26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialFraudă cu teze de licenţă la Facultatea de Medicină Dentară. Zeci de...

Fraudă cu teze de licenţă la Facultatea de Medicină Dentară. Zeci de lucrări au fost plagiate

 Mai multe lucrări de diplomă ale unor absolvenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii „Carol Davila” din Bucureşti, unii dintre aceştia studenţi coordonaţi chiar de actualul decan al facultăţii, profesorul Alexandru Bucur, au fost plagiate, potrivit b1.ro.

Primele exemple de plagiat prezentate aparţin studenţilor Balazadeh Farshad şi Orania Caleşu, care au predat în anii 2007-2008, două teze aproape identice, intitutale „Tratamentul chirurgical al prognatismului mandibular anatomic”.

În următorii ani, absolvenţii Oprişan Mikaela Marilena şi Ceauşu Florin realizează lucrări de diplomă tot sub coordonarea decanului Alexandru Bucur. Cele două lucrări sunt intitulate la fel, „Principii de tratament chirurgical în prognatismul mandibular sever”, au exact acelaşi număr de pagini şi sunt trase la indigo.

Jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Media au analizat lucrările de licenţă şi au concluzionat că cel puţin 90 de pagini se regăsesc în toate cele 4 lucrări coordonate de profesorul Bucur. Până şi concluziile, care ar fi trebuit să difere, sunt identice în toate cele 4 teze.

Tot în anul universitar 2009-2010, studenţii Rusen Alex şi Laura Olariu predau două lucrări de diplomă cu acelaşi titlu: „Interdisciplinaritatea în tratamentul chirurgical al anomaniilor dento-maxilare severe”. Lucrările au 101, respectiv 102 pagini, din care 90 se regăsesc şi în primele 4 lucrări de licenţă amintite mai sus.

A şaptea lucrare de licenţă plagiată a fost realizată de absolventul Daoud Raisa, tot sub îndrumarea profesorului Alexandru Bucur. Lucrarea are doar 60 de pagini, din care circa 50 sunt comune cu celelalte şase plagiate.

Un alt caz de lucrare de diplomă plagiată a fost realizată în 2010 de studentul Hussein Mohssen. Lucrarea intitulată „Posibilităţi terapeutice actuale în fracturile latero-faciale”, cu acelaşi titlu şi conţinut identic cu teza depusă de Abdalla Kabha în 2009, lucrări coordonate tot de decanul Alexandru Bucur.

Alte lucrări ale studenţior Akil Ramzi şi Sari Jaber sunt identice, mai puţin titlul, şi o referinţă din bibliografie. Teza lui Akil Ramzi, care a absolvit în 2007, a fost coordonată de asistentul lui Bucur, cadrul didactic universitar Octavian Dinca, în timp ce teza lui Sari Jaber, absolvent în 2008 a fost coordonată chiar de profesorul Bucur. Pe scurt, profesorul şi-a plagiat asistentul.

Profesorul Alexandru Bucur, în prezent decanul Facultăţii de Medicină Dentară a răspuns că situaţia nu i se pare una foarte gravă, menţionând că în acel moment nu exista legea plagiatului.

„În acei ani opera legea veche, care avea anumite cutume. Dacă apar asemănări izbitoare între lucrări poate fi, pe de-o parte, o culpă a secretarului ştiinţific, iar pe de altă parte o manifestare a acestei cutume de a face lucrări de diplomă. Există, însă, şi posibilitatea în care oricine vine la bibliotecă şi schimba lucrările orginiale cu un conţinut anume, pentru a induce ideea unei similitudini şi pentru a-şi proba astfel o acuzaţie. La acel mioment această lege nu opera, iar lucrările respectă legislaţia în vigoare la acel moment”, a declarat Alexandru Bucur.

Decanul Facultăţii de Medicină Dentară a mai precizat că nu are garanţia că lucrările nu au fost schimbate în bibliotecă.

„Ce e greu să schimbi nişte coperţi şi să copiezi un număr de înregistrare. Dacă luaţi bazele de date ale altor facultăţi veţi găsi peste tot situaţii asemănătoare, a fost o cutumă pe care legea a schimbat-o. Însă, înainte de apariţia noii legi nu era nimic în neregulă să faci cercetări care să fie asemănătoare”, a completat Alexandru Bucur.

Decanul Alexandru Bucur este expert evaluator al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior din cadrul Ministerului Educaţiei, dar şi expert evaluator al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învătământul Superior.

În plus, Bucur este şi preşedintele Comisiei Profesional-Ştiintifice şi Învăţământ Postuniversitar, şeful Catedrei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, şeful Secţiei Clinice Universitare de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială “Prof. Dr. Dan Theodorescu” din Bucureşti şi este conducător de doctorate din 2006.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă