Chiar dacă suntem înconjuraţi la tot pasul de inteligenţă artificială, cercetătorii cred că suntem încă departe de a recrea inteligenţa umană în laborator. Ceea ce înseamnă că lumea din Terminator mai are de aşteptat până să devină realitate!
Vor demonstra vreodată maşinăriile o inteligenţă apropiată de cea a omului, inclusiv conştientizarea de sine a acestuia? Părerile sunt împărţite când vine vorba de progresul inteligenţei artificiale.
Unii cercetători spun că suntem departe de a transpune în roboţi inteligenţa de tip uman, mai ales că nu înţelegem încă pe deplin cum funcţionează aceasta. Pe de altă parte, Patrick Henry Winston, profesor de Informatică şi Inteligenţă Artificială la MIT, compară domeniul AI de astăzi cu cel al biologiei din anii ’50, cu trei ani înainte de descoperirea ADN-ului.
„Toată lumea era pesimistă şi spunea că n-o sa elucidăm niciodată lucrurile. Apoi structura de dublu helix a fost descoperită şi i-au urmat 50 de ani de progres inimaginabil în biologie”, spune Winston. „Inteligenţa artificială are nevoie doar de una, două descoperiri majore…”
Trăim o revoluţie a inteligenţei artificiale: de la sonda spaţială Curiosity, care a aterizat pe Marte în această vară, la maşinile cu ale căror borduri putem vorbi şi până la telefoanele inteligente care ne-au devenit asistenţi.
Tot inteligenţa artificială este „de vină” pentru căutările pe internet mai rapide, traducerea unor texte întregi în doar câteva secunde şi aflarea rutelor alternative în trafic. Putem spune, fără reţinere, că tehnologia de tip AI (Artificial Intelligence) a devenit o parte firească a vieţilor noastre.
Să fie acesta motivul pentru care aceasta nu ne menţine uimiţi pentru prea mult timp? Dacă Siri, programul de recunoaştere vocală din ultimele modele iPhone, ar fi apărut în 1980, ar fi fost „cel mai uimitor şi minunat lucru”, spune Paul Saffo, specialist în domeniu. „Tehnologia se transformă din magică în invizibilă şi obişnuită în aproximativ două nanosecunde.”
Siri este un prim pas spre viziunea finală a unui asistent personal virtual (VPA), cred Winarsky Norman si Mark Bill, doi dintre creatorii Siri. Într-un viitor apropiat, asistenţii personali virtuali îi vor ajuta pe oameni să efectueze diverse sarcini, cum ar fi planificarea unei vacanţe şi cumpăratul hainelor.
Încotro ne îndreptăm?
În Silicon Valley, un angajat Google se urcă în maşina sa Lexus RX 450h, echipată cu o sofisticată tehnologie a inteligenţei artificiale care îi permite să stea ca un pasager, pe scaunul şoferului.
Maşinile care se conduc singure, în trecut doar idei science fiction, pot ocupa garajele oamenilor intr-un timp relativ scurt. Un raport al firmei de consultanţă KPMG prezice că maşinile autonome îşi vor face debutul până în 2019.
Autoturismele autonome Google, cam o duzină, sunt cele mai cunoscute. Dar marii fabricanţi de automobile, precum Ford, Audi, Honda sau Toyota, investesc masiv în producţia de astfel de maşini, potrivit CS Monitor.
Control medical de la depărtare
În Bedford, Massachusets, la iRobot Corporation, un vizitator urmăreşte cum un robot Ava de un metru şi jumătate străbate singur un coridor, evitând atent obstacolele, inclusiv pe oameni. Robotul va începe să lucreze, mai târziu în decursul anului, în domeniul medical. Datorită lui va fi posibil ca un specialist să-şi viziteze pacienţii în camerele lor de spital, de la sute de kilometri depărtare, printr-un ecran video montat în capul lui Ava.
Locuinţe inteligente
În Washington, cercetătorii de la Washington State University dotează locuinţe cu senzori care controlează automat lumina dintr-o încăpere şi monitorizează (şi interpretează) mişcările locatarilor ei. Proiectul, început în 2006, are la bază ideea folosirii inteligenţei artificiale în scopul îmbunătăţirii traiului într-o casă. O locuinţă inteligentă din campusul universităţii conţine între 40 şi 50 de senzori de mişcare şi căldură. Odată ce sistemul devine familiar cu acţiunile zilnice ale locuitorului, poate determina când trebuie să-i amintească de anumite lucruri, cum ar fi să ia medicamente. În acest sens, locuinţele inteligente ar putea fi un real ajutor pentru vârstnici, mai ales pentru cei cu boli psihice.
Şi totuşi…
Nu tot ceea ce ţine de inteligenţa artificială are consecinţe favorabile. Pe lângă preocupările legate de invadarea vieţii private, apare problema numărului mare de slujbe pe care tehnologia AI le ia în stăpânire.
Analiştii au remarcat deja o „uzare” a forţei de muncă, datorată inteligenţei crescute a maşinăriilor. Cererea rămâne mare pentru lucrătorii cu înaltă calificare, dar şi pentru cei angajaţi în servicii care nu necesită educaţie superioară, precum bucătari, îngrijitori, cosmeticieni sau agenţi de pază. În schimb, roboţii continuă să înlocuiască oamenii în fabrici. Amazon a cumpărat recent Kiva Systems, care foloseşte roboţi pentru manevrarea bunurilor în depozite, reducând astfel drastic numărul angajaţilor.