Trei români care locuiesc în Franţa au fost arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei după ce au fost identificaţi în mod eronat de un bărbat ca fiind hoţii care i-au furat un iPhone, relatează site-ul Rue89.com, într-un articol intitulat „Poliţişti, un român care are un iPhone nu înseamnă că l-a furat”, relatează Mediafax.
Constantin, în vârstă de 34 de ani, care a venit în Franţa în 2007, lucrează ca antreprenor, iar, în octombrie 2010, a primit primul său titlu de sejur pentru zece ani. În 2010, soţia sa, Georgiana, a părăsit România, ca să i se alăture. Ea s-a înscris la un master de turism la Sorbonna, pe care l-a absolvit în mai 2011, şi a fost acceptată la un al doilea master, care îi va oferi posibilitatea de a obţine titlu de sejur în Franţa, în cazul în care îl va absolvi.
Benjamin, cel mai bun prieten al lui Constantin, lucrează şi el ca antreprenor în construcţii şi şi-a început demersurile pentru a obţine titlul de sejur.
În 3 iunie, cei trei se aflau pe o terasă, unde unui alt bărbat i s-a furat iPhone-ul.
Păgubitul le-a transmis semnalmentele hoţilor poliţiştilor care patrulau prin cartier, descriindu-i ca fiind doi români, unul în cămaşă albastră, iar celălalt în cămaşă albă, haine similare celor purtate de Constantin şi Benjamin. Cei trei tineri vorbeau între ei în română, deşi stăpânesc bine franceza, ceea ce i-a determinat pe poliţişti să îi controleze.
Toţi trei aveau asupra lor câte un iPhone. Deşi le-au arătat poliţiştilor pozele personale din telefoane pentru a le demonstra că le aparţin, aceştia i-au ridicat şi i-au dus la comisariatul gării de nord.
Georgiana a fost eliberată după cinci ore, deoarece ea nu corespundea semnalmentelor oferite de victimă, şi a contactat site-ul Rue89 prin pagina de Facebook. Traumatizată de arestul preventiv, ea a povestit cum a fost tratată cu sarcasm de poliţişti. „Studiezi la Sorbona? Nu este cea adevărată, nu? Există o altă Sorbona pentru săraci, pentru români?”, i-a spus acesta, potrivit site-ului francez.
„Gura, nu îmi plac românii”, i-ar fi spus altul lui Constantin.
Recunoscuţi de păgubit, cei doi bărbaţi au fost ţinuţi în arest toată noaptea la comisariat, după care au fost transferaţi la centrul de detenţie al Palatului Justiţiei, unde şi-au petrecut cea de-a doua noapte. În ziua următoare, Constantin şi Benjamin au fost duşi în faţa unui judecător, care i-a pus în libertate, dar i-a convocat în ziua următoare pentru o audiere, care până la urmă a fost amânată pentru 9 septembrie.
Cazul lor a fost rezolvat în 30 de minute, judecătoare subliniind ea însăşi că acuzaţiile sunt slabe: „Au fost arestaţi doar pe baza declaraţiei victimei. Telefoanele sunt ale lor. În plus, cei doi domni nu corespund profilului: românii pe care îi vedem de obicei locuiesc la Montreuil, nu vorbesc franceza şi cerşesc”.
Fără să mai delibereze, judecătoarea i-a eliberat, dar, în loc de scuze, a recunoscut: „Alte persoane de aceeaşi naţionalitate cu voi fură telefoane şi voi suportaţi consecinţele”.