21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFOTO. Demonstraţie de tehnică a unei nave amiral a SUA în portul...

FOTO. Demonstraţie de tehnică a unei nave amiral a SUA în portul Constanţa

O navă amiral a Flotei a VI-a a SUA participă în aceste zile la mai multe exerciţii în Marea Neagră împreună cu fregata românească „Regele Ferdinand”. La recepţia organizată pe vapor, cu această ocazie, reprezentanţii Ambasadei SUA în România au vorbit despre viitoarele relaţii dintre cele două armate.

Vineri, Ambasada SUA a organizat o recepţia pe nava USS Mount Whitney pentru oficialităţi, dar şi un tur de presă. Jurnaliştii nu au fost singuri pe navă, o delegaţie de ataşaţi militari ai mai multor state efectua de asemenea o vizită. Turul de navă a cuprins o vizită în comandă, dar şi la pupa şi prova. Au impresionat sistemele de comunicaţii care se puteau vedea de afară. De fapt, acesta este şi rolul echipajului, după cum veţi vedea mai târziu. Ziariştii nu au avut acces în laboratoarele secrete ale navei. Au putut vedea însă un clopot folosit pentru a boteza copii, aflat pe punte. Numele celor botezaţi sunt inscripţionate pe interior. Una dintre cele mai interesante apariţii a fost cea a piloţilor (nava este dotată cu un aparat Knight Hawk de căutare şi salvare pe mare). Toţi purtau mustaţă. Este o tradiţie în rândul piloţilor să poarte mustaţă cât timp sunt pe navă, spune unul dintre ei. Cu cât mai mare, cu atât înseamnă că a stat mai mult în misiune.

Produce electricitate cât pentru un mic oraş

Mount Whitney (MTW) a fost construită în şantierul naval din Newport şi numele său provine de la un munte din Sierra Nevada. Este nava amiral a flotei a şasea a SUA, face parte din forţa de atac a NATO. Are 150 de militari la bord, 12 ofiţeri, dar şi 150 de marinari civili. MTV este prima navă de război a SUA la bordul căreia se află, în mod permanent, personal feminin. MTW are la bord destulă mâncare pentru a hrăni echipajul 90 de zile şi poate transporta provizii pentru a ajuta la evacuarea de urgenţă a 3.000 de persoane. Nava produce zilnic 100.000 galoane de apă (circa 378.500 litri) şi are în rezervoare circa un milion de galoane de combustibil (375 milione litri). Cele două ancore ale navei cântăresc 11 tone fiecare, iar cablurile care o susţin au, fiecare, câte 25 de tone. Capacitatea electrică este de 7.500 kilowaţi, suficient pentru a alimenta un oraş de mic dimensiuni.

Inima navei, sistemul de comunicaţii

Mount Whitney are la bord câteva tunuri. ”Aceste arme au numai rol defensiv”, spune gazda noastră. Nava excelează însă la capitolul comunicaţii. Practic, armata SUA nu are o navă mai performantă la acest capitol. Poate recepţiona, transmite şi procesa cantităţi imense de date din orice punct de pe glob. Este cea mai sofisticată navă din ceea ce în armara americană se încadrează în categoria C4I (Command, Control, Communications, Computer, and Intelligence). De aici se controlează forţele aeriene, de sol şi maritime, care pot fi dispersate pe zone extrem de întinse. În aceste zile, nava americană participă la o serie de exerciţii în Marea Neagră, alături de fregata românească ”Regele Ferdinand”.

De ce este importantă România pentru SUA

La recepţie a participat şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher. Acesta a precizat, în discursul său, că România este unul dintre cei mai buni şi mai loiali aliaţi ai SUA. „În ultimul deceniu, în calitatea sa de membru NATO din anul 2004 România s-a transformat într-unul dintre cei buni şi mai loiali aliaţi ai Statelor Unite, aducând o contribuţie timpurie la eforturile NATO şi ale coaliţiei în Kosovo, Irak şi Afganistan”, a spus acesta. Oficialul a subliniat că Mihail Kogălniceanu va avea un rol important retragerea echipamentelor militare din Afganistan. ”Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan”, a declarat acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă