Lilibet, aşa cum era alintată în copilărie Regina Elisabeta a II a a Angliei, l-a întâlnit pe Prinţul Filip al Greciei şi Danemarcei când avea doar opt ani. Cei doi s-au cunoscut în 1934 atunci când Elisabeta l-a însoţit pe tatăl său, Regele George al VI lea într-o vizită oficială la Colegiul Dartmouth. Filip, un cadet promiţător pe atunci, a fost însărcinat să o distreze pe mica prinţesa.
Presa britanică a publicat în premieră o fotografie veche de peste 70 de ani care înfăţişează momentul în care Prinţesa Elisabeta a fost prezentată oficial Prinţului Filip la vârsta de 13 ani. Fotografia care îi prezintă pe cei doi tineri în timpul unui meci de crochet face parte dintr-un documentar realizat cu ocazia aniversării Prinţului Filip care împlineşte 90 de ani în iunie.
Documentarul intitulat „Prinţul Filip la 90 de ani” prezintă copilăria şi adolescenţa Prinţului Filip, dar şi viaţa din prezent. Producătorii l-au urmărit pe Ducele de Edinburgh timp de opt luni de zile prin vizite oficiale, la castelul Windsor şi în vacanţă. Ducele a acordat, de asemenea, un interviu în exclusivitate în care vorbeşte despre cariera sa şi viaţa de familie.
Prinţul Filip, singurul fiu al Prinţului Andrew al Greciei şi Danemarcei cu Prinţesa Alice of Battenberg, s-a născut în Corfu în 1921. Spre deosebire de Elisabeta, Filip a avut o copilărie agitată: până să împlinească zece ani, bunicul lui a fost asasinat, tatăl său, Prinţului Andrew, arestat, iar familia sa exilată din Grecia. Ulterior, părinţii lui s-au despărţit. Filip a studiat în Marea Britanie şi a excelat la învăţătură şi sport. Marea sa pasiune a fost dintotdeauna marea, de aceea în 1939 s-a înrolat în Marina Regală şi va ieşi din serviciu în 1952, când Elisabeta va fi numită Regină.
Născută pe 21 aprilie 1926, Prinţesa Elisabeta Alexandra Maria este fiica cea mai mare a Prinţului Albert, Duce de York, şi a soţiei sale, Elisabeta. Ea nu trebuia să devină Regină atunci când s-a născut, dar după abdicarea unchiului său, Regele Eduard al VIII lea, tatăl ei a fost nevoit să preia tronul Angliei. Astfel, Prinţul Albert a devenit Regele George al VI lea, iar Elisabeta moştenitoarea lui.
Prinţesa Elisabeta, alintată Lilibet de familie, a fost pregătită de mică pentru viitorul ei ca Regină: a luat lecţii despre istoria Constituţiei britanice şi despre politică şi participa alături de părinţii ei la toate evenimentele oficiale. În 1934, la nunta regală a Prinţesei Marina a Greciei cu Ducele de Kent, Lilibet l-a întâlnit pentru prima dată pe Prinţul Filip al Greciei şi Danemarcei. Avea doar opt ani, prea puţin ca să îşi dea seama că Filip va fi marea ei dragoste şi cel care îi va deveni mai târziu soţ. Lilibet şi Filip sunt amândoi stră-stră-strănepoţi ai Reginei Victoria, deci veri îndepărtaţi.
Elisabeta şi Filip s-au întâlnit din nou, la o reuniune oficială în 1939, înainte de începerea celui de-al doilea Război Mondial. La numai 13 ani, Lilibet s-a îndrăgostit iremediabil de tânărul ofiţer Filip. Atunci au făcut şi prima fotografie împreună. În timpul războiului, familia regală fost izolată pentru siguranţă la Castelul Windsor din apropiere de Londra, dar Elisabeta a păstrat legătura prin scrisori cu „prinţul ei viking”, aşa cum îi plăcea să îi spună lui Filip. Acesta se afla pe frontul de război ca ofiţer în Marina Regală.
Ceea ce a început ca un flirt adolescentin s-a transformat într-o iubire pentru toată viaţa. În ciuda opoziţiei familiei regale britanice şi a tuturor obstacolelor, Elisabeta şi Filip au rezistat împreună, fiind unul dintre cele mai puternice cupluri din istoria Casei Regale din Marea Britanie.
Sacrificii pentru dragostea viitoarei Regine
În 1946, după terminarea războiului, Elisabeta s-a logodit în secret cu Prinţul Filip. Acesta fusese avansat la rangul de locotent în Marina Regală şi obţinuse cetăţenia britanică. Cu toate acestea, Regele George al VI lea şi Regina Mamă s-au împotrivit la început relaţiei dintre cei doi, considerând că Elisabeta era prea tânără pentru căsătorie şi îndoindu-se de sinceritatea lui Filip „Hunul”. Trei dintre surorile lui Filip erau căsătorite cu nobili germani cu legături naziste.
Rugăminţile Elisabetei i-au convins pe părinţii ei să accepte în cele din urmă logodna, care a fost anunţată oficial în iulie 1947. Inelul de logodnă pe care Filip i l-a dăruit Elisabetei a fost confecţionat din platină cu diamante de la o diademă care a aparţinut mamei Prinţului.
Înainte de căsătorie, Filip a renunţat la titlul de Prinţ al Greciei si Danemarcei şi a adoptat numele de familie al mamei sale britanice, devenind Locotenent Filip Mountbatten. De asemenea, el s-a convertit de la Ortodoxia greacă la Anglicanism. Cu o zi înainte de nuntă, Regele George al VI lea i-a acordat titlul de Alteţă Regală, iar în dimineaţa zilei de nuntă, Filip a fost numit Ducele de Edinburgh, conte de Merioneth şi Baron Greenwich.