Orice locuinţă, indiferent de gradul de deteriorare la care a ajuns, poate să fie transformată într-un spaţiu modern şi confortabil.
Condiţia necesară este să investeşti suficiente resurse creative şi financiare. Pentru a demonstra cele spuse mai sus am ales zona de zi a unui apartament construit în perioada interbelică, ale cărei finisaje nu mai fuseseră refăcute în ultimii 40 de ani.
Iniţial, living-ul era formată din trei zone, fiecare cu destinaţie distinctă. Separarea zonelor era făcută prin diferite elemente aflate la nivelul pardoselii, pereţilor şi tavanului.
La nivelul pardoselii existau materiale diferite de finisaj (parchet şi marmură), dar şi niveluri diferite ale suprafeţelor.
Elementele de separare de la nivelul pereţilor sunt stâlpii de rezistenţă ai clădirii, în timp ce elementele de la nivelul tavanului sunt grinzile de rezistenţă. De asemenea, în zona de luat masa, pe plafon se găseau grinzi masive din lemn.
În planurile renovării, cele trei zone iniţiale au fost păstrate, atât în ceea ce priveşte funcţiunile pe care le posedau anterior, cât şi ca idee stilistică. În consecinţă, renovarea s-a transformat într-un proces de restaurare.
Tencuiala de pe peretele exterior a fost înlăturată pentru că era afectată de umezeală (foto1). Înainte de refacerea tencuielii, peretele a fost tratat cu substanţe anti mucegai.
Ferestrele vechi, din lemn, care nu au mai fi putut fi salvate au fost înlocuite cu unele noi, termoizolante, cu rame din PVC.
Caloriferul vechi, din fontă a fost păstrat datorită eficienţei lui. În schimb, conductele de tur şi retur au fost înlocuite cu unele noi, din cupru. În acelaşi timp, şi instalaţia electrică a fost refăcută în totalitate.
Pentru recondiţionarea parchetului au fost angajaţi specialişi în domeniu. Au fost folosite unelte şi materiale de cea mai bună calitate care au contribuit substanţial la aspectul final spectaculos al parchetului. În acelaşi mod au fost tratate şi grinzile din lemn din zona de luat masa (foto 2).
Şemineul din piatră naturală şi-a recăpătat şi el aspectul de construcţie nouă (foto 3). Au fost folosite susbstanţe speciale care au curăţat suprafaţa plină de alveole a pietrei. În acelaşi mod a fost recondiţionată şi rama icoanei aflată deasupra şemineului, în timp ce mozaicul icoanei a fost restaurat de un specialist în domeniu.
Cea mai importantă lucrare din ansamblul renovării acestui spaţiu a fost restaurarea mobilierului (foto 4). Nicio piesă de mobilier nu a fost lăsată la o parte.
Restaurarea mobilierului din lemn a însemnat un proces foarte complicat şi de durată, lucru generat de complexitatea decoraţiunilor şi a pieselor componente, dar şi de vechimea şi de starea de deteriorare în care se găseau unele dintre ele.
Nu a fost omis niciun element de la cele de structură sau pur decorative, pâna la tapiţeriile scaunelor, fotoliilor şi ale canapelelor. Totul s-a făcut fără niciun rabat de la calitate, cu respectarea stilului pieselor de mobilier şi a calităţii superioare a materialelor din care acestaea au fost iniţial realizate.