25.7 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO Ultimul meci al lui Michael Ballack: 50.000 spectatori la retragerea unei...

FOTO Ultimul meci al lui Michael Ballack: 50.000 spectatori la retragerea unei legende

Michael Ballack, unul dintre cei mai proeminenţi fotbalişti germani ai ultimilor 20 de ani, s-a retras miercuri din activitate în cadrul unui meci la care au asistat nu mai puţin de 50.000 spectatori. Meciul s-a desfăşurat la Leipzig, în Germania de Est, acolo unde fostul star şi-a început cariera, conform guardian.co.uk.

Ballack a reuşit să umple stadionul din Lepzig într-un meci în care au evoluat pe de o parte foşti membri ai echipei naţionale, ca Frings sau Neuville, dar şi actuali jucători ca Miroslav Klose, iar pe de altă parte vedete ale fotbalului, precum Essien, Malouda, Nedved, Shevscenko sau Drogba. O prezenţă specială pe teren, în echipa lui Ballack, a fost cea a fostului campion de Formula 1, Michael Schumaher, şi el un pasionat de fotbal.

Ballack a avut o ultimă seară la nivel înalt, el reuşind să înscrie trei goluri. Învingătoare a ieşit echipa sa, care s-a impus cu scorul final de 4-3.  Ballack a rămâne cunoscut drept unul dintre jucătorii cei mai talentaţi ai fotbalului german, fiind deseori denumit „micul împărat”. Doar Franz Beckenbauer are rezervat „titlul” de „împărat”. 

Însă cariera sa a fost umbrită de un blestem pe care l-ar fi purtat cu el, având în vedere că nu a reuşit să câştige niciun titlu cu naţionala Germaniei, în cadrul căreia multă vreme a purtat banderola de căpitan şi nici vreo cupă europeană la echipele de club.

De altfel Ballack a ieşit de pe scena fotbalului în 2010 în urma unei grave accidentări la genunchi în campionatul englez, când evolua pentru Chelsea, ratând meciuri importante care au urmat, inclusiv pe cele ale naţionalei Germaniei la Cupa Mondială din Africa de Sud.

„Este minunat că după un sezon foarte lung, multe staruri au venit în această seară. Am avut o carieră extrem de frumoasă, deşi au fost şi momente mai puţin reuşite”, a spus Ballack în cadrul galei sale de retragere.

Germania de Est şi ascensiunea cu Leverkusen

Ballack, născut pe 26 septembrie 1976, în Görlitz, Germania de Est şi-a început cariera de fotbalist la echipa Chemnitzer FC. Pasiunea pentru jocul cu mingea probabil a căpătat-o de la tatăl său, care a evoluat in divizia secundă germană, cu toate că de mic a demonstrat că are un talent aparte, putând controla cu uşurinţă balonul.

Jucător profesionist a devenit în 1995, când a căpătat primul său contract la Chemnitzer. Totuşi el a devenit cunoscut la Kaiserslautern, semnând cu această formaţie în 1997, când abia promovase în prima divizie a fotbalului german, Bundesliga. În acel an Kaiserslautern a bătut un record, reuşind să fie prima echipă germană nou-promovată în prima divizie, care câştiga titlul. Anul următor Ballack era deja un jucător de bază al formaţiei şi ajungea până în sferturile Ligii Campionilor, unde Kaiserslautern pierdea în faţa lui Bayern Munchen.

În 1999 Ballack a ajuns la Bayern Leverkusen, fiind transferat pentru 4,1 milioane euro. Aici au urmat trei ani extraordinari, în care germanul a demonstrat de ce este capabil. În primul an a înscris nu mai puţin de 27 goluri în campionatul german şi 9 în cupele europene. Totuşi ghinionul a făcut ca în 2000 un autogol al lui Ballack să îndepărteze Leverkusen de la câştigarea titlului, iar  în sezonul 2001-2002 formaţia a ratat la limită toate cele trei trofee pe care le putea câştiga, printre care şi Liga Campionilor, pierdută în finală în faţa lui Real Madrid cu 1-2.

Bayern Munchen şi Chelsea

La finalul sezonului, în 2002, Bayern l-a cumpărat pentru aproximativ 13 milioane euro. Ballack a evoluat aici patru sezoane, şi a devenit singurul mijlocaş care era în mod automat titular la fiecare meci. A înscris în cele 107 meciuri petrecute aici 44 goluri. Cel mai bun sezon a fost cel din 2005-2006, când Bayern a câştigat titlul şi cupa în Germania.

La Chelsea a fost transferat la Chelsea în 2006, liber de contract, ceea ce a fost o adevărată lovitură dată pe piaţa transferurilor de clubul londonez. În prealabil a mai fost curtat de marile cluburi, ca Real Madrid, Inter sau AC Milan. În Londra a rămas timp de patru sezoane până în 2010 când a avut loc teribilul accident, când un jucător a intrat la minge şi i-a distrus genunchiul. 

Ballack declara când a ajuns la Chelsea că îşi dorea să-şi încheie cariera la acest club. „Londra este un oraş minunat. Am fost acceptat de către colegii mei, cu toate că am avut de muncit mult la început.” 

La meciul care a avut loc miercuri la Leipzig a stat în tribune şi José Mourinho, fostul său antrenor de la Chelsea, care începând cu sezonul viitor va antrena din nou gruparea londoneză.

Michael Ballack şi-a încheiat cariera la Bayern Lverkusen, revenind la formaţia sa spre finalul anului 2010, după ce s-a recuperat din urma accidentării. A avut unele disensiuni cu Joachim Löw, antrenorul echipei, care treptat a diminuat importanţa lui Ballack în cadrul formaţiei. Löw a fost şi el prezent la meciul de retragere a mijlocaşului german.

În ciuda eşecurilor care l-au urmat de-a lungul carierei Ballack rămâne cunoscut mai ales pentru stilul său de joc şi pentru modul în care reuşea mereu să coordoneze activitatea la mijlocul terenului şi în atac. A înscris 117 goluri la echipele de club şi 44 la naţionala Germaniei. 

  

Cele mai citite

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...

Companiile din construcții se confruntă cu deficit de personal și volume mai mici de lucrări

Companiile care activează în domeniul construcțiilor și-au încetinit creșterea, după ce estimările de la începutul anului au fost date peste cap de modificările venite...

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...
Ultima oră
Pe aceeași temă