» Europenii se pregatesc pentru un summit extraordinar in incercarea de a strange randurile in fata crizei economice, intr-un moment in care a izbucnit o polemica privind revenirea protectionismului in Europa, cu Franta in colimator.
Summitul celor 27 de state membre UE, a carui data va fi anuntata astazi, are ca obiectiv intarirea coordonarii europene, afectata de criza economica, si renuntarea la acuzele de protectionism.
Presedintia ceha a UE a anuntat ieri ca "riscul cel mai important la ora actuala este cel al protectionismului" si ca "summitul va fi un prilej pentru sefii de stat si de guvern de a spune clar «NU» protectionismului". Praga intentioneaza sa faca presiuni asupra Parisului, dupa ce luni presedintele Nicolas Sarkozy a dezvaluit planul francez de sustinere a sectorului automobilistic: ajutoare suplimentare de 7,8 miliarde euro si credite de circa 3 miliarde pentru fiecare dintre constructorii francezi, PSA Peugeot Citroen si Renault, conditia fiind mentinerea activitatii in tara.
Comisia Europeana si-a exprimat ieri "preocuparea" privind respectarea dreptului comunitar de catre acest plan francez, anuntat desi Parisul fusese avertizat contra oricarei masuri protectioniste. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, fara a numi direct Franta, a cerut chiar de luni statelor UE sa evite recurgerea la protectionism. In pofida negarii Frantei, planul a devenit emblematic pentru controversa asupra revenirii masurilor protectioniste in Europa. Pericolul este cu atat mai mare cu cat guvernele europene actioneaza din nou dispersat in fata crizei, sub presiunea propriilor opinii publice.
Ministrul suedez de Finante, Anders Borg, a avertizat ieri ca exista "riscul de a se vedea prabusirea coordonarii" in Europa in fata recesiunii. Mai diplomatic, omologul sau britanic, Alistair Darling, a considerat ca "ceea ce face fiecare tara este important, dar impactul ar fi mai mare daca vom fi pregatiti sa actionam concertat". La randul sau, ministrul german Peer Steinbruck preciza ca "trebuie mare atentie" cand "incercam sa introducem protectionismul prin intermediul conditiilor planului de relansare".
» Spectrul anilor ‘30
Mirek Topolanek, primul-ministru ceh, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a UE, a criticat ieri individualismul statelor din zona euro, acuzandu-le ca "spulbera regulile comune" prin declaratii si masuri, desi "pilonul procesului de aderare are aceste reguli comune". "Raspunsul tarilor din zona euro fata de criza financiara si economica a deformat proiectul comun al euro" si daca aceste state prefera abordari individualiste si protectioniste si sa spulbere regulile Pactului de stabilitate si de crestere, atunci ansamblul sistemului este grav amenintat. "Daca marile state vor continua sa se comporte in mod protectionist, nu vor face decat sa repete scenariul anilor ‘30", pentru ca solutia crizei nu se limiteaza doar la stimularea cererii interne si a exporturilor, criza de incredere poate fi rezolvata doar prin restaurarea increderii.