11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO Amenajări şi finisaje cu piatră naturală

FOTO Amenajări şi finisaje cu piatră naturală

Piatra se foloseşte de mult timp la construirea şi finisarea locuinţelor, datorită calităţilor sale estetice deosebite. Se întrebuinţează fie în stare brută, fie prelucrată prin fasonare, prin cioplire manuală sau mecanică. Un perete din piatră poate da naştere mai multor tipuri de atmosferă: rustică, exotică sau naturală.

Finisajele naturale contribuie semnificativ la imaginea finală a decorului, ceea ce înseamnă că alegerea lor reprezintă o etapă esenţială în procesul de amenajare.

Ele au rol constructiv, funcţional şi decorativ, putând constitui punctul de plecare în decorarea unei încăperi. Nu în ultimul rând, cu ajutorul lor, pot fi create spaţii reprezentative pentru personalitatea noastră.

Pentru o amenajare caldă, relaxată şi primitoare, indiferent dacă este vorba de o casă sau un apartament, este nevoie de câteva ingrediente „naturale” pe post de finisaje iar piatra este cel mai potrivit exemplu, aşa cum demonstrează amenajarea apartamentului de dimensiuni mici realizată de designerii Masha Verhooght şi Tania Cărăruş (tel.: 0722.249.681) (foto 1 şi 2)

Una dintre piesele de rezistanţă a amenajării moderne a casei vechi de peste 100 de ani de la Baia Mare este şemineul placat cu piatră naturală şi nişa de lângă acesta, îmbrăcată şi ea în piatră şi care serveşte ca suport pentu lemne (amenajare: designeri Petru şi Angela Hutira) (Foto 3 şi 4).

Uşor de aplicat, aceste materiale prezintă o serie întreagă de avantaje: în primul rând au o  viaţă extrem de lungă, incomparabilă cu a oricărui alt material artificial, mai ales dacă sunt folosite şi întreţinute corect; fac parte din categoria materialelor care asigură o dezvoltare durabilă şi sunt reciclabile, nu se demodează; aplicare nu este dificilă; paleta de culori şi modele este aproape nelimitată; sunt mai puţin costisitoare comparative cu alte materiale în special prin prisma raportului preţ/performanţă; se comportă excepţional la acţiunea diverşilor agenţi fizici (îngheţ, căldură, razele UV, apa, etc).

Desigur, însă, că designul şi aspectul estetic, atmosfera care o imprimă, reprezintă o calitate cu adevărat excepţională. Piatra se poate folosi atât la nivelul pardoselii, cât şi al pereţilor, atât la interior (nu numai la baie sau pe terase ci practic în oricare funcţiune a locuinţei), cât şi la exterior, pentru placarea faţadelor caselor.

Apelul la finisaje pe bază de piatră implică folosirea de tonuri care amintesc de natură, cele calde, de nisip şi pământ fiind în momentul de faţă şi foarte la modă. Tot în ultima perioadă de timp, piatra a devenit un material pentru care amenajările de exterior sunt de neconceput.

Numai dacă amintim de grădinile montane (care musai prezintă nişte ridicături din piatră naturală), amenajările din grădină de tip “rocării” sau căderile de apă (micile cascade), toate acestea folosesc în primul rând piatra. 

Roci şi pietre de dimensiuni mai mari sunt folosite la amenajarea grădinilor, de exemplu, a uneia montane sau a unei cascade (arh. Virgil Isăcescu, tel.: 0722.232.234)

Piatra şi lemnul sunt materiale-cheie în realizarea decorurilor rustice, tradiţionale sau cu temă montană. Într-un living, pereţii din piatră aparentă şi lemnele stivuite pot crea o atmosferă degajată, care, alături de mobilierul şi accesoriile moderne să compună un interior elegant.

Totodată, acest tip de decoruri ne duce cu gândul la interioarele nordice, caracterizate printr-o cromatică neutră, forme simple, ordine şi rigoare.

De la piatră de râu şi granit, la marmură, travertin şi mozaic

Alegerea finisajelor potrivite pentru o locuinţa, indiferent de dimensiunile sale, reprezintă etapă cea mai importantă din orice amenajare. Pe lângă faptul că acestea sunt alese pentru a îmbrăca locuinţa o perioadă lungă de timp, ele vor reflecta personalitatea, vor anima spaţiul şi vor face din locuinţă un cămin în trend, sau nu.

Pentru că mulţi nu îşi vor permite înlocuirea gresiei sau a faianţei de fiecare data când un finisaj nou face valuri, cel mai indicat este să se aleagă, din capul locului, un material fără vârstă, tot timpul la modă, aşa cum este piatra.

Travertinul, mozaicul clasic, marmura şi granitul sunt alte exemple de finisaj pe bază de piatră, în timp ce rocile (chiar de dimensiuni mai mari) pot fi folosite în amenajările de grădină.

Unul dintre exemplele de materiale de finisaj pe bază de piatră este travertinul, despre care se spune că nu cunoaşte termenul de „demodat”. Acesta a fost utilizat încă din antichitate, continuă să fie folosit în amenajările interioare şi cu siguranţă valoarea să estetică nu se va pierde prea curând.

Aplicarea unei pardoseli din travertin, cu rosturi sau fără, va schimba complet imaginea oricărei locuinţe, oferindu-i un aer regal şi în acelaşi timp călduros.

Dacă în vremuri apuse era utilizat în construcţie, astăzi travertinul căpăta noi valori, încet, încet lărgindu-şi aria de utilizare.

Cel mai frecvent a fost utilizat le nivelul pardoselei, astăzi, însă, poate îmbrăca treptele unei scări voluptoase, glafurile, un perete interior sau exterior sau o porţiune de perete, ca accent, şi nu în ultimul rând, poate compune un blat special de lucru pentru insulă din bucătărie.

Aplicarea sa în special pe pereţi nu este anevoioasă, mai ales că plăcile sunt uşoare. Tratat corespunzător, travertinul îi va oferi stil locuinţei, transformând-o într-un spaţiu de o valoare inestimabilă.

Format din zeci de bucăţi mici de marmură, gresie, faianţă sau sticlă, mozaicul este cunoscut iubitorilor de frumos, originile sale datând încă din Grecia Antică.  Este considerat o tehnică de artă decorativă, parte a design-ului de interior (noţiune modernă), dar şi simbol cultural/ spiritual (în catedrale în special).

În casele poate fi cel mai des întâlnit în băile luxuriante sau în bucătăriile care îşi doresc să iasă în evidenţa printr-un element spectaculos de design, mozaicul fiind potrivit pentru realizarea unor „puzzle”-uri inedite ce vor crea un accent special, indiferent de stilul de amenajare abordat sau de suprafaţa încăperii.

Diferite soluţii pentru utilizarea pietrei în amenajări, inclusiv recomandări şi sfaturi pentru montaj şi întreţinere pot fi obţinute de la Rock Star Construct Srl (www.rockstarconstruct.ro, piatraonline.ro, tel.: 021.3501494)

Placarea cu piatră a pereţilor exteriori

Piatra poate să fie asociată cu alte materiale de construcţie, aceasta având un efect de înnobilare a elementelor apropiate. Utilizarea pietrei naturale pentru placarea clădirilor la exterior reprezintă o soluţie care îmbină durabilitatea cu un aspect estetic de excepţie. Piatra poate fi folosită pentru acoperirea unor suprafeţe mari sau pentru a scoate în evidenţă o zonă de maxim interes vizual.

Este un material recomandat pentru rezistenţă, soliditate şi aspect estetic. De asemenea, trecerea timpului îi conferă un aspect deosebit prin patina obţinută pe cale naturală, fără niciun fel de intervenţie suplimentară.

În plus, întreţinerea unei faţade din piatră naturală presupune eforturi minime: nu necesită lăcuire sau vopsire, se spală doar periodic cu apă sub presiune.

Bucăţile de rocă naturală, brute sau finisate, pot fi o soluţie ideală pentru lucrările de decorare a faţadelor clădirilor. Piatra folosită pentru placări exterioare trebuie să aibă structura, compoziţia chimică şi culoarea cât mai omegene, să nu conţină elemente străine care se descompun uşor, să provină din masive mari şi cât mai compacte, cu cât mai puţine fisuri.

 

 

 

Cele mai citite

Generația Z: Factor cheie pentru viitorul inteligenței artificiale până în 2030

Generația Z va reprezenta 30% din forța de muncă globală până în 2030 și este de așteptat să joace un rol important în adoptarea...

Piața imobiliară 2024: Prețuri în creștere și o ofertă în scădere, cu perspective incerte pentru 2025

Anul 2024 a fost marcat de o evoluție pozitivă a pieței rezidențiale, datorită condițiilor mai avantajoase pentru creditele ipotecare. Dobânzile fixe, ajunse la un minim...

Creștere în comerțul auto și moto: Cifra de afaceri a urcat cu 2,4% în primele zece luni ale anului

Creșterea este susținută, în principal, de avansul înregistrat în comerțul cu motociclete, comerțul cu piese și accesorii auto și comerțul cu autovehicule Volumul cifrei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă