În lume, trăiesc aproximativ 27 milioane de sclavi. Deşi sclavia este interzisă formal în toate ţările, familii întregi sunt în robie de generaţii pentru datorii chiar şi de 18 dolari, pe care nu le pot achita, relatează publicaţia americană The Atlantic, în ediţia online.
Lisa Kristine este un fotograf din California, care lucrează de aproximativ 28 de ani în domeniul apărării drepturilor omului. Ea a fotografiat sclavi din 100 de ţări din toată lumea, despre ale căror poveşti a scris pe blogul ei şi pe site-ul revistei „The Atlantic”.
Nepal. Familii întregi muncesc 16 ore pe zi în arşiţă, fără să aibă nici măcar apă de băut. Construiesc cu mâinile goale cărămizi. După ce le termină de frământat şi le lasă să se usuce, le trasnportă pe cap kilometri întregi. Copiii devin sclavi sexuali în capitala Katmandu. „Cei care muncesc în bordelurile improvizate sunt la mâna clienţilor, care, de muulte ori, îi abuzează. Singura cale de a ieşi din bordel este pe scări. Nu sunt geamuri, uşi, nu e nici o cale de scăpare”, notează Lisa Kristine.
Ghana. Sclavi au ajuns minerii care au venit din nordul ţării în speranţa unui trai mai bun, dar, înşelaţi de promisiunile patronilor, se trezesc că nu au certificate legale pentru muncă şi ajung să lucreze din greu, fără să primească nimic. Se estimează că, pe lacul Volta, sunt exploataţi între 4.000 şi 10.000 de copii. Ei muncesc ca pescari.
Himalaya. Copiii sclavi sunt obligaţi să care kilometri întregi bucăţi de piatră. Ei îşi improvizează rucsaci din bucăţi de lemn şi sfoară.
India. În satul Uttar Pradesh, familii întregi sunt în sclavie. Ele sunt forţate să muncească în industria textilă. Oamenii au mâinile colorate de la vopseaua cu care colorează mătasea, vopsea care este toxică şi nu se ia de pe piele. „Sperăm ca, într-o zi, să putem pleca de aici şi să lucrăm undeva unde să fim plătiţi pentru munca noastră”, i-a spus o familie Lisei.