13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO Transplant de faţă. Operaţia care i-a schimbat viaţa după 15 ani...

FOTO Transplant de faţă. Operaţia care i-a schimbat viaţa după 15 ani de coşmar

Un bărbat în vârstă de 37 de ani, care a trăit timp de 15 ani desfigurat aproape complet, după ce s-a împuşcat accidental în faţă, este protagonistul celui mai complex transplant facial realizat vreodată, medicii declarându-se încântaţi de reuşita operaţiei, scrie Mediafax.

Richard Lee Norris a primit o faţă nouă, dinţi, limbă şi maxilar noi în urma unei operaţii care a durat aproximativ 36 de ore şi care a fost efectuată de o echipă de medici de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland, condusă de chirurgul Eduardo Rodriguez, potrivit Daily Mail.

Norris a trăit timp de 15 ani ca un pustnic, ascunzându-se în spatele unei măşti şi ieşind afară doar noaptea. În urma accidentului, bărbatul a rămas mutilat, pierzându-şi nasul, buzele şi mobilitatea gurii.

“Transplantul i-a redat viaţa. Este o experienţă ireală să te uiţi la faţa lui acum. Este greu să nu te holbezi. Înainte de operaţie, oamenii se uitau la el pentru că avea o mască şi erau curioşi de diformitatea lui. Acum, au alt motiv să se uite şi este cu adevărat minunat”, a declarat Eduardo Rodriguez.

Medicii consideră transplantul de săptămâna trecută un succes, bărbatul primind faţa de la un donator anonim, ale cărui organe au mai salvat cinci vieţi.

La doar şase zile după intervenţie, Richard Lee Norris îşi poate mişca limba, deschide şi închide ochii şi se recuperează mai repede decât de aşteptau medicii. Ei au anunţat, miercuri, că pacientul face progrese mari, fiind capabil să se spele pe dinţi şi să se bărbierească şi în plus şi-a recăpătat simţul olfactiv, pe care l-a pierdut după accidentul din 1997.

“Se uită în oglindă în timp ce se bărbiereşte şi se spală pe dinţi, lucruri pe care nu se aştepta să le facă. La trei zile după operaţie, a cerut o oglindă. Apoi, a pus oglinda jos, m-a îmbrăţişat şi mi-a mulţumit”, a povestit Rodriguez în timpul unei conferinţe de presă, în timpul căreia au fost prezentate fotografii şi înregistrări video cu modificările survenite în urma operaţiei.

Bărbatul se află încă în spital şi nu a participat la conferinţa de presă.

Decanul Şcolii de Medicină, dr. E. Albert Reece, prezent la conferinţa de presă, a declarat că operaţia efectuată în urmă cu o săptămână reprezintă “un pas extraordinar”. “Este, de asemenea, o procedură istorică şi efectuată în premieră, care credem că va schimba medicina acum şi în viitor”, a declarat Reece.

Pentru buna desfăşurare a operaţiei au contribuit aproximativ 100 de medici, oameni de ştiinţă şi specialişti în chirurgie plastică. Succesul intervenţiei a fost rodul a zece ani de cercetări, finanţate de armata americană, care doreşte să utilizeze rezultatele pentru a veni în sprijinul victimelor exploziilor din război.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă