Nu toate filmele care au câștigat premiul Oscar au reușit să rămână în memoria publicului pentru mult timp. Publicația The Telegraph a realizat un clasament al filmelor care, deși au primit trofee Oscar cu mulți ani în urmă, mai sunt vizionate și astăzi.
Citește și: INEDIT. Cum a decurs PRIMA gală de decernare a premiilor Oscar
1. „Gone with the Wind”, în anul 1939
Filmul „Gone with the Wind” a primit zece premii Oscar și a stabilit un record pe care l-a deținut timp de douăzeci de ani.
Povestea de dragoste dintre Scarlett O`Hara și Rhett Butler a rămas una dintre cele mai vizionate pelicule din istoria cinematografiei.
Pelicula este o ecranizare a romanului scris de Margaret Mitchell. Filmările au durat 140 de zile, iar premiera a avut loc la 15 decembrie 1939.
Distincțiile pe care le-a obținut pelicula au fost: „Cel mai bun regizor”, pentru Victor Fleming, „ Cea mai bună actriță în rol principal”, Vivien Leigh, „Cea mai bună actriță în rol secundar” , Hattie McDaniel și „Cel mai bun scenariu”, Sidney Howard.
Citește și: 10 lucruri CURIOASE pe care nu le știai despre STATUETA Premiilor Oscar
Alte premii pe care le-a primit filmul au fost „Cea mai bună cinematografie și culoare”, „Cea mai bună scenografie”, „Cel mai bun montaj” și „Cea mai buna imagine”.
În același an, au mai fost nominalizate la Oscar pentru „Cel mai bun film”: „Dark Victory”, „Goodbye Mr Chips”, „Love Affair”, „Mr Smith Goes to Washington”, „Ninotchka”, „Of Mice and Men”, „Stagecoach”, „The Wizard of Oz” și „Wuthering Heights”.
2. „The Godfather”, în anul 1972
Deși „Nașul/ The Godfather” a câștigat premiul pentru „Cel mai bun film”, pelicula „Cabaret” a fost cea care a câștigta cele mai multe premii. „Cabaret ” a adus opt trofee, în timp ce „The Godfather” a adus doar trei.
Citește și: GALERIE FOTO INEDITĂ. Cum au evoluat în timp ținutele de OSCAR
„The Godfather” este o adaptare după romanul „Nașul”, scris de Mario Puzo și prezintă viața familiei mafiote Corleone.
În același an, au fost nominalizate pentru „Cel mai bun film”, „Cabaret”, „Deliverance”, „The Emigrants” și „Sounder”.
3. „One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, în anul 1975
Filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” este o adaptare după romanul scris de Ken Kesey, publicat în 1962.
Povestea urmărește experiența unui lui Randle Patrick McMurphy, interpretat de Jack Nicholson, care a fost transferat într-un spital de boli mintale, după ce a fost acuzat de viol.
Citește și: Ce cadouri vor primi anul acesta artiștii nominalizați la Oscar
Filmul a câștigat premiul Oscar la cele mai importante cinci categorii, „Cel mai Bun Film”, „Cel mai bun actor”,„Cea mai bună actriță”, „Cel mai bun regizor” și „Cel mai bun scenariu”.
Alte nominalizări la Oscar în anul 1975 au fost pentru: „Barry Lyndon”, „Dog Day Afternoon” și „Jaws, „Nashville”.
4. „Schindler’s List”, în anul 1993
Filmul „Lista lui Schindler/ Schindler’s List” spune povestea afaceristului german, Oskar Schindler, care a salvat de la moarte peste o mie de evrei de origine poloneză în timpul Holocaustului.
„Lista lui Schindler” a fost regizat de Steven Spielberg și a fost bazat pe romanul „Arca lui Schindler/ Schindler's Ark”, scris de australianul Thomas Keneally.
Pelicula a câștigat șapte trofee Oscar, inclusiv pentru categoriile „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” și „Cea mai bună coloană sonoră”.
Alte filme nominalizate la Oscar în anul 1993 au fost: „The Fugitive”, „In the Name of the Father”, „The Piano” și „The Remains of the Day”.
Citește și: OSCAR 2015. LISTA COMPLETĂ a CÂŞTIGĂTORILOR la Premiile OSCAR. ”Birdman”, cel mai bun film
5. „The English Patient”, în anul 1996
Filmul „Pacientul englez/ The English Patient” este o ecranizare a romanului cu același titlu, scris de Michael Ondaatje.
Pelicula prezintă povestea de dragoste dintre o asistentă și un soldat rănit în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Lungmetrajul a câștigat nouă premii Oscar, printre care „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” și „Cea mai bună coloană sonoră”.
Alte filme nominalizate în anul 1996 au fost: „Fargo”, „Jerry Maguire”, „Secrets and Lies” și „Shine”.