11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Sechestru impus de frații Micula pe conturile Ministerului Finanțelor, pentru recuperarea...

UPDATE. Sechestru impus de frații Micula pe conturile Ministerului Finanțelor, pentru recuperarea a 82 de milioane de euro, după o decizie a Curții de Arbitraj de la Washington. Anterior au fost sechestrate acțiunile statului la Petrom

UPDATE 22:00 – Frații Micula ar putea să scoată la vânzare acțiunile deținute de statul român la Petrom, întrucât conturile aflate sub sechestru sunt goale, informează Hotnews. Cazul despăgubirilor către frații Micula a fost discutat la începutul şedinţei de vineri a Guvernului de premierul Victor Ponta şi miniştrii implicaţi. „Nu se iau acţiunile de la Petrom, pentru că nu sunt ale MFP, ci ale Ministerului Economiei, prin Departamentul de Energie, dar este o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care fraţii Micula sau compania lor au de plătit de la statul român 82 milioane euro", a spus Ponta. Ministrul delegat pentru Energiei a declarat, la rândul său, că rămâne de văzut cum va acţiona executorul şi a precizat că, fără a comenta o decizie a instanţei, în cazul Petrom acțiunile au fost evaluate la valoarea nominală, nu la cea de piaţă.

UPDATE 17:40 – Sechestrul instituit asupra actiunilor Petrom ar fi fost ridicat, întrucât acestea nu sunt detinute de stat prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP), ci prin Departamentul pentru Energie, anunță Hotnews, citând surse apropiate situației. Aceleași surse susțin că, pentru acoperirea sumei, au fost blocate conturile Ministerului Finantelor.

Pe 3 decembrie, printr-o adresă înregistrată la MFP, societatea civilă profesională de executori judecătorești Mazilu și Asociații, la cererea unor societăți aparținând fraților Micula, a instituit sechestru asupra acțiunilor deținute de statul român la SC OMV PETROM SA. MFP a formulat contestație la executare în fața instanțelor din țară. 

UPDATE 17:10 – Ministerul Finanțelor a contestat, joi, sechestrul impus de frații Micula pe acțiunile pe care le mai deține la compania Petrom. Ioan și Viorel Micula au obținut, în urmă cu un an, o decizie a Curții de Arbitraj de la Washington, prin care statul român trebuie să-i despăgubească cu aproximativ 82 de milioane de euro.

***

Frații  Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, care au de recuperat 82 de milioane de euro de la statul român, după o decizie a curții de arbitraj de la Washington, au instituit sechestru pe acțiunile statului la Petrom.

Fraţii Micula au câştigat, în urmă cu un an, la Curtea de Arbitraj de la Washington, procesul intentat statului român şi trebuie să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi. Ministerulul Finanţelor doreşte să compenseze această sumă cu datoriile firmei la buget, informează Mediafax.

Curtea de Arbitraj de la Washington reprezintă o instanţă arbitrală ce judecă plângerile depuse de companii împotriva unor state. „În situația în care au evoluat lucrurile ni s-a permis acest drept pentru a se executa suma pe care am câștigat-o la cel mai înalt tribunal din lume. E foarte important pentru investitorii români, pentru România, fără astfel de reguli nu va putea evolua și prospera. Altfel România va fi condusă numai de piața neagră și de oameni lipsiți de scrupule care nu au niciun fel de interes ca să evolueze această țară. Anul trecut nu am putut primi banii pe care i-am câștigat. Sunt niște pierderi pe care le-am suferit. Investotirii români nu au nicio șansă și nici cei străini. Este un raport absolut total în favoarea statului. Își ia oricând orice vrea și blochează orice firmă. Sunt peste 7.000 de angajați cu familii. Astfel 28.000 de persoane sunt afectate”, a afirmat Viorel Micula, la B1TV.

„Statul îi lasă pe acești oameni pe drumuri. Mai mult decât atât, noi avem aceste investiții protejate de un tratat dintre Suedia și România protejat prin convenția de la Washington Și avem aceste pierderi mari. Este foarte important să se gândească fiecare și să fim părtași la lucruri bune, nu să fie ei părtași la furturi. Eu ca și investitor am o singură certitudine: ne aflăm sub auspiciul unui tratat internațional care se dispută la Washington nu la București. Statul român trebuia să ne dea banii de șase-șapte luni. Am încercat să le explicăm pierderile uriașe, va trebui să fim despăgubiți pentru toate investițiile făcute în România care depășesc 200 milioane”, a precizat el.

„Investițiile noastre sunt protejate. Societatea internațională e protejată prin aceste legi foarte clare, previzibile și predictibile. Atât timp cât în România nu vor exista legi care să protejeze investitorii, România va fi cea mai săracă țară din Europa. De 10 ani le explicăm autorităților române despre piața neagră din România, dar nu ne bagă în seamă”, a subliniat Viorel Micula.

Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice au declarat, în 2013, după anunțarea decizie de la Washington, că se intenţionează compensarea sumei câştigate de fraţii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma deţinută de aceştia. „Dacă domnii de la Finanţe spun că vor acoperi datoriile cu banii ăştia, înseamnă că ştiu ei mai bine. Eu ştiu că nu avem datorii atât de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastră, ci din cauza contextului economic", spunea atunci Ioan Micula. 

Procesul a fost deschis în anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice, şi viza decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.

A fost primul proces pe care statul român l-a pierdut la ICSID.

În ultimii ani ai arbitrajului, frații Micula au fost reprezentați de Shearman & Sterling (Londra şi Paris) şi firma locală de avocatură Dragne & Asociaţii, ceilalţi reclamanţi fiind reprezentaţi de King & Spalding (Londra, Washington şi Houston). România a fost reprezentată de firma internaţională Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt şi Paris) şi firma locală de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, susţineau la data deschiderii procesului, în 2005, că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi Romania

Însă nu toate procesele se câştigă în capitala SUA. În luna mai a anului 2013, Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington a respins cererea înaintată de Rompetrol la finele lui 2005, când compania era controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu, prin care au fost solicitate României daune în valoare de 185,38 milioane de dolari, pentru hărţuire din partea autorităţilor.

Cele mai citite

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

VIDEO. Reacția halucinantă a lui Dan Negru, despre noii jurați “Chefi la Cuțite”

Emisiunea "Chefi la Cuțite" este în prim plan în ultima vreme, după ce vechii jurați care au "scris istorie" în televiziune au demisionat. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă