7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialFrançois Hollande îşi rezervă o hotărâre cu privire la tratatul bugetar până...

François Hollande îşi rezervă o hotărâre cu privire la tratatul bugetar până după Consiliu

Preşedintele francez François Hollande şi-a exprimat satisfacţia faţă de acordul de principiu dat de partenerii săi europeni pactului creşterii economice pe care îl apăra, dar îşi rezervă hotărârea ratificării tratatului bugetar în funcţie de concluziile summitului UE de vineri, relatează AFP şi Mediafax.

“Reţin etapa necesară, indispensabilă, prealabilă creşterii”, a declarat Hollande pentru presă la finalul unui dineu al şefilor de stat şi de Guvern din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE).

“Mi-am exprimat dorinţa (…) în cursul campaniei prezidenţiale, dar şi imediat după alegeri, ca primul Consiliu European la care urma să am onoarea să particip să poată să fie consacrat creşterii (economice) şi să poată să pună în aplicare măsuri concrete, precise şi să o facă rapid. Acest lucru s-a întâmplat”, a declarat el, cu satisfacţie.

Dar “nu este de ajuns. Urmează acum un efort, în această noapte (de joi spre vineri) şi de mâine (vineri), în vederea stabilirii unei politici de stabilitate care să vină în sprijinul ţărilor care, depunând eforturi, nu găsesc echivalentul (acestor eforturi) la nivelul dobânzilor ale (împrumuturilor pentru finanţarea) datoriilor lor suverane”, a adăugat şeful statului francez.

Spania şi Italia au decis joi seara să îşi suspende acordul asupra adoptării pactului de creştere economică din Europa până la adoptarea unor soluţii de urgenţă pentru ţările aflate în dificultate financiară din cauza dobânzilor prea mari impuse de către pieţele financiare.

În cursul campaniei sale, Hollande a promis că Franţa nu va ratifica tratatul european privind disciplina bugetară, impus de către Germania cu sprijinul predecesorului său Nicolas Sarkozy, fără ca mai înainte să îl renegocieze în vederea introducerii unei părţi referitoare la creşterea economică.

Întrebat, în cursul nopţii de joi spre vineri, despre intenţiile sale în urma unui acord de principiu al celor 27 de lideri UE asupra pactului privind creşterea economică, preşedintele francez a declarat că îşi rezervă o decizie în acest sens pentru vineri. “Vă voi spune acest lucru la finalul Consiliului European”, a spus Hollande, afirmând că este vorba despre “creştere, stabilitate şi viziunea pe termen mediu” în cadrul uniunii economice şi monetare europene.

Cele mai citite

Dorinel Munteanu, sancționat pentru comportamentul din meciul cu Dinamo

Comisia de Disciplină a FRF l-a sancționat pe antrenorul Oțelului, Dorinel Munteanu, cu două etape de suspendare şi o amendă de 6.000 de lei...
00:00:41

Aviația Iordaniei trimite ajutoare în Gaza

Armata iordaniană a organizat luni (26 februarie) cea mai mare operațiune de lansare aeriană, de până acum, pentru a furniza ajutor în Gaza, unde...

Agent Green dezvăluie cum se distrug pădurile din Munții Rodnei

Organizația Agent Green difuzează cel de-al treilea episod al serialului ”Jaf în Parcul Național Munții Rodnei”, în care prezintă situația de pe raza Ocolului...
Ultima oră
Pe aceeași temă