6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO Blocurile noi au început să facă victime. Tunul imobiliar al primarului...

FOTO Blocurile noi au început să facă victime. Tunul imobiliar al primarului sectorului 3 s-a transformat în scrum

Goana după obţinerea de profit cu orice preţ a investitorilor imobiliari din perioada 2006-2008 îşi arată acum efectele negative. Unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori din zona Capitalei, Robert Negoiţă, se află la al doilea incendiu important favorizat de modul defectuos în care au fost realizate imobilele.

Primele situaţii de urgenţă apărute la unele dintre blocurile construite în ultimii ani scot la iveală defecte majore, care degenerează în situaţii periculoase pentru locatari. Acesta este şi cazul incendiului izbucnit ieri la complexul rezidenţial de lângă Bucureşti realizat de primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, şi fratele său Ionuţ Negoiţă.

Focul a apărut la un singur apartament de la etajul 11, dar s-a extins pe tot palierul pentru că, potrivit declaraţiilor proprietarilor, nimeni nu a intervenit pentru a-l stinge timp de mai bine de o oră. „Din momentul în care am sunat la 112, au trecut cam 40 de minute până au venit pompierii. Au ajuns cu două maşini, dar s-au văzut depăşiţi de situaţie pentru că, deşi există hidranţi în bloc, aceştia nu funcţionau”, ne-a declarat unul dintre proprietarii apartamentelor din Confort City. Salvatorii au mai aşteptat alte 30 de minute, conform martorilor, fără să facă nimic, până au venit mai multe autospeciale. „A luat foc peste tot, ultimul etaj e distrus complet, nu a mai rămas absolut nimic. Eu stau la etajul nouă, am vrut să intru să mai scot din casă ce aveam, dar nu m-au lăsat pompierii”, ne-a explicat un alt bărbat.

De ce nu au funcţionat hidranţii?

Complexul rezidenţial Confort City, aflat în apropierea unei gropi de gunoi, nu este conectat la reţeaua de apă a Bucureştiului, ci are puţuri proprii de alimentare. Numai că hidrofoarele sunt subdimensionate, după cum acuză locatarii. „Pompele alea nu fac faţă la debitul unui hidrant şi pompierii nu s-au putut folosi de acestea. Dar eu mă întreb, când s-a făcut recepţia la blocuri, nu s-a verificat dacă merg hidranţii? Cine a luat şpaga pentru a da autorizaţia de funcţionare?”, se plângeau ieri mai mulţi proprietari care şi-au pierdut agoniseala. În aceste condiţii, ca să stingă incendiul, pompierii au cărat cu cisternele apă din râul Dâmboviţa, care trece la 500 de metri de Confort City. O altă problemă structurală care a permis extinderea cu rapiditate a incendiului a fost legată de faptul că ultimul etaj, care conţine 32 de apartamente, este construit în întregime din lemn. Acestea au fost distruse complet de foc.

Autorizate sau nu?

Autorităţile şi reprezentanţii complexului dezvoltat de primarul Robert Negoiţă se contrazic cu privire la autorizaţiile pe care le au blocurile din Confort City. „Cei de la ISU mi-au spus că această clădire nu avea autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor. Am solicitat informaţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi la Primărie. Urmează să cercetăm în ce condiţii s-au făcut predarea şi recepţia clădirii”, a afirmat Florentina Pencea, prefect de Ilfov. Totuşi, cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au declarat public că blocurile nu aveau nevoie de o astfel de autorizaţie pentru că au mai puţin de 11 etaje. De cealaltă parte, Ancuţa Petrescu, directorul Confort City, a declarat că blocurile au toate autorizaţiile necesare. „Nu pot să vă arăt acum documentele, pentru că ne ocupăm de oameni, dar în zilele următoare vi le punem la dispoziţie”, a menţionat aceasta. Ancuţa Petrescu a refuzat să dea mai multe detalii. Robert Negoiţă, dezvoltatorul complexului, nu a răspuns ieri la telefon.

Confort City, un cartier cu probleme

 Multe dintre apartamentele din complexul Confort City au făcut parte dintre imobilele puse sub sechestru de ANAF în 2009  din cauza unei datorii pe care Robert Negoiţă, atunci deputat, o  avea către stat. Este vorba despre 28 de milioane de euro reprezentând neplata TVA, plus penalităţile aferente, pe tranzacţiile imobiliare făcute de Robert Negoiţă în  calitate de persoană fizică între 2006 şi 2008.

Complexul Confort City a fost implicat în 2008 şi în scandalul dintre fraţii Negoiţă şi omul de afaceri Cristian Burci. Acesta din urmă i-a acuzat pe cei doi dezvoltatori imobiliari că vor să închidă, prin mijloace murdare, sucursala Protan din apropiere (specializată pe neutralizarea cadavrelor de animale), aflată în proprietatea sa, pentru a-şi proteja ansamblul rezidenţial de mirosurile neplăcute provenite în urma incinerării deşeurilor. Burci susţinea că are toate avizele legale pentru activitatea Protan, iar greşeala ar fi aparţinut dezvoltatorilor, care au construit prea aproape de incinerator. 

Rin Grand Hotel a ars ca o torţă

O altă proprietate a fraţilor Ionuţ şi Robert Negoiţă, Rin Grand Hotel, a fost afectată de un incendiu în urmă cu cinci ani. Incendiul s-a extins cu viteză la întreaga clădire, pompierii acuzând şi atunci unele vicii de construcţie. „A început de la gunoaiele de la parter, iar în 10 minute ardea totul. Focul s-a lipit de hotel şi a început să urce”, povestea un muncitor pentru presa vremii. „Se mai aprinde fiindcă pentru faţada hotelului au fost folosite materiale de construcţie inflamabile gen lemn şi poliester. În plus, intervenţia a fost dificilă din cauza lipsei apei şi din cauze topografice: în jurul hotelului este ridicat un gard de câţiva metri, iar zona nu are reţea de apă”, a declarat la acel moment Aurel Udor, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

100.000 de euro, un apartament cu patru camere

Preţul unei locuinţe în complexul Confort City porneşte de la 29.500 de euro plus TVA pentru o garsonieră de 42 de metri pătraţi construiţi. Un apartament cu două camere se vinde aici preţuri de la 39.500 la 52.500 de euro plus TVA, în funcţie de mărime. Apartamentele cu patru camere, care s-au vândut toate, au costat între 76.000 şi 100.000 de euro plus TVA, la o suprafaţă de 159 metri pătraţi.

Cele mai citite

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....
Ultima oră
Pe aceeași temă