10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialFrauda de 250 de miliarde lei cu certificate de calitate falsificate, la...

Frauda de 250 de miliarde lei cu certificate de calitate falsificate, la Hunedoara

Trei administratori de societati comerciale sunt cercetati pentru frauda de aproape 250 de miliarde lei vechi. Politistii hunedoreni au aflat ca, in anul 2003, administratorul unei firme private din Bucuresti a vandut marfuri industriale pentru care nu avea acte de proveninta unei societati de stat, aflata in curs de privatizare, folosindu-se de intermediari.
Cercetarile au fost efectuate de politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Hunedoara, dosarul fiind trimis pentru solutionare Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Potrivit sefului Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Hunedoara, comisarul-sef Eugen Petca, ancheta a inceput in 2004, imediat dupa privatizarea firmei din municipiul Hunedoara. „Societatea din Hunedoara a fost aprovizionata, in 2003, cu burghie, ciocane, chei de diferite dimensiuni si alte scule si dispozitive de verificare, in valoare de aproximativ 55 de miliarde lei vechi pentru care nu s-au intocmit referate de necesitate, deoarece nu era nevoie de ele. Acele marfuri industriale au fost duse intr-un depozit si lasate acolo. In timpul anchetei s-a descoperit ca acestea nu au fost folosite niciodata. Prin urmare, seful Serviciului de Aprovizionare de atunci, adica persoana care a receptionat marfa, este cercetata pentru abuz in serviciu”, a afirmat Petca.
Ancheta a scos la lumina faptul ca marfa a fost livrata de doua societati cu sediul in municipiul Petrosani. Firmele in cauza, administrate de aceeasi persoana, au preluat, de fapt, SDV (scule si alte dispozitive de verificare) la suprapret, in valoare de aproape 250 de miliarde lei vechi de la societatea din Bucuresti. In timpul cercetarilor, oamenii legii au aflat ca documentele in baza carora a avut loc „afacerea” sunt fictive, iar marfa a fost livrata cu certificate de calitate falsificate. „S-a dispus inceperea urmaririi penale fata de administratorul societatii din Bucuresti pentru comiterea infractiunilor de evaziune fiscala, fals intelectual si spalare de bani”, sustine comisarul-sef Eugen Petca.
De asemenea, administratorul celor doua firme intermediare din Valea Jiului este urmarit penal sub acuzatiile de evaziune fiscala si fals intelectual.

Cele mai citite

Rata șomajului, în scădere uşoară. Tinerii rămân cei mai vulnerabili

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor Rata şomajului în luna noiembrie 2024, ajustată sezonier, a...

Campanie derulată de INSP. „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) lansează o campanie națională intitulată „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”, ce se...
00:04:36

VIDEO. La cinci ani de la COVID, șeful OMS afirmă că lumea este încă vulnerabilă la pandemii

O întrebare incomodă încă dăinuie în aer, la cinci ani după ce COVID-19 a început să facă ravagii: este lumea pregătită să facă față...
Ultima oră
Pe aceeași temă