Încheierea angajamentului francez în Afganistan este declanşată cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale, prin anunţarea, joi, a „retragerii progresive” a unei părţi a soldaţilor, în paralel cu repatrierea programată a unei treimi din forţele americane, până în vara lui 2012, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Această retragere, potrivit ministrului Apărării, Gerard Longuet, „nu constituie o surpriză” şi respectă, în general, calendarul retragerii definitive, programată în 2014, la summit-ul NATO de la Lisabona, din noiembrie 2010.
„Acesta este, în primul rând, rezultatul eliminării lui (Osama) ben Laden şi al eforturilor oamenilor, pe teren”, a declarat Longuet, pentru postul de televiziune BFM-TV.
Ministrul s-a referit la o reducere cu un sfert a trupelor franceze, ceea ce ar aduce, în vara lui 2012, la aproximativ 3.000 de oameni efectivele franceze staţionate în Afganistan, mobilizaţi în principal în estul ţării.
Declaraţia franceză are loc după ce Barack Obama a anunţat, miercuri seara, o retragere, până în vara lui 2012, a unei treimi din cei aproximativ 99.000 de soldaţi americani din Afganistan, dintre care 10.000 în acest an.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunţat joi dimineaţa, într-un comunicat, că a discutat cu Obama, înainte de discursul preşedintelui Statelor Unite asupra retragerii trupelor americane, şi a subliniat că „Franţa împărtăşeşte analiza şi obiectivele americane”.
Declarând că „Franţa va rămâne deplin angajată, împreună cu aliaţii săi, alături de poporul afgan, pentru ca acesta să ducă la final procesul de tranziţie”, Palatul Elysee a anunţat „o retragere progresivă” a trupelor suplimentare franceze, „în mod proporţional şi după un calendar comparabil cu retragerea trupelor suplimentare americane”.
Anunţul privind debutul retragerii trupelor staţionate în Afganistan era aşteptat, atât în Franţa, cât şi în Statele Unite, cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.
Conflictul este tot mai nepopular, în contextul în care trupele franceze continuă să sufere pierderi importante, cu 62 de soldaţi francezi morţi în Afganistan începând din 2001, dintre care zece în ultimele şase luni.
După o lungă absenţă în dezbaterea politică a acestei teme, opoziţia voia să facă din ea o temă de campanie, la apropierea alegerilor prezidenţiale.
Partidul Socialist (PS) şi o importantă parte a opoziţiei de stânga cereau declanşarea unei retrageri rapide a trupelor franceze.
Unele forţe de dreapta pledau, de asemenea, pentru începerea retragerii încă din vara lui 2011.
Prima care a reacţionat, Segolene Royal, candidata în alegerile primare din cadrul Partidului Socialist pentru funcţia de preşedinte, şi-a exprimat satisfacţia faţă de anunţarea unei retrageri progresive a trupelor franceze, denunţând un „reviriment” al preşedintelui Sarkozy.
Pe teren, trupele franceze urmează să transfere autorităţilor afgane, până la sfârşitul anului, asigurarea securităţii districtului Surobi, la est de Kabul, urmând să îşi concentreze forţele la Kapisa, mai la nord.
Acestea se vor confrunta, după începerea retragerii, cu grupări de insurgenţi active, în continuare, în această regiune apropiată de frontiera pakistaneză.
Retragerea definitivă a forţelor coaliţiei din Afganistan este prevăzută în vara lui 2014.
Însă, retragerea nu ar urma să fie totală, aliaţii evocând în mod frecvent „un parteneriat de lungă durată” cu Afganistanul, mai ales sub forma unei menţineri a militarilor însărcinaţi cu formarea forţelor afgane.