7.4 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO: ORAŞELE MOARTE ale bătrânei EUROPE

FOTO: ORAŞELE MOARTE ale bătrânei EUROPE

În trecut erau oraşe ca şi al nostru, în care viaţa pulsa în ritmu-i propriu. Acum sunt material apreciat de fotografii de pretutindeni şi, de ce nu, atracţii turistice. Vizitarea şi documentarea oraşelor-fantomă se transformă, încet-încet, într-o mică industrie.

Seamănă, mai degrabă, cu platouri de film, şi cu greu ne puteam imagina că se găsesc atât de aproape de civilizaţie. Sunt locurile din care scritorii şi regizorii îşi extrag inspiraţia apocaliptică. Nouă, celorlalţi, ne arată, mai mult sau mai puţin, ce înseamnă abandonarea.

Din diverse motive, atât naturale cât şi sociale, omul s-a hotărât să părăsească o serie de locuri de peste tot din lume. Să le ţinem şirul ar fi imposibil, însă am reuşit să încropim, de-a lungul timpului, o listă destul de cuprinzătoare.

Termenul de „ghost town” (sau „oraş fantomă”) este popular mai ales pe teritoriul american. Diverse sondaje arată că există circa 6.000 de situri abandonate numai în statul Kansas. Noi ne oprim, pentru început, mai aprope de casă, în Europa.

Galeria ce urmează oferă o vagă imagine a unei lumi în care oamenii sunt doar o amintire.

1. Pripyat, Ucraina

Pripyat este un orăşel în nordul Ucrainei, în apropierea graniţei cu Belarus, populat în special de cei ce lucrau la uzina nucleară de la Cernobîl. În urma dezastrului din 1986, cei aproximativ cincizeci de mii de locuitori au părăsit locul de teama radiaţiilor, iar Pripyat s-a transformat într-un muzeu ce cuprindea o felie din viaţa sovietică de până atunci.

Apoi, cândva la începutul secolului 21, locul a fost complet jefuit, rămânând pustiu. De atunci, oraşul este în continuă deteriorare. Copacii crescuţi pe acoperişuri sau înăuntrul cladirilor nu sunt ceva neobişnuit.

2. Craco, Italia

Fascinant oraş medieval. Situat în zona Basilicatei şi a Provinciei Matera, în căputa „cizmei” Italiei, Craco este un oraş tipic regiunii, clădit (undeva pe la 1060) pe dealurile line, favorabile culturii de cereale. În 1891, populaţia sa depăşea două mii de oameni. În urma unor probleme generate de condiţiile vitrege agriculturii, două treimi din locuitori s-au mutat în America de Nord, între 1892 şi 1922. În 1963, ce a mai rămas din populaţie a fost transferată într-o vale din apropiere (Craco Peschiera), iar oraşul iniţial Craco este într-o stare de „fărâmare” de atunci.

3. Oradour-sur-Glane, Franţa

Un spaţiu al groazei, produs de cel de-al doilea război mondial. Asta este culoarea dominantă din Oradour-sur-Glane. În timpul războiului, 642 de locuitori au fost masacraţi de către soldaţii germani în urma Rezistenţei Franceze. Germanii au vizat iniţial oraşul vecin Oradour-sur-Vayres, însă au invadat accidental Oradour-sur-Glane pe 10 iunie 1944.

Potrivit unui supravieţuitor, bărbaţii erau înghesuiţi în hambare, unde au fost împuşcaţi în picioare astfel încât să moară mai lent. Femeile şi copiii, care fuseseră ţinuţi într-o biserică, au pierit atunci când, în încercarea lor de a scăpa, s-au ciocnit de armele de foc. Satul a fost distrus de germani după aceea. Ruinele sale înca stau astăzi ca un memorial pentru cei morţi şi un memento al evenimentelor umbrite, altfel, de trecerea timpului.

4. Belchite, Spania

Îl găsim cam la 40 de kilometri sud-est de Zaragoza şi a fost câmpul de luptă al Bătăliei de la Belchite, în Războiul Civil Spaniol. După 1939, la ordinele lui Francisco Franco, un nou oraş Belchite a fost construit in jurul ruinelor celui vechi, care rămâne un memorial al războiului.

5. Balestrino, Italia

Nu există informaţii solide despre oraş-când a fost întemeiat, de ce a fost abandonat. Înregistrări ale populaţiei datează din 1860, când 800-850 de oameni trăiau acolo. Cei mai mulţi erau fermieri care se întrebuinţau de pământul propice culturii de măslini. În ultima parte a secolului al nouăsprezecelea, coasta de nord-vest a Italiei a fost lovită de numeroase cutremure şi, deşi nu există documente oficiale care să ateste că Balestrino a fost afectat de acestea, perioada coincide cu reparări efectuate si o reducere a populaţiei.

6. Pyramiden, Svalbard, Norvegia

Pyramiden a fost o aşezare rusească şi o comunitate minieră, în arhipeleagul Svalbard. Suedezii au pus temeliile oraşului, dar l-au vândut apoi ruşilor, care l-au abandonat în 1998. Rusia vrea să „reînvie” locul, în scop turistic, astfel că au loc proiecte de recondiţionare a clădirilor.

Cele mai citite

Italia analizează posibilitatea unui acord cu Starlink

Italia analizează posibilitatea unui acord cu Starlink, compania de telecomunicații prin satelit a lui Elon Musk, pentru a asigura comunicații criptate între guvern, ambasade...

Ministerul Finanțelor împrumută 1,3 miliarde de lei prin obligațiuni scadente în 2026

Ministerul Finanțelor a atras joi, 1,3 miliarde de lei printr-o licitație de obligațiuni de stat, scadente în ianuarie 2026. Dobânda stabilită pentru această emisiune a...

Premierul Slovaciei acuză o tentativă de lovitură de stat: Consiliul de Securitate convocat de urgență

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a convocat Consiliul Național de Securitate, susținând că există un plan de lovitură de stat în Slovacia. Potrivit unui raport al...
Ultima oră
Pe aceeași temă