9.5 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialFructele romanesti, pe cale de disparitie

Fructele romanesti, pe cale de disparitie

Productia de fructe autohtone este intr-o scadere continua. Anul acesta, s-au copt doar 10%-15% din potentialul de productie de visine, cirese, caise si prune timpurii. Asta si din cauza temperaturilor scazute din martie.

Romanii consuma foarte putine fructe si legume comparativ cu media Uniunii Europene, conform Eurostat.

In tara noastra s-au consumat in medie intre 2005 si 2007 putin peste 40 de kilograme de fructe si legume proaspete pe an, adica aproximativ jumatate din media Uniunii Europene.

O cauza importanta a consumului redus este declinul continuu al sectorului horticol din Romania, dupa 1989. "La ora actuala, Romania mai asigura din productia proprie circa 15% din necesarul de fructe. Marul si prunul merg destul de bine, dar in rest imbatrinirea livezilor, retrocedarile, care au facut ca multe unitati sa fie parasite, si-au pus amprenta. Sectorul este intr-un declin puternic si doar o strategie de plantare a aproximativ 1.000 de hectare de pomi pe an ar mai salva situatia", a declarat Aurel Tanase, directorul general al Interprofesionalei de Legume si Fructe din Romania, citat de ziare.com.

Printre cele mai afectate fructe sunt ciresele, a caror productie a scazut de la 5.000-6.000 de tone inainte de 1989 la sub 1.000 de tone in prezent.

Productia de fructe a scazut de la 1,6 milioane de tone in 2005, la 1,5 milioane in 2006, iar in 2007 a ajuns la 1 milion de tone.

Punerea pe picioare a unei livezi este destul de costisitoare. Doar un hectar de pomi fructiferi costa de la 20.000-25.000 pana la 30.000-35.000 de euro (o livada intensiva cu irigatii prin picurare), costuri la care se pot adauga inca 10.000 de euro pentru plasa antigrindina si antipasari.

O alta problema este lipsa unei autoritati care sa vegheze la calitatea produselor puse pe piata.

Cele mai citite

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Anunț important oficial legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă