16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO/VIDEO. Cutremur în Japonia. Replică de 5,9 grade. 4 persoane surprinse de...

FOTO/VIDEO. Cutremur în Japonia. Replică de 5,9 grade. 4 persoane surprinse de o alunecare de teren

Specialiştii de la Centrul American de Geologie şi Seismologie au revizuit magnitudinea la 6,6 grade. Agenţia Japoneză de Meteorologie a emis o alertă de tsunami, pe care a anulat-o ulterior. Un nou cutremur, de 5,9 grade, a lovit regiunea Ibaraki la ora locală 20:45 (14:45, ora României).

Primul seism s-a produs la o adâncime de 49 de kilometri (inţial a fost estimat la 10 kilometri), având epicentrul în estul ţării, la circa 160 de kilometri de capitala Tokio, potrivit USGS. Mişcarea seismică a fost urmată de mai multe replici între 4 şi 6 grade.

Mai multe incendii au izbucnit în zona de nord-est a arhipelagului, iar localitatea Iwaki a fost afectată şi de o alunecare de teren. Patru persoane au fost prinse sub pământ, potrivit unui oficial guvernamental citat de presa japoneză.

Vezi aici o relatare din Japonia, pentru CNN

 

Potrivit agenţiei Kyodo, cutremurul a zguduit estul şi nord-estul ţării.

Centrala nucleară de la Ibaraki, apropiată de epicentru, nu este afectată, potrivit aceleiaşi surse. Muncitorii de la centrala Fukushima au fost sfătuiţi să părăsească zona. Centrala nu mai este conectată la sursele externe de alimentare cu energie electrică. Lucrările de reabilitare şi reducere a riscului radioactiv la reactoarele centralei nucleare sunt mult îngreunate, după acest seism.

Totodată, 220.000 de gospodării au rămas fără electricitate.

Alerta de tsunami emisă pentru mai multe prefecturi (vezi aici), a fost anulată de autorităţi.

Conform mărturiilor de pe Twitter, seismul s-a produs în momentul în care japonezii ţineau un moment de reculegere, la o lună de la cutremurul din 11 martie.

Atunci, un cutremur de 9 grade urmat de un tsunami devastator au afectat grav Japonia. Potrivit celor mai recente bilanţuri peste 13.000 de oameni au murit, alţi 14.000 fiind încă daţi dispăruţi. Valul tsunami a provocat daune grave la centrala nucleară de la Fukushima, unde autorităţile se luptă şi acum pentru a opri scurgerile radioactive.

Japonia, la o lună după cutremur

Japonezii au ţinut, luni, un moment de reculegere în memoria victimelor cutremurului şi tsunamiului din 11 martie.

Oamenii din întreaga ţară s-au rugat în linişte la ora 14:46, ora la care cu o lună mai devreme erau zguduiţi de un seism de 9 grade. După doar 3 ore, o replică puternică a seismului a fost resimţită în estul arhipelagului.

Chiar şi după o lună, centrala nucleară Fukushima continuă se se confrunte cu scurgeri radioactive în aer şi apa mării, cu şanse puţine ca situaţia să se amelioreze într-un timp scurt.

Ce spun japonezii

„Trenurile sunt foarte aglomerate din cauza cutremurului,” scrie Yoshinori K. pe Twitter.

Joo-Young Jung, afectată de o pană de curent spune că fiica ei şi-a acoperit ochii cu o eşarfă, pentru a se antrena în cazul unei pene de curent cauzată de un cutremur mai mare.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă