12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO: Proteste în Tokyo împotriva legii care permite intervenţia armatei...

FOTO + VIDEO: Proteste în Tokyo împotriva legii care permite intervenţia armatei în conflictele internaţionale

Aproximativ 120.000 de persoane au protestat, duminică, în faţa clădirii Parlamentului japonez din Tokyo împotriva unei propuneri de lege care ar permite Japoniei să utilizeze forţele militare în cazul unor conflicte internaţionale, informează Mediafax.

“Protejaţi constituţia de Shinzo Abe! Protejaţi copiii de Shinzo Abe!”, scanda unul dintre protestatari, Aki Okuda,un membru fondator al grupării Students Emergency Action for Liberal Democracy (SEALDs), în faţa unei mulţimi. “Abe, dă-ţi demisia imediat”, solicita acesta, conform DPA.

Propunerea de lege privind creşterea rolului armatei, care ar putea interveni în vederea soluţionării unor conflicte internaţionale pentru a apăra interesele Japoniei, a fost adoptată de Camera Inferioară a Parlamentului Japoniei în data de 15 iulie 2015. Legea privitoare la securitatea Japoniei a fost aprobată, în Camera Reprezentanţilor cu un vot majoritar din partea Partidului Liberal Democrat al prim-ministrului Shinzo Abe şi a partenerului său de coaliţie, Partidul Komeito. Partidul Democrat, principala formaţiune de opoziţie, şi alte patru partide, au boicotat votul.

Cu o zi înainte de aprobarea propunerii, în data de 15 iulie, mii de cetăţeni au ieşit în stradă în Tokyo şi în alte oraşe pentru a protesta faţă de această lege, apreciind că, dacă va fi aprobată, aceasta ar putea determina Japonia, o ţară pacifistă, să se implice într-un război. De la aprobarea propunerii de către Camera Inferioară, au avut loc numeroase alte proteste faţă de posibila intrare în vigoare a legii respective, fiind considerată o încălcare a constituţiei pacifiste pe care Japonia a adoptat-o la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dacă legea va fi aprobată şi de Camera Superioară a Parlamentului – va fi supusă votului în luna septembrie -, atunci va fi prima dată de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial când Japonia va putea folosi forţele militare în afara ţării.

În urmă cu un an, Guvernul condus de Abe a aprobat o utilizare sporită a forţelor armate în străinătate prin reinterpretarea unui articol din Constituţia în vigoare după cel de-al Doilea Război Mondial. Articolul 9 interzice utilizarea forţelor militare pentru rezolvarea unor conflicte internaţionale.

 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă