China deţine cea mai numeroasă armată din lume în privinţa efectivelor militare şi îşi va suplimenta bugetul Apărării cu 11,2% în 2012. Însă nu doar numărul mare de soldaţi constituie un mare avantaj pentru armata chineză. Puterea economică a statului chinez şi metodele de antrenament folosite de către soldaţii Armatei Populare de Eliberare par să devină factorii complementari care transformă China într-o superputere militară.
„Vom consolida capacităţile forţelor armate pentru îndeplinirea unei serii de sarcini militare, dintre care cea mai importantă este cea de a câştiga războaiele locale, făcând apel la tehnologia informaţiei”, se arată în raportul premierului chinez Wen Jiabao.
Beijingul este implicat în dispute de suveranitate maritimă cu numeroase ţări din regiune, printre care se numără Japonia, Filipine sau Vietnam, iar ambiţiile teritoriale ale Chinei provoacă îngrijorare în statele vecine, precum şi la Washington.
Pentru a contracara influenţa Chinei, SUA vor să-şi consolideze prezenţa în regiunea Asia-Pacific, fiind îngrijorate de creşterea puterii Armatei Populare de Eliberare. La sfârşitul anului trecut, SUA au semnat un acord de staţionare a trupelor americane în Australia, iar scenariul unui conflict armat între cele două superputeri este luat în calcul pentru prima dată după 1953, când armata SUA s-a retras din Coreea de Nord.
„Dacă nu au învăţat nimic din experienţele trecutului, atunci SUA şi China se vor găsi implicate din nou într-o gravă criză, la un moment dat, în viitor”, spune strategul american Pavel Stares.
Beijing-ul a denunţat acordul dintre SUA şi Australia, acuzând că „extinderea alianţelor militare este inadecvată şi nu poate fi în interesul ţărilor din această regiune”.
Cum arată, în prezent, armata chineză şi cum se antrenează, zilnic, soldaţii Armatei Populare de Eliberare?