Mumia unei prinţese din Siberia, care a murit în urmă cu 2.500 de ani, îi uimeşte pe cercetători ruşi prin eleganţă neobişnuită.
Mumia prinţesei siberiene, descoperită în Munţii Altai, este atent cercetată de oamenii de ştiinţă ruşi. Motivul? Trupul neînsufleţit din stratul de gheaţă a fost uimitor de bine păstrat, informează Siberian Times.
În mormântul femeii au fost descoperite „accesoriile cosmetice” ale acesteia: o perie făcută din păr de cal, o pulbere care se aplică pe faţă şi o parte dintr-un instrument asemănător creionului dermatograf de azi.
În ciuda faptului că locuia în sudul Siberiei, departe de civilizaţie, prinţesa avea acces la mărfuri venite din China, India, Iran sau Mediterană.
„Rochia exotică a prinţesei s-a dovedit a fi neobişnuită şi unică, într-un mod pe care nu l-am fi bănuit. Fiecare bucată de material era colorată diferit, manual”, a declarat profesorul Natalia Polosmak.
Trupul prinţesei este decorat de mai multe tatuaje complexe, foarte asemănătoare celor moderne. Acestea sunt considerate cele mai elaborate şi bine conservate tatuaje antice din lume. „Tatuajele dezvăluie un nivel fenomenal al artei. Incredibil” spune cercetătoarea.
Mai mult decât atât, Polosmak a fost surprinsă de faptul că prinţesa era, de fapt, cheală, însă purta o perucă elaborată, rămasă intactă până astăzi.
Trupul „Prinţesei Ukok”, numită după platoul montan pe care a fost găsită, a fost extras din gheaţă prima data în 1993 şi a fost supus de atunci analizei minuţioase a profesorului Natalia Polosmak. În august 2012, acesta a fost returnat unui muzeu din Gorno-Altaisk, capitala regiunii montane.