Destinațiile de ecoturism sunt din ce în ce mai populare în România. Turiștii caută peisaje fascinante, obiceiuri și tradiții nealterate de trecerea timpului, arhitectură tradițională, trasee de drumeție și de alergare, precum și locuri unde pot practica sporturi de iarnă, departe de aglomerația celor mai cunoscute pârtii din România.
Un proiect de 150.000 de euro în Fundata – Moeciu de Sus
Ecoturismul trebuie să îndeplinească o serie de condiții, conform Asociației de Ecoturism din România: conservarea și protejarea naturii, folosirea resurselor umane locale, trebuie să aibă un puternic caracter educativ, să respecte natura și să aibă un impact minim asupra mediului înconjurător, indiferent dacă vorbim despre cel natural sau despre cel socio-cultural.
Centrul de Ecologie Montană (CEM) implementează, în perioada martie 2015 – aprilie 2016, în parteneriat cu Primăria Fundata, proiectul „Conservarea peisajului agro-pastoral și a biodiversității în zona Fundata – Moeciu de Sus”. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 143,695.30 de euro.
Inițiatorii proiectului doresc să puna bazele unei dezvoltări durabile a zonei prin ecoturism ca factor-cheie în conservarea peisajului agro-pastoral.
”Dorința noastră de a păstra cadrul natural și tradiţional de la Poalele Munților Bucegi și Leaota, fără a aduce schimbări majore locurilor și oamenilor, schimbări care ar putea provoca un dezechilibru uriaș, atât mediului înconjurător dar și familiilor și locuitorilor. Vrem să încurajăm și să păstrăm familia și îndeletnicirile tradiționale și să promovăm ecoturismul atât către consumator, cât și către localnicii care oferă servicii în zonă”, a declarat Mihai Orleanu, președintele CEM.
Turismul nu trebuie să afecteze biodiversitatea mediului, cadrul natural și cadrul cultural
În zona Fundata – Moeciu de Sus există două mari arii protejate: Parcul Natural Bucegi și Parcul Național Piatra Craiului. De asemenea, zona cuprinsă în proiect este caracterizată printr-o biodiversitate foarte ridicată și pare un adevărat rai al celor pasionați de plante și animale, dacă ne gândim doar la cele 13 specii de orhidee și la cele 42 de specii de fluturi.
Cu ajutorul proiectului inițiat de CEM, localnicii și turiștii vor conștientiza că dezvoltarea satelor de munte prin turism nu trebuie să afecteze biodiversitatea mediului și nici cadrul natural și cel cultural al zonei.
În ce constau activitățile proiectului:
* Activităţi de documentare şi cercetare a habitatelor, florei, faunei, solului, istoriei şi tradiţiilor zonei
* Realizarea unui sistem de informare ecoturistică de bază, la nivelul zonei Fundata- Moieciu de Sus
* Activităţi de educare şi conştientizare a copiilor, localnicilor si vizitatorilor privind importanţa conservării peisajului agro-pastoral
* Derularea unei campanii de advocacy, la nivelul zonei, pentru asigurarea promovării protecţiei peisajului agro-pastoral
* Intocmirea documentaţiilor pentru certificarea ecoturistică a 10 pensiuni din zona Fundata-Moieciu de Sus
* Crearea unor pachete ecoturistice integrate
* Organizarea Festivalului de ecoturism “Fundata-ecoturism la înălţime”
* Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă membrii celor două comunităţi locale, turiştii români şi străini şi copiii.
Aflăm, astfel, că există cel puțin 10 motive pentru care Fundata – Moeciu de Sus este una dintre cele mai fascinante zone din țară. Aflați, din GALERIA FOTO de mai sus, care sunt motivele, iar imaginile sunt fabuloase!