23.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialFRAUDĂ BACALAUREAT 2015. Trei lucrări la limba română, ANULATE la un liceu...

FRAUDĂ BACALAUREAT 2015. Trei lucrări la limba română, ANULATE la un liceu din Drobeta Turnu Severin

FRAUDA BACALAUREAT 2015:  Trei lucrări de la proba de limba și literatura română a examenului de bacalaureat susținută la Colegiul Pedagogic ”Ștefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin au fost anulate, în cazul suspiciunilor de fraudă, relatează Mediafax.

Comisia județeană de bacalaureat Mehedinți s-a întrunit, marți, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), pentru a analiza lucrări la proba scrisă de limba și literatura română a bacalaureatului susținute de mai mulți absolvenți la Colegiul Pedagogic ”Ștefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin, întrucât existau suspiciuni de fraudă.

Potrivit inspectorului școlar județean Mirela Pintea Enea, comisia a decis anularea a trei lucrări, deoarece există indicii că acestea ar fi fost înlocuite la finalul probei.

Citește și: Suspiciuni de FRAUDĂ la Bacalaureat, în Drobeta Turnu Severin. Procurorii au deschis o ANCHETĂ

Ea a precizat că lucrările respective erau îndoite și aveau adăugiri făcute de alte persoane decât cele care au susținut proba de examen.

De asemenea, profesorii supraveghetori de la clasele unde elevii au susținut proba de limba română nu și-au recunoscut semnăturile, membrii comisiei fiind de părere că lucrările au fost completate sau scrise după ce s-a terminat examenul, apoi adăugate între celelalte lucrări și trimise în județul Gorj pentru corectare.

Doi dintre elevii ale căror lucrări au fost anulate sunt absolvenți ai liceului din localitatea mehedințeană Cujmir, iar cel de-al treilea este de la Colegiul Pedagogic ”Ștefan Odobleja”.

Reprezentanții Parchetului Judecătoriei Drobeta Turnu Severin au declarat, marți, că dosarul privind o eventuală fraudă la sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat a fost înregistrat, procurorii făcând cercetări pentru fals și uz de fals.

Ancheta îi vizează pe membrii subcomisiei de bacalaureat de la Colegiul Pedagogic ”Ștefan Odobleja”, care i-ar fi ajutat pe cei trei elevi să fraudeze proba de limba și literatura română.

Tot marți, Comisia județeană de bacalaureat a analizat și alte lucrări asupra cărora existau suspiciuni de fraudă, dar a stabilit că în cazul acestora au fost erori de procedură, care nu au impus anularea.

În județul Mehedinți, rata de promovare a examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, este de 16,54 la sută.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mehedinți au indentificat nereguli în cazul lucrărilor mai multor elevi care au susținut proba scrisă la limba și literatura română a sesiunii din toamnă a examenului de bacalaureat, la Colegiul Pedagogic ”Ștefan Odobleja”.

Astfel, conducerea ISJ a sesizat Parchetul Tribunalului Mehedinți. Întrucât sesizarea nu viza fapte de corupție, ci doar un posibil caz de fraudă la bacalaureat, aceasta a fost trimisă la Parchetul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.

Potrivit reprezentanților Parchetului Tribunalului Mehedinți, ISJ arăta în reclamația respectivă că două lucrări de bacalaureat nu aveau ştampilă, cinci lucrări nu aveau semnăturile asistenţilor din sala de clasă în care s-a susținut proba și alte trei lucrări aveau mai multe nereguli.

Directorul Colegiului Pedagogic ”Ștefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin, Alina Teiș, declara, luni, că în unitatea de învățământ au susținut probele scrise ale examenului de bacalaureat 72 de elevi de la mai multe licee din județ

”La Colegiul Național Pedagogic a fost organizată doar o subcomisie de examen cu elevi din mai multe unități școlare. În oganizare nu au fost implicate cadrele didactice ale unității noastre. Noi am asigurat doar partea logistică și sălile de clasă de la parter, unde totul a funcționat. Au fost elevi de la noi, de la Colegiul Național «Traian» din Drobeta Turnu Severin și de la liceul din localitatea Cujmir”, spunea Alina Teiș.

Procurorii din Mehedinți au în lucru alte două dosare care vizează posibile fraude la examenul de bacalaureat susținut în sesiunea din vară la Colegiul Tehnic ”Dierna” din Orșova și la Liceul ”Matei Basarab” din Strehaia.

La liceul din Orșova a susținut bacalaureatul și fiica fostului președinte al Consiliului Județean Mehedinți Adrian Duicu, anchetatorii verificând dacă aceasta a copiat la proba de chimie, folosind un telefon mobil.

Cele mai citite

Polonia primește prima plată din fondurile de redresare ale UE

Polonia a primit 6,3 miliarde de euro în cadrul fondului de redresare al Uniunii Europene, prima plată de acest fel, scrie Euronews. Plata, confirmată luni,...

Cîrstoiu își va depunde candidatura la Primăria Capitalei

Liderii alianței electorale PSD-PNL s-au reunit într-o ședință desfășurată la Palatul Victoria, care a durat peste trei ore, unde au stabilit ca depunerea candidaturii...

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți asupra noilor infracțiuni, legate de criminalitatea informatică

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți pentru a putea contracara noile amenințări de criminalitate informatică, cum ar fi cele legate de moneda virtuală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă