1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialFratele Roger, ucis de o romanca

Fratele Roger, ucis de o romanca


O crima abominabila a socat lumea crestina: fratele Roger, fondatorul comunitatii ecumenice de la Taize, Franta, a cazut sub loviturile de cutit ale unei romance. Avea 90 de ani si isi consacrase viata apropierii si intelegerii intre semeni. Femeia asasina, in varsta de 36 de ani, se afla in custodia politiei franceze si a fost identificata ca Luminita-Zamfira Solcan, din Iasi.

Crima a avut loc marti seara, in jurul orei locale 20,45 (21,45 ora Romaniei), chiar in timpul slujbei de la Biserica Reconcilierii din Taize, sub ochii a 2.500 de credinciosi. „Femeia care l-a atacat a reusit sa patrunda in mijlocul corului de calugari, s-a indreptat spre el, dar, pentru ca statea cu spatele, nu a vazut-o. S-a auzit un strigat, toata lumea s-a intors, dar fapta era consumata”, a declarat fratele Emile, purtator de cuvant al comunitatii, citat de AFP. „Fratele Roger a ramas asezat, ne-am indreptat spre el si am inteles ca era grav ranit cand am vazut sangele care incepuse sa curga, apoi am reusit sa il transportam in casa”, a adaugat el. „In adunare se afla un medic, dar era prea tarziu, rana era prea grava, iar fratele Roger a murit la ora 21,00” (22,00 ora Romaniei), a precizat fratele Emile. Fratele Roger a fost ranit la gat, fiindu-i sectionata carotida, dar jandarmii care au declansat ancheta au relatat ca suferise rani si in spate. Numarul loviturilor de cutit ale asasinei urmeaza sa fie stabilit la autopsie.

Criminala dezaxata

Agresoarea a fost imobilizata rapid de catre martori, fara sa opuna rezistenta. De la inceput s-a crezut ca este vorba despre o persoana dezaxata. Ieri, procurorul din Macon, Jean-Louis Coste, a declarat pentru Reuters ca asasina „pare deranjata psihic”, dar vorbeste „destul de coerent” iar starea sa nu necesita internarea la ospiciu. Potrivit unuia dintre calugari, membrii comunitatii sesizasera ca femeia „avea o problema psihiatrica” inca din luna iunie, cand aceasta mai fusese la Taize. Totusi, nu li s-a parut ca ar fi „agresiva”. Ea a incercat fara succes, cu acea ocazie, sa devina membra a ordinului monahal. „Voia sa vorbeasca pentru aceasta cu fratele Roger, dar n-a reusit, pentru ca era prea multa lume”, afirma procurorul Coste. Ulterior, a incercat sa se calugareasca si in Romania, fiind insa respinsa din acelasi motiv: probleme psihice.
Romanca a revenit la Taize duminica seara, cu masina, fara sa-si anunte prezenta calugarilor din comunitate. Cu toate ca la Taize se aflau si multi credinciosi romani, ea nu li s-a alaturat, preferand sa se cazeze singura intr-unul din dormitoare. „Ea sustine ca nu avea intentia sa-l ucida pe fratele Roger, ci doar sa-i atraga atentia. Isi recunoaste fapta”, a declarat procurorul. Din primul interogatoriu a mai reiesit ca femeia a cumparat arma crimei – un cutit Laguiole – din Cluny, un orasel din apropiere, in cursul zilei de luni. Acest lucru poate indica un act premeditat, a mai spus procurorul.

Soc la Taize

„Suntem in stare de soc, este multa confuzie, nimeni nu intelege ce s-a intamplat”, a declarat o membra a comunitatii din Taize. Ea a relatat ca, la scurt timp dupa atac, fratele Francois, un apropiat al victimei, a luat cuvantul pentru a incerca sa explice ce s-a petrecut, deoarece multi tineri se aflau prea departe si nu vazusera scena. Indurerati, acestia au ramas sa se roage toata noaptea in biserica.
Succesorul fratelui Roger la conducerea comunitatii din Taize este fratele Alois, un catolic german in varsta de 51 de ani. El fusese desemnat in acest scop chiar de fratele Roger, care din cauza varstei inaintate si a starii de sanatate intentiona sa renunte la functia de staret in cursul acestui an.

Fratele Roger visa sa-i impace pe crestini

Protestant si absolvent de studii teologice, fratele Roger a visat mereu la reconcilierea intre crestini. Fiu al unui pastor elvetian, Roger Schutz s-a nascut pe 12 mai 1915 in Provence. El a sosit la Taize in august 1940, la varsta de 25 de ani, cu intentia de a fonda o comunitate monastica. In cursul celui de-al doilea razboi mondial a adapostit la Taize numerosi evrei haituiti de nazisti. De-a lungul timpului, i-a invitat pe tinerii din toata lumea sa promoveze pacea in tarile lor si sa vina anual in pelerinaj. Autor al numeroase carti de rugaciune si de reflectie, fratele Roger a primit in 1988 Premiul UNESCO pentru educatie si pace.

Tristete la Vatican si in Europa

Vestea uciderii fratelui Roger, o figura emblematica pentru crestinii europeni, a facut imediat inconjurul lumii. Papa Benedict al XVI-lea s-a declarat ieri foarte intristat, la fel ca si cardinalul primat al Belgiei, Godfried Danneels. Participantii la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Koln au aflat cu stupoare de asasinarea fratelui Roger, in timp ce Conferinta Episcopilor din Franta si-a exprimat regretul profund.
Cancelarul german Gerhard Schroder l-a omagiat pe fratele Roger ca pe „una dintre marile personalitati religioase ale epocii actuale”. „Fratele Roger si colaboratorii sai au asigurat protectie refugiatilor evrei in perioada nazismului, s-au ocupat de imigranti si de oamenii din tarile in curs de dezvoltare”, a explicat Schroder, de religie protestanta. Cancelarul german a salutat „dorinta fratelui Roger de reconciliere a Bisericilor”. Mesaje asemanatoare au sosit din Franta, de la presedintele Jacques Chirac, primul-ministru Dominique de Villepin si ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy.

Un izvor de credinta

Numarul pelerinilor care vin anual la Taize a ajuns la 100.000, ei fiind originari din peste 70 de tari ale lumii. Seriile sunt de cate o saptamana (ajungandu-se si la 6.000 de tineri pe serie), iar tinerii sunt impartiti pe grupe de varsta, asigurandu-li-se cazare si masa. Citesc, se roaga, canta, schimba opinii, leaga prietenii. O data la doua luni se traducea in 15 limbi asa-numita „Scrisoare din Taize”, un fel de buletin informativ care cuprindea si meditatii pe teme crestine scrise de fratele Roger. Papa Ioan Paul al II-lea, Vaclav Havel, Nelson Mandela si Maica Tereza sunt doar cateva dintre personalitatile care au vizitat comunitatea. Papa Ioan Paul al II-lea spunea ca la Taize vii ca la un izvor unde iti reimprospatezi fortele.

Numerosi pelerini veneau din Romania

Dupa caderea comunismului, zeci de mii de romani ortodocsi, catolici sau protestanti au fost in pelerinaje la Taize ori au participat la intalnirile ecumenice organizate de Anul Nou in diferite orase europene. Fratele Roger a vizitat Romania la inceputul anilor '90, ocazie cu care l-a cunoscut pe parintele Galeriu. Tot atunci, Biserica Sfantul Silvestru din Bucuresti a devenit centru Taize, de plecarea pelerinilor romani ocupandu-se multa vreme parintele Galeriu. „Taize pune in lumina o stare de spirit proprie, a comuniunii. Nu se incearca nici o forma de prozelitism. Identitatea fiecaruia este pastrata si nu se cere nimanui sa renunte la apartenenta lui nationala sau confesionala. Fiecare confesiune Ð ortodoxa, catolica, protestanta – are la Taize altarul sau unde poate savarsi Sfanta Liturghie, in propria traditie si limba”, spunea parintele Galeriu despre aceasta experienta.


Femeia ucigasa a plecat din Iasi

Luminita-Zamfira Solcan (36 de ani) se afla de duminica seara la Taize dupa ce a plecat din Iasi fara binecuvantarea Bisericii RomanoCatolice din Iasi, al carei membru confesional era.
Ieseanca locuia impreuna cu mama ei, Elena Solcan, fosta profesoara de matematica la Liceul „Mihai Eminescu” din Iasi, fiind intretinuta de aceasta. Din timpul liceului, Luminita a avut un comportament deviant, dar boala s-a agravat in ultimii zece ani. „Ea se afla in evidentele medicilor psihiatri de zece ani si urma tratament. A inceput Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, dar nu stiu daca a terminat-o. Fata era si in evidentele Politiei, pe care o asaltase cu sute de reclamatii din cele mai ciudate”, a precizat preotul Cornel Cadar, purtatorul de cuvant al Episcopiei Romano-Catolice Iasi. Din spusele vecinilor din cartierul Tatarasi, Luminita Solcan era foarte retrasa si avea viziuni. „Auzea voci si ne acuza pe noi vecinii de lucruri foarte rele. Spunea ca o persecutam si ca-i trimitem extraterestri acasa”, a precizat Veronica L.
Sambata 13 august, Luminita Solcan a plecat cu avionul la Lyon, dupa care a ajuns la Taize duminica seara. Justitia franceza a solicitat efectuarea unei evaluari psihiatrice, dar in urma unor examinari preliminare s-a decis ca nu este cazul unei internari. Conform vizei de sedere in Franta, Luminita Solcan trebuia sa se intoarca astazi la Iasi si sa mearga cu mama sa la Cluj, unde aceasta din urma trebuia sa fie supusa unei interventii chirurgicale. Dorind sa-i „fure” imaginea, o echipa de televiziune din Iasi a pacalit-o pe Elena Solcan ca sunt de la Gaze, reusind sa imortalizeze imaginea acesteia. Fosta profesoara de matematica s-a baricadat in propria casa, raspunzand doar la telefon. „Lasati-ma in pace. Nu este nimic adevarat. Fata mea este foarte linistita, nu putea face aceste grozavii…”, a precizat Elena Solcan, trantind telefonul reporterilor nostri.
Conducerea Bisericii Romano-Catolice a inceput o serie de slujbe de pomenire ale Fratelui Roger. „Luminita nu a plecat nici in grupul celor patru ieseni care erau la Taize si nici cu grupul celor 230 de ieseni care au plecat la Ziua Mondiala a Tineretului de la Koln. Nu a plecat cu binecuvantarea bisericii noastre”, a incheiat preotul Cornel Cadar. (Catalin Dumitrescu)


Patriarhul Teoctist „regreta profund”

Patriarhul Teoctist si-a exprimat „profundul regret” pentru disparitia fratelui Roger, pe care l-a caracterizat drept „un prieten al Bisericii Ortodoxe Romane”. Potrivit MAE roman, Luminita Solcan, femeia ucigasa, se gasea in Franta „ca turista”. „Ambasada Romaniei in Franta va urmari derularea anchetei, asigurandu-se ca tanara dispune de asistenta juridica necesara”, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al MAE roman, Corina Vintan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă