19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFrancezii aleg un nou presedinte

Francezii aleg un nou presedinte

Astazi se desfasoara primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta. 44,5 milioane de alegatori sunt asteptati la urne.

 

Conform ultimelor sondaje de opinie, niciunul  dintre cei 12 candidati nu este cotat drept mare favorit si toata lumea asteapta al doilea tur, programat pe 6 mai. Desi Nicolas Sarkozy (52 ani) si Segolene Royal (53 ani) par suficient de bine plasati pentru a accede in finala, analistii recomanda prudenta in aprecieri, intrucat indecizia este mare in acest scrutin-cheie.

 

O treime din alegatori se declarau indecisi la sfarsitul campaniei electorale, iar alti doi candidati ar putea provoca surprize daca indecisii ar opta pentru ei in final: centristul Francois Bayrou si liderul extremei drepte, Jean-Marie Le Pen, ambii afirmand ca vor ajunge in turul secund.

 

Ultimul sondaj de opinie – realizat telefonic de TNS-Sofres la 18-19 aprilie, pentru RTL, Le Figaro si LCI, pe un esantion de 1000 de persoane – il plaseaza in fruntea optiunilor electorale pe Nicolas Sarkozy cu 28%, urmat de Segolene Royal cu 24%, Francois Bayrou – 19,50%, Jean-Marie Le Pen – 14%, Olivier Besancenot – 5%, Marie-George Buffet – 2,50%, Arlette Laguiller – 1,50%, Jose Bove – 1,50%, Frederic Nihous – 1,50 %, Philippe de Villiers – 1,50 %, Dominique Voynet – 1,00 %, si Gerard Schivardi – 0,50%.

 

Indiferent care va fi rezultatul, o noua generatie politica va prelua puterea la Palatul Elysee pentru a-l inlocui pe Jacques Chirac, care paraseste scena politica la 74 de ani si dupa 12 ani de presedintie.

 

Presa din "hexagon" nu elimina posibilitatea unei noi surprize, cum a fost cazul in 21 aprilie 2002, cand stanga a fost eliminata din primul tur de Le Pen, ceea ce nu fusese indicat de vreun sondaj. In prezent, presa a subliniat dorinta de schimbare a francezilor.

 

Prezentandu-se drept om al rupturii cu trecutul, promitand reforme economice liberale, Nicolas Sarkozy s-a aflat – din ianuarie – in fruntea tuturor sondajelor pentru primul tur. Fostul ministru de interne a fost acuzat de rivalii sai ca ar fi cochetat cu extrema dreapta, in special in domeniul imigratiei, si ca ar avea o personalitate "brutala" si "nelinistitoare".

 

Segolene Royal, care propune o democratie "participativa", a pus accentul pe problemele sociale si pe faptul ca ar fi prima femeie cu sanse reale sa devina presedinta Frantei. Dar revirimentele sale tactice, ca si gafele in materie de politica externa i-au deconcertat de multe ori pe sustinatorii sai.

 

Prezentandu-se ca viitor presedinte "linistit", Francois Bayrou (55 ani) a avut o crestere in sondaje pe cat de spectaculoasa, pe atat de neasteptata. El a promis sa smulga puterea din mainile dreptei si stangii, "a caror confruntare paralizeaza activitatea" in tara. Un argument forte care ar putea sa-i atraga de partea lui pe socialistii ezitanti este ca, potrivit sondajelor, el ar putea sa-l invinga pe Sarkozy in duelul final. Punctul sau slab: electoratul sau apare ca fiind cel mai instabil.

 

Cat despre Le Pen (78 de ani), care ataca violent imigratia si Europa, el da asigurari ca va provoca un "tsunami electoral" pentru cea de-a cincea si ultima sa batalie prezidentiala.

 

Ceilalti opt candidati – intre care cinci ai stangii radicale – vor fi eliminati din primul tur.

 

Sectiile de votare din Franta europeana s-au deschis astazi, la ora locala 08.00 /06.00 GMT, dar scrutinul a inceput de ieri pentru un milion de francezi de peste mari si strainatate, avand in vedere diferenta de fus orar.

 

Ultimele sectii de votare, in special din Paris si marile orase franceze, se vor inchide la ora locala 20.00 /18.00 GMT/.

 

Ultima ora: Doua atentate cu bomba au avut loc in aceasta noapte in orasul Bastia, capitala insulei franceze Corsica. Prima explozie, produsa putin dupa ora 2.00, a provocat pagube serioase la oficiul local al autoritatii maritime franceze, iar cea de-a doua, declansata zece minute mai tarziu, a vizat o agentiei a Trezoreriei Publice.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă