10.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialFranţa, printre ţările care blochează aderarea României la Schengen. Nu va fi...

Franţa, printre ţările care blochează aderarea României la Schengen. Nu va fi luată nicio decizie la Consiliul JAI

Franţa se opune, în prezent, alături de Germania şi Olanda, stabilirii unui termen pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen, afirmă surse europene citate de site-ul publicaţiei austriece Osterreich.

Cele trei state sunt nemulţumite de eforturile insuficiente pentru combaterea corupţiei în România şi Bulgaria.

Potrivit cotidianului, Austria nu se opune admiterii celor două state în Schengen, dar ar prefera o aderare etapizată.

La rândul ei, Finlanda a anunţat miercuri dimineaţă că va bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen, conform postului public de televiziune YLE.

Pe de altă parte, o sursă din cadrul preşedinţiei irlandeze a UE a anunţat miercuri că nicio decizie nu va fi luată joi la Consiliul JAI în ceea ce priveşte cererile României şi Bulgariei de a adera la Spaţiul Schengen, din cauza opoziţiei mai multor state membre, potrivit Mediafax.

“Deocamdată, nu există consens” pentru integrarea României şi Bulgariei deoarece “mai multe state au rezerve şi preocupări”, a precizat o sursă din cadrul preşedinţiei irlandeze.

“Dosarul nu va putea fi soluţionat de preşedinţia irlandeză şi va trece la Lituania”, care va deţine preşedinţia Consiliului UE începând din iulie, adaugă sursa citată.

O reuniune a ambasadorilor statelor UE era programată miercuri seara la Bruxelles în încercarea de a se găsi o soluţie la actuala criză, conform unor surse diplomatice.

Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al Ceciliei Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne, a precizat miercuri că poziţia Comisiei este de susţinere pentru obţinerea unui calendar clar de aderare la Schengen pentru România şi Bulgaria, însă această decizie revine strict Consiliului JAI.

Cele mai citite

Hidroelectrica a înregistrat în 2023 cel mai mare profit din istorie

În timp ce românii sărăcesc de la o zi la alta, iar cea mai mare parte din salariile lor se duce pe facturi,...

Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Se face că, printr-o ironie a sorții, fostul guvernator al unei republici vasale Marelui Imperiu, poreclit de comați - Magnus Mutus și de tarabostes...

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Capitalei

Primăria Capitalei are în plan să mărească salariile angajaților. În acest sens, în cursul zilei de mâine, Consiliul General al Capitalei va dezbate...
Ultima oră
Pe aceeași temă