, în special pentru copii. Studiul constă în măsurarea nivelului de tutun dintr-o maşină în care s-a fumat. Rezultatele acestuia arată că nivelul de tutun din maşină era comparabil cu cel dintr-un bar sau pub în care se fumează intens.

Totuşi, cei care susţin drepturile fumătorilor pun la îndoială rezultatele cercetării, considerând interdicţia deopotrivă inutilă şi o încălcare a libertăţilor civile. În sprijinul lor vine o cercetare din 2010 care a evidenţiat că 85,3% din cei 1000 de fumători adulţi chestionaţi au spus că nu ar fuma în maşină dacă un copil ar fi prezent. Numai 8,2% din ei au spus că ar fuma oricum iar restul de 6,5% au spus că ar întreba înainte să îşi aprindă ţigara.

Charles Godden, medic pediatru şi specialist în boli respiratorii spune că îi înţelege pe fumătorii care văd acest lucru ca pe o încălcare a libertăţii. Însă el susţine că interdicţiile asemănătoare cu aceasta, precum interzicerea folosirii telefonului mobil la volan şi interzicerea condusului fără centură de siguranţă, au avut un puternic efect pozitiv asupra oamenilor, reuşind să le modifice comportamentul.

Cele mai citite

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă